Elma insanlığa ilk günahı getiren yasa koyucuya itaat etmeme, cinsellik, doğurganlık, cennetten kovulma gibi sembolleri içinde barındırmaktadır.
Türk kültüründe de geniş bir yere sahip olan elma meyvesi, şifa kaynağı olarak değerlendirilmiş, verimliliğin, zürriyetin, ebedîliğin, gençliğin, güzelliğin, kuvvetin, sağlığın, sevginin, inancın sembolü olmuştur.
elma bilgi ağacının meyvesidir. elmanın yenmesi insanın kendisinden esirgenen bilgiye ulaşmasını temsil etmektedir. adem ve havva bilgiye ulaştıkları için cezalandırılmıştır.
Elmanın birçok kültürde ve mitolojide de yeri bulunuyor. Antik Yunan ve Roma'da bolluk bereket simgesi olan elmanın çiçeklerinin kadınsı güzelliğin sembolü olduğuna inanılıyor.
Elma, lifli bir yapısı olması nedeni ile bağırsak tembelliğine iyi gelen, bununla beraber kolesterol ve karbonhidratların emilimini düzenlemeye yardımcı çözünür bir lif olan pektin içeriği en yüksek meyvelerden biridir. Elmada C, A, K, B6 ve E vitaminleri bulunur. C vitamini besinler yoluyla sağlanmalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
günümüzde birisine elma atarsanız bu garip karşılanır. fakat antik yunan'da birisine elma attığınız zaman. bu attığınız kişiden. hoşlandığınız ve onunla evlenmek istediğiniz. mesajını taşıyodu. aha benimki geliyo dur.
Daha çok, yapılan işin kötülüğüne (Tanrı'nın emrine isyan) dikkat çeken bir yaklaşım vardır. Yunan mitolojisinde eski insanların bütün meyvelere aynı ismi takmaları sonucu elma olarak adlandırılmış olduğu varsayılmaktadır. Yasak elma o zamanlardan kalma bir mitolojik isimdir.
Elma (Malus domestica), gülgiller (Rosaceae) familyasından kültürü yapılan bir meyve türü.
Eski Türkçe'de "alma" diye bilinen adının, meyvenin rengi olan "al" (kırmızı)'dan geldiği bilinmektedir. Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu'da, Güney Kafkaslar 1, Rusya'nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan'nın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadır.
Elma çocuksuz bireylerde bir dönüşümü sağlamıştır. Türk masallarında bunun yanında elmanın gençleşme unsuru bağlamında dönüşüm aracı olarak kullanıldığı da görülür. Balık Neden Güldü masalında padişah leyleğe iyilik yapar. Karşılığında leylek çekirdek bırakır, diktiklerinde onun elma olduğunu öğrenirler.
Kızıl Elma, Türk mitolojisinde Türkler ve de özellikle Oğuz Türkleri için üzerinde düşünüldükçe uzaklaşan ancak uzaklaştığı oranda cazibesi artan ülküler veya düşleri simgeleyen bir ifadedir.
Rüyada yeşil elma görmek; helal rızık, fayda ve menfaat sağlama ve kazanç elde etmek anlamlarına yorulmaktadır. Rüyada yeşil elma görmek bir diğer tabire göre bekar kadın ve erkek için evliliğe ve elde edilecek helal paraya işaret sayılmaktadır. Bir başka rivayete göre rüyada yeşil elma görmek, evlada yorulmaktadır.
Önce ödüldür, sonra tercih sebebi olmuştur. Pamukprenses ve yedicüceler masalında, Cadı-Kraliçenin ödül olarak sunduğu kırmızı elma, onun hayatını değiştirecek olaylara sebep olmasını sağlamıştır. Ve masalların sonunda gökten düşen üç elma vardır.
[1] Gönül almak, hatır sormak için yarım elma gibi küçük bir armağan yeter. Önemli olan,değerli armağan götürmek değil, hatırlayıp aramış olmaktır.
Hz. Adem ve Hz. Havva'nın yediği elmanın seksten iradeye, güçten masumiyete kadar pek çok şeyin metaforu olduğu ifade edildi.
Türkçe'de Elma, ya da Alma, adını Al'dan, yani kırmızıdan alıyor. Anavatanı ise Orta Asya, eskiden Alma-ata olarak bildiğimiz, Kazakistan Almatı yakınlarındaki Tanrı Dağları. Elmanın kadim bir bitki olduğunu düşünürsek burası adını elma ağaçlarından almış olmalı. Elma, Gülgiller yani Rosaceae ailesinden bir bitki.
Alma daha doğrudur. Açıklama: '' Elma'' sözcüğü aslında ''Alma'' sözcüğünden gelir.
Her iki yarım kürenin ılıman iklim kuşağında yetişir. Çok eski çağlardan beri üretilen elma, aşılama yöntemiyle pek çok çeşide bürünerek çoğalabilmiştir . Elmanın anavatanı Anadolu'yu da içine alan Güney Kafkaslardır.
Elma nerede yetişir diyecek olursanız; Türkiye'nin her bölgesini görebilirsiniz. Ancak elmanın en çok yetiştiği bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Ayrıca İç Anadolu, Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi de elma yetiştiriciliği için elverişlidir. Elma, ılıman ve soğuk ılıman iklimlerde yetişir.
Ülkemizde elma yetiştiriciliği ile öne çıkan ilimiz Isparta ilidir. Elma Türkiye'de Isparta dışında Akdeniz kuşağında bulunan bütün illerimizde yetiştirilebilir. Ayrıca Ege Bölgesi ile Batı ve Doğu Marmara bölgelerinde de elma yetiştiriciliği yaygındır.
Elma ağacı (Malus pumila) Rosaceae familyasına aittir. Yaprak döken bir ağaçtır (mevsime bağlı olarak yapraklarını kaybeder). Ortalama olarak yüksekliği 5 metredir, fakat standart elma ağaçlarının yüksekliği 7,5 – 10 m ya da daha fazla da olabilir. Yarı bodur ve bodur ağaçların yüksekliği ise 2-6 metre aralığındadır.
Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim meyvesidir. Genellikle dünyada 30o-50o enlemlerde yetişmektedir. Türkiye de Türkiye de Ege bölgesinde 500m Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin sıcak ve kurak yerlerindeki 80m'den daha yukarı yerlerde yetişmektedir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar.
Adem ve Havva bu ağaca yaklaştıkları takdirde o meyvedeki cezbe onların iradesini yemek yolunda sarf etmelerine sebep olacaktır. Zira meyve çok etkili bir çekim özelliğine sahip, çok kıymetli bir meyvedir. Meyve insan ve insan nesli için o kadar değerli ve kıymetlidir ki, Allah'ın yasak emrinde de bu açıkça görülür.
Dolayısıyla insanın gittiği Cennette yasak meyve yoktur. Bütün Cennetin tapusu bütün Cennete girenlere tahsis edilmiştir. Ancak ne var ki, yasak meyveler Cennetin yolunun geçtiği dünya hayatında önümüze serilmiştir ve ayaklarımıza dolaşmaktadır. Allah'ın 'yaklaşmayın!
Daha çok elma olarak bilinir ve Hz. Adem ile Hz. Havva tarafından yenilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri