Cam, su, hava ve sıvıların büyük bir bölümü (asitler, yağlar, sirke, alkol, vs.) saydam maddelerdir.
Araştırmaların tamamı uluslararası laboratuvar ve üniversite desteği ile uzmanlardan yardım alınarak yapılmıştır. Elmas iyi bir yalıtkan olduğu için yüksek bir enerji aralığına sahiptir. Beyaz ışığın tüm dalga boylarını geçirir ve bu sayede saydam ve renksiz olur.
Çoğunluğu saydam yapıdaki süte opak beyazlığını veren, yüzde 3,5 oranındaki kütlesi ile suda askıda bulu- nan proteinlerdir. Proteinler, uzun ve zincir benzeri yapısı olan karmaşık moleküllerdir.
Saydam maddelere örnek olarak; hava, su ya da cam gösterilebilmektedir. Saydam maddelerin ışığı geçirme özellikleri olduğu için saydam bir maddenin arka tarafında bulunan nesneler çok net bir şekilde görülebilmektedir.
Işığı kısmen geçiren maddeler yarı saydam maddelerdir. Buzlu cam, yağlı kâğıt yarı saydam maddelere örnek olabilir. Yarı saydam maddeler, kaynak yapan kişilerin gözlüklerinde, ev ve büroların bazı bölümlerinde kullanılır. Işığı hiç geçirmeyen maddeler, saydam olmayan maddelerdir.
İlgili 31 soru bulundu
Sıvı sabunlar, saydam, tortusuz ve akıcı olmalıdır.Sıvı sabun üretiminde, koko yağı, hurma çekirdeği yağı ve hint yağı kullanılır.
Saydam olmayan maddeler :
→ Opak maddeler de denir. → Çimento, tahta, kağıt, mermer, taş, kurşun saydam olmayan yani opak maddelere örnek verilebilir.
Saydam şu anlamlara gelebilir: Şeffaf: içinden ışığı geçirmekle (yarı saydam olmakla) kalmayıp, aynı zamanda arkasında gizli olan şeylerin göz ile görülmesine engel olmama sıfatı. En çok kullanılan saydam madde camdır.
Işığın geçmesine izin vermeyen maddelere opak (saydam olmayan) maddeler denir. Bu türden maddelerin çoğu soğurma merkezleri olarak adlandırılan özellikleri içeren kimyasal kompozisyona sahiplerdir. Maddelerin çoğu, beyaz ışık frekanslarını soğurma konusunda oldukça seçicidirler.
➤ Saydam maddelerin ne olduğunu öğrendik. ➤ Zeytinyağı da ışığı geçirmez. ➤ Yani zeytinyağı saydam madde değildir.
Ayna opak bir maddedir. Opak madde olmasının sebebi ise, aynanın iki tarafa da aynı görüntüyü yani ışığı iki tarafından da geçirmeyen bir madde olduğundan dolayı opak bir madde olarak bilinir.Sadece biz aynaya baktığımızda opak madde olduğundan dolayı kendi görüntümüzü yansıtır.
Saydam olmayan maddelerin üzerine ışık düşürüldüğünde, arkasında gölge oluşur. Örneğin, tahta, metaller ve taş gibi malzemeler saydam olmayan maddelerdir.
Gözlük camı, ışığı istenilen şekilde odaklayabilen, iki yüzeyi de işlenmiş saydam bir optik materyaldir. Sferik camlar miyopi ve hipermetropide, silindirik camlar ise astimatizmanın düzeltilmesinde kullanılır.
9 SAYDAM VE OPAK Işığı geçiren maddelere saydam madde denir. Cam, su, bazı plastik maddeler, hava saydam maddelerdendir. Işığı geçirmeyen maddelere ise opak maddeler denir Tahta, demir, kitap, duvar, çelik tencere gibi maddeler ise opak tır.
Işık hem dalga hem de parçacık özelliği göstererek doğada bu iki formda bulunur. Işığı tamamen geçiren maddelere saydam maddeler denir. Bu durum üzerine gelen ışığı arka tarafına geçirmek olarak en açıklayıcı halde söyleyebiliriz.
17 -İnsan vücudu saydam olmayan bir özellik taşır.
Saydam maddelere örnek verecek olursak, cam bardak, gözlük, lens, plastik şişe saydam maddelere örnek verilebilir. Eğer ışık tutulan bir madde, ışığı biraz geçiriyorsa, o maddeye yarı saydam madde deriz. Yarı saydam maddelere örnek verecek olursak, buzlu cam, ince A4 kağıdı, sis yarı saydam maddelere örnek verilebilir.
Aslında renksiz olan deniz suyunun mavi görünmesinin en önemli nedeni, denizin içinde bulunan azot, karbondioksit ve oksijen gibi gazlar ve minerallerdir. Güneşten yayılan beyaz ışık içinde tüm renkleri barındırır.
Demir de opak(saydam olmayan) bir maddedir.
Saydam kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Buz yarı saydam olan bir maddedir. Buz önüne gelen ışığın bir kısmını geçirir, ışığın bir kısmını da tutacağı için yarı saydam maddeye örnektir.
↬Su saydam bir maddedir. Çünkü ışığı geçirir.
Tuzlu su ışığı geçirir ve saydam bir maddedir.
Saydam, hafif ve ekonomiktir, her türlü hava koşullarına dayanıklıdır. Her türlü ürünün paketlenmesinde kullanılabilir. Esnekliği sayesinde; sivri ve keskin köşelerden etkilenmez, ip veya çembere gereksinim duymaz, şişeli mamullerin ambalajında emniyetli ve ekonomiktir.
Şeffaf dosyalar transparan yapılarıyla; poşet dosya, gömlek dosya ya da föy dosya olarak da adlandırılır ve yaygın kullanıma sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri