Günlük bir adet elma vitamin ve mineral ihtiyacının bir bölümünü karşılamaya yardımcı olur. Demir eksikliğinde tedavi süresince takviyeler C vitamini ile birlikte alındığında emilim artar. Yeşil elma C vitamini ve demir mineralini bünyesinde barındıran bir meyvedir.
Demir, C vitamini ile birleştiğinde organizma tarafından mümkün olduğunca iyi şekilde emilir. Elmada her ikisi de olduğundan demir eksikliğine bağlı kansızlıkta faydalıdır.
Elmada suda eriyen vitaminlerin tamamı mevcuttur. Yüksek miktardaki C vitamini (100 g. meyve etinde yaklaşık olarak 13 mg civarında ) bir insanın günlük C vitamini ihtiyacına denktir.
Elmada C, A, K, B6 ve E vitaminleri bulunur. C vitamini besinler yoluyla sağlanmalıdır. Yorgunluğu azaltmaya yardımcı olur, sinir sisteminin düzgün çalışması ve bağışıklık savunması için gereklidir, demir emilimini artırır. İçerisinde bulunan polifenoller sayesinde antioksidan özelliklere sahiptir.
En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir. Kanın hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olan sebzeler olarak sayılabilir. Aynı zamanda meyvelerden dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kanın yükselmesinde etkilidir.
İlgili 31 soru bulundu
Kisinin demir açısından zengin kırmızı et, karaciğer, balık gibi gıdalar tüketmesi önerilir. Ayrıca hastaya yemeklerde çay, kahve gibi demir emilimini azaltan içeceklerden kaçınması önerilir. Diyetteki değişiklik yeterli değilse ve kansızlık varsa hastanın demir ilacı ile tedavisi gerekebilir.
Önemli bir uyarı: Kan yapıcı özelliğe sahip yiyeceklerin süt, yoğurt, ayran ve siyah çay ve kahve gibi besinlerle birlikte tüketilmemesi öneriliyor. Dr. Ender Saraçoğlu bu besinlerin demir emilimini azalttığını, bunların yerine C vitamini yüksek besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtmektedir.
Demir eksikliğini önlemeye yardımcı
Demir eksikliğinde tedavi süresince takviyeler C vitamini ile birlikte alındığında emilim artar. Yeşil elma C vitamini ve demir mineralini bünyesinde barındıran bir meyvedir. Düzenli tüketildiğinde demir eksikliğini önlemeye yardımcı olurken aynı zamanda tedavi sürecini destekler.
Elma; içerdiği A, B grubu vitaminler ve C vitamini ile sadece vitamin deposu değil aynı zamanda içerdiği demir, fosfor, bakır mineralleri ve lif ile sağlığımıza çok sayıda faydası bulunuyor.
Vitamin ve mineral bakımından zengin oldukça zengin olan sarı alma, diğer meyvelere göre daha fazla life sahiptir. Bundan dolayı mide ve bağırsakların daha iyi çalışmanı sağlamaktadır.
Elma; kışın tüketilmesi gerekli ve D vitamini içeren önemli bir meyvedir.
Elma. İçeriğinde bol lif ve C vitamini barındıran elmayı, uyumadan önce yediğin zaman bedenini ve nefesini rahatlatır ve kolay uyumanı sağlar. Tatlı ihtiyacını karşılar ve seni gece boyunca tok tutar.
Demir besinlerle verilmez diye endişelenmeyin ferrumu meyve püresiyle birlikte verebiliriz. üstelik elma içindeki bol c vitamini de demir emilimini artırıyor.
Demir eksikliği vücudun artan demir ihtiyacının karşılanamaması ile ortaya çıkabileceği gibi alınan demirin yeteri kadar emilememesi sonucu da ortaya çıkabilir. Demir kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobinin yapı taşıdır. Demir eksikliğinin en önemli sonucu kansızlıktır (anemi).
Kırmızı elma ile karşılaştırıldığında, yeşil elma daha fazla demir, niasin, potasyum, tiamin, A vitamini, B6 vitamini ve K vitamini içerir. Kırmızı elma, antioksidanlar bakımından daha zengindir. Elma ayrıca koroner kalp hastalığı riskini azaltabilir, akciğer sağlığını iyileştirebilir ve astımı azaltabilir.
Elmanın faydaları saymakla bitmiyor ve farklı şekillerde tüketildiğinde de sağlığa katkıda bulunuyor. Pişmiş veya haşlanmış elma, pektin içeriği sayesinde kolit, gastroenterit ve mide iltihabı gibi sorunları iyileştirmeye yardımcı olur. Haşlanmış elma ayrıca ishale karşı çok etkilidir.
Kırmızı elma tüketimi özellikle saç sağlığına oldukça iyi gelmektedir. Saçları kökten uca beslerken daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Düzenli bir şekilde elma tüketimi hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim sistemi problemlerinin önüne geçmektedir. Ayrıca elma tüketiminin mide sağlığını koruduğu da bilinmektedir.
Yeşil elma içeriğinde 12,25 Karbonhidrat(g), 0,40 Protein(g), 0,17 yağ(g), 2,52 lif(g), 0,90 Sodyum(mg), 108,00 potasyum(mg), 4,50 Kalsiyum(mg), 90,00 A Vitamini(ui), 0,00 C Vitamini(mg), 0,14 ve Demir barındırır.
Şeftalideki lif, kabızlığı önleyerek ve sağlıklı sindirimi destekleyerek, kan şekeri seviyelerinin yönetilmesine yardımcı olmaktadır. Şeftali ayrıca anti-inflamasyon içererek, bağışıklığı destekler ve bağırsaktaki faydalı bakterileri besleyen prebiyotikler barındırmaktadır.
Elmayı günün her anında tüketebilirsiniz. Pek çok faydası bulunmaktadır. Sabah aç karnına tüketilen elma, kabızlık sorunlarını çözmeye yardım eder. Ara öğünlerde tüketilen elma sayesinde ana öğüne kadar tok kalabilirsiniz.
İşte kansızlığın tedavisi için yaygın olarak kullanılan yöntemler: Beslenme Değişiklikleri: Demir eksikliği anemisi gibi durumlarda, demir açısından zengin besinler tüketmek önemlidir. Kırmızı et, tavuk, balık, baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler ve kuru meyveler demir açısından zengin kaynaklardır.
Folik asit, kan hücrelerinin üretimine yardımcı olan bir vitamindir ve demir eksikliği anemisi olan kişilerin alması gereken önemli bir besindir. C vitamini ise demir emilimini artırır, bu nedenle demir eksikliği anemisi olan kişilerin beslenme planlarında C vitamini açısından zengin gıdaları tüketmeleri önerilir.
Endometriozis gibi ağır menstrüel dönemlere yol açan durumlar demir kaybına neden olur. Kanser, çölyak, akciğer hastalıkları, böbrek ya da kalp yetmezliği, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve obezite gibi hastalıklar da demir eksikliğine yol açabilir. Bunun nedeni bu hastalıkların vücutta demir emilimini azaltmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri