El öpme; çeşitli kültürlerde sevgi, saygı ve nezaket belirtisi olarak yerleşmiş geleneksel bir davranış. Batılı toplumlarda el sadece öpülürken, Müslüman toplumlarda ve bazı diğer Doğulu toplumlarda el öpüldükten sonra öpen kişinin alnına değdirilir.
ELİNDEN ÖPMEK: Bir erkeğin elini öpmek saygı göstergesidir.(Ama öptükten sonra başınıza koymazsanız bir anda başka bir yöne doğru kayabilir anlamı..) ALNINDAN ÖPMEK: Bir kadın genelde bir erkeği nadiren alnından öpebilir.
Bir şeyi minnetle karşılamak, seve seve kabul etmek. “Adam sana iş verecekmiş, daha ne istiyorsun, öpüp başına koy.”
Müslümanların kendi aralarında tokalaşma * ve musâfaha yapmaları genel bir ahlâkı davranıştır: el öpme ise ana-babaya, saygıya lâyık yaşlılara ve hocalara karşı yöneltilen bir davranıştır. Bunların dışında herhangi bir menfaat için başkalarının elının öpülmesi mekruh olarak görülmüştür.
Sevgi, saygı, sadakat gibi pek çok duygunun ifadesidir. Müslüman toplumlarda ve bazı diğer doğulu toplumlarda el öpülerek alna konulur. Bu davranış eli öpülen kişiye gösterilen saygı ve sevgiyi ifade eder. Bu tür el öpmede genellikle küçükler büyüklerin ellerini öperler.
İlgili 29 soru bulundu
Kadının elini öpeceği büyükleri, kendisine mahrem olan kimselerdir. Bunun dışında namahrem olanların elini öpemez. Kadının kocasının amca ve dayısı namahremdir, ellerini öpemez. Kadının kayın babasının da amca ve dayıları namahremdir, onların da ellerini öpemez.
Ürgenç şu bilgiyi verdi: ''Şaman kültürü, Sami kültürünün etkisine girmemiş Araplar'da, Anadolu'ya göre daha yaygın. Cenazede iki tür el öpme var. Biri, yıkanma sırasında aile bireyleri büyüklerinin elini öper. Bu ölümünü kabullenme, vedalaşmadır.
Eşlerin karşılıklı anne babalarının ellerini öpmesi ilkemizde yaygın bir adettir. Ayet kapsamında mahrem olduklarından ellerinin öpülmesi mübahtır.
– Elin Üzerine Öpücük; Erkeklerin, sevgililerin elini öpmesi bir saygı ifadesidir. Sevgilisine saygı duyduğunu aynı zamanda da tahrik olduğunu anlatma tarzıdır. Öptüğü eli kendisine yakın tutması oldukça seksi bir harekettir.
Damat kayın validesinin elini öpebilir mi? Aynı şekilde bir gelin kayın babasının elini öpebilir mi? Cevap: Damat kayınvalidesinin, gelin de kayınpederinin ellerini öpebilirler.
Büyüklerin ellerinin öpülmesi aslında saygı ifadesi olarak ortaya çıkmıştır. Toplumumuzda, küçükler büyüklerin elini öper ve alnına değdirir. Genellikle bayramlarda büyükler bu davranışlarının ardından küçüklere harçlık verir. İslamiyet'in ilk yıllarında Müslümanların el öptükleri rivayet edilir.
El öpmek için dudak, eli öpülecek kişinin sağ elinin orta parmağının üstüne yaklaştırılır; dudağı elin üzerine koymak veya sesli olarak öpmek doğru değildir. Dudak dokundurulur, öper gibi yapılır, sonra baş hafifçe eğilir, alna götürülür. Alnı değdirmek gerekli değildir.
El öpme Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yaygınlık kazanan bir ritüel. 20. yüzyılla beraber yaygınlığını yitirmeye başlayan bu adet, günümüzde Kuzey Avrupa'da büyük ölçüde tarih olmuş durumda. Aynı durum ABD için de geçerli. Ancak Güney ve Doğu Avrupa'da el öpme geleneği halen devam ediyor.
- Yanaktan Öpücük; Sevgilisini yanaktan öpen bir erkeğin bu öpücüğü, sevgi ifadesidir. Onu çok sevdiğinin ve aynı zamanda ona ihtiyaç duyduğunun göstergesidir. Kendisini iyi hissetmek ya da aşkının karşılığı olup olmadığını anlamak için hızlı bir öpücük denemesi yapabilir.
Bir erkeğin sıkı bir şekilde elinizi tutması, ilişkide baskınlık kurmaya çalıştığına işaret ederken, gevşek bırakılmış kollar, "Seni çok seviyorum, mümkün olduğunca yakın olmak istiyorum ve herkesin bunu bilmesini istiyorum” mesajını verir. Yürürken kolunuz birbirine değiyorsa, "'Biz biriz.
Rüyada birinin elini tutmak; duygusal yakınlık, yardımseverlik, güven veya rehberlik gibi pozitif anlamlara gelebilir. El tutma eylemi, sosyal veya fiziksel bir bağlantıya işaret edebilir ve birçok farklı yorum içerebilir.
Rüyada annenin elini öpmek, sevgi, saygı ve aile değerlerine bağlılığa işaret eder. Duygusal ihtiyaçlar, rehberlik ve destek alacağına yorumlanır. Annenin elini öpmek, gerçek hayatta duyulan sevgi ve saygının işaretidir. Aynı zamanda annenin rehberlik ve destek rolüne de işaret eder.
Sevgi, saygı ve hürmet ifadesi olarak yerleşmiş örfî, ahlâkı ve geleneksel bir hareket. Müslümanlar arasında küçüklerin büyüklere hürmetlerini göstermek için ellerini öpüp alınlarına götürmeleri yerleşmiş bir adettir.
Rüyada Biriyle Öpüşmek
Rüyada biriyle öpüşmenin anlamı; bekar bireyler adına oldukça zengin ve yaş bakımından büyük biri ile evlenmek anlamına gelir. Rüyayı gören birey, bekar bir erkekse; çok güzel bir kadını eş olarak alır. Rüyayı gören kişi, bekar bir kadınsa; kuvvetli, merhametli ve şefkatli bir erkekle evlenir.
Hatta iki yaşlı kadın ve erkeğin (hislerinin yokluğu halinde) tokalaşmalarında beis olmayacağı ifade edilmiştir. Bu sebeble, yaşlı kadınların elleri öpülebilir. Yaşlılıkları, yâni hissi bakımdan ölmüş oluşları, böyle bir ruhsata sebeb olur.
Değerli kardeşimiz, Erkeğin şehvani hisleri kadına göre geç kesildiği için, yaşlı da olsa onların ellerini öpmek caiz değildir. Kadın şehevânî histen kesilmiş yaşta ihtiyar olursa, onunla musafaha yapmada, elini öpmede bir mahzur yoktur. Çünkü, arada hissî bir mahzur kalmamış bulunmaktadır.
Ergenlik çağına gelmiş birinin dedesinin, ninesinin, anne ve babasının, abi ve ablasının, amca, hala, dayı, teyze gibi akrabalarının elini öpmesi caizdir.
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
Batıda el öpme geleneği daha yeni bir geçmişe sahiptir ve bu geleneğin 17. ve 18. yüzyıllarda Lehistan-Litvanya Birliği'nde başladığına inanılır. Çoğunlukla erkekler tarafından kadınların eli nezaket, teşekkür amaçlı öpülür.
Bu deyim, zengin ya da nüfuzlu kişilere yaltaklanmak, onlara aşırı saygı gösterilerinde bulunmak demektir. Kültürümüzde el öpmek hürmet göstermek demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri