Ders saydırma, bir çeşit ders tekrarıdır ve ders tekrarında uygulanan kurallar aynen uygulanır. 2. Öğrenciler, daha önce alıp başarısız oldukları veya çekildikleri zorunlu dersleri tekrarlamak zorundadır.
Daha önceden bir yükseköğretim kurumunda kayıtlıyken başarılı olduğunuz ders/derslerden ya da yaz okulu, özel öğrenci, farabi, erasmus vs değişim programlarından almış ya da geçmiş olduğunuz dersleri şimdiki okuyacağınız bölümünüzdeki derslere saydırarak o derslerden muaf olmak için yapılan işlemdir.
(6) Ders saydırma işlemi yaptırmak isteyen öğrenci, Üniversite'de bir programa kayıt yaptırdığı tarihten itibaren 6 (altı) ay içerisinde (bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç), saydırmak istediği ders/derslerin ders müfredatı ile anabilim/anasanat dalı başkanlığına bir dilekçe ile başvurur.
Ders saydırma MADDE 24 –
en fazla 5 ders için saydırma yapılabilir. Ders saydırma işlemi ders kayıt haftasında Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden yapılır. Öğrenci not çizelgesine sadece alınan en son ders işlenir.
En fazla 5 akademik yıl öncesine kadar alınıp başarılmış dersler için saydırma/muafiyet talep edilebilir. Başvuru ekinde onaylı ders içerikleri ve not döküm belgesinin yer aldığı ve talebin açık bir şekilde belirtildiği bir dilekçenin Enstitü Müdürlüğüne sunulmasıyla gerçekleştirilir.
İlgili 36 soru bulundu
Sadece lise mezuniyeti bulunan öğrenciler, muafiyet itiraz başvurusunda bulunamaz. Ancak bir yükseköğretim programından mezun olan ya da yukarıda adı geçen dersleri alıp başaran öğrenciler, muafiyet başvurusunda bulunabilir.
Ancak öğrenciler, mesleki yabancı dil dersleri için yıllık eğitim-öğretim uygulayan programlarda bir dersten, yarıyıllık eğitim-öğretim uygulayan programlarda en fazla iki dersten muaf tutulabilirler. ilgili yönetim kurulunca değerlendirilerek karara bağlanır ve öğrencilerin intibakları ilgili yarıyıl/yıla yapılır.
BİRİNCİ BÖLÜM. (1) (Değişik:RG-13/9/2014-29118) Ortaöğretim kurumlarında bir ders saati süresi 40 dakikadır. Dersler arasındaki dinlenme süreleri okul yönetimlerince belirlenir.
MUAF OLMA: Üç kez sınavına girilen ancak başarısız olunan ortak dersin başarma zorunluluğunun ortadan kalkmasına denir. Muaf olunan dersin kredisi kazanılmış olmaz, muaf olunan ders istenirse tekrar alınabilir.
İsteyen öğrenciler muaf oldukları dersleri seçebilirler. Bu dersi geçerek kredisini alabilirler.
Birbirini takip eden iki ders saatinin birleştirilmesi blok ders olarak bilinir. Genelde bir öğretmenin ders saatinin üstüne çakışması üzerinden birleşme doğrultusunda ele alınır ve uygulanır. Eğitim alanında kolaylık sağlanması noktasında blok ders çok sık uygulanır.
e-okul → hızlı not girişi → öğrencinin bulunduğu sınıf → öğrenci (muaf olan öğrenci seçilerek) → yabancı dil muaf (√) işaretine tıklanarak muafiyet kaldırılır.
Ders muafiyet başvuruları Üniversiteye kesin kayıt yaptırdıkları ilk yarıyılın/yılın derslerinin başlamasını izleyen on beş iş günü içinde ilgili birime yapılır. Başvurular muafiyet başvurularının sona ermesini takiben beş iş günü içinde ilgili birim yönetim kurulu tarafından karara bağlanır.
Dersleri eşdeğer saydırmada öğrencinin başarı notu, o dersi alıp başardığı yükseköğretim kurumundaki notudur. Ancak, dersin eşdeğer sayılabilmesi için başarı notunun en az altmış olması gerekir. Yüzlük not sisteminde notlandırılmış derslerin başarı notu geldiği yükseköğretim kurumundaki notun aynısı olarak yazılır.
Bir dönem içinde en fazla kaç kredilik ders alma hakkım var? Öğrencinin bir yarıyıldaki normal ders yükü 30 AKTS'dir. Bir yarıyıla ait ders yükü en fazla 45 AKTS olabilir.
Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler o yarıyılda derslere giremezler ve bu süre öğrenim süresinden sayılır, öğrencilik statüsü devam eder ancak öğrencilik haklarından yararlanamaz.
Örn, dört yılda toplam 150 kredilik ders alınması öngörülen bir bölümde en fazla 15 kredilik dersten muafiyet verilebilir. Lisans kademesinde alınan dersleri yalnız lisans kademesi derslerine, ön lisans kademesinde alınan dersler yalnız ön lisans kademesi derslerine sayılabilir.
Sınavsız 2. Üniversite başvurusunu mezun olarak yapanlar, “Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi”, “Türk Dili” ve “Yabancı Dil” derslerinden doğrudan muaf sayılacaklardır. Bunların dışındaki dersler için muafiyet talebinde bulunulamayacaktır.
(2) Öğrencilerin muaf sayıldığı derslerden aldıkları notlar, 43 üncü maddede belirtilen tabloya uygun harf notu verilerek gösterilir. Muaf olunan ders, not yükseltmek için tekrar alınabilir.
Okul yönetimince teneffüsler için normal eğitim yapılan okullarda en az 15 dakika, ikili eğitim yapılan okullarda ise en az 10 dakika süre ayrılır.
Tam gün eğitim veren okullarda ise giriş saatleri 08.30-09.00 arasında başlıyor. Okul çıkış saati ise 15.00-15.30 arasında olacak.
ANADOLU LİSESİ / DERS SAATLERİ Anadolu Lisesinde hafta içi her gün 8 ders saati olmak üzere, haftada toplam 40 ders saati vardır.
Muaf olduğunuz dersleri AKSİS sisteminden görüntüleyebilirsiniz. Ortak zorunlu derslerden muaf olan öğrencilerin transkript belgelerinde ilgili dersler (M) harf notu olarak işlenir, öğrenciler transkript belgelerinden muaf derslerini görüntüleyebilmektedir.
bir dersten muafiyet talebinde bulunmak demek kelime anlamıyla da anlaşılabileceği gibi o dersi o dönem okuman gerekirken eğer daha önce aldıysan okundu saydırman demek.
Ders değerlendirmesinde, dersin içeriğinin eşdeğer; AKTS kredisinin ise eşit veya daha fazla olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri