Bir hukuki uyuşmazlığın çözümlenmesinde hem yazılı hem de yazısız kaynaklarda hüküm bulunmaması durumunda karşılaşılan boşluk türüne “hukuk boşluğu” adı verilir.
Olan hukukta boşluklar ise, üçe ayrılarak incelenmektedir: Kural içi boşluk, açık boşluk, örtülü (gizli) boşluk. edilirken, objektif yorum metodu kullanılmalı, kanun koyucunun kanunu yaparken sahip olduğu değerler ve düşünceler değil, günümüzde geçerli olan değerler ve dünya görüşü esas alınmalıdır (bkz., s. 184, 185).
Taraflar, ortaya çıkan sorunu hiçbir şekilde sözleşmenin kurulması aşamasında öngörememişlerdir. Sorun, beklenmeyen bir sorundur. Bu tür boşluklar gerçek sözleşme boşluğu olarak da adlandırılmaktadır1 8 .
Kural içi boşluk hallerinin dışında kalan bütün boşluklar kural dışı boşluktur. Kural dışı boşluk ya kanun koyucunun bu boşluğu görmemesi sebebiyle ya da boşluğun kanunun yürürlüğe girmesinden sonra ortaya çıkması sebebiyle oluşur.
Duruma göre hâkim yasa koyucuymuş gibi genel ve soyut kural koyarak boşluğu doldurabilir. Hâkimin yarattığı kural kanun niteliği taşımaz. Burada kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırılık yoktur. Bu kural hâkimin bir başka görmekte olduğu davada bağlamaz.
İlgili 16 soru bulundu
Hakim, önüne gelen bir uyuşmazlıkta somut olaya uygulanacak bir hükmün bulunup bulunmadığını yani boşluk olup olmadığını “yorum” yaparak tespit eder. Önüne gelen olaya uygulayacak hüküm bulunmadığı gerekçesine dayanarak, sorunu çözmekten kaçınamaz.
Bilinçli Boşluk: Kanun koyucunun, bilerek ve isteyerek bırakmış olduğu boşluklardır. \değişen durumlar nedeniyle ortaya çıkan boşluklardır. somut olaya uygulanacak hiçbir hükmün bulunmamasıdır.
Yukarıda 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında bulunmayan işler için ağırlıklı olarak 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu uygulama alanı bulduğuna değinmiştik. Biraz sonra sayacağımız iş ve iş ilişkilerinde İş Kanunu hükümleri uygulanmayıp uygun düştüğü ölçüde Borçlar Kanunu hükümleri uygulanmaktadır.
Boşluk Doldurma sorusu, öğrencinin eksik sözcüğü veya sözcükleri girdiği boş bir alana sahip ifade, cümle veya paragraftan oluşur. Birden fazla boşluklu sorular da oluşturabilirsiniz. Örnek: [Ataerkillik] erkek otoritesine dayanan bir toplumsal örgütlenme düzenidir.
kanun koyucunun bilerek ve isteyerek bıraktığı boşluktur. kanun herşeyi öngörüp düzenleyemez. bu nedenle soyut kurallar koyar. soyut kurallar, somut olaya uygulanırken başka bir ifade ile kural içi boşluk doldurulurken hakim takdir yetkisini kullanır. başka bir deyişle hakkaniyete göre karar verir.
İş Hukukunda Boşlukların Uyarlama Yapılarak Doldurulması
Bu durumda boşluğun, İş Kanununa göre genel kanun kabul edilen Türk Medeni Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu hükümleriyle doldurulması gerekir.
Madde 27 - Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Sözleşmelerin Geçerlilik Şartları
Taraflardan birinin zorlanması, korkutulması ya da aldatılması yoluyla yapılan sözleşmeler geçersizdir. Yasalara göre on sekiz yaşından küçükler, akıl hastaları sözleşme yapamaz. Konusu yasalara veya ahlaka aykırı sözleşmeler geçersiz kabul edilir.
Üçüncü boşluk
Bu terim, tıpta genellikle yanıklar veya ödem gibi interstitial boşluklara doğru gerçekleşen sıvı kaybını ifade etmede kullanılır ancak assit (karında su toplanması) veya plevral efüzyonlar gibi bir vücut boşluğuna sıvı geçişini de ifade edebilir.
Menfi tespit davası, gerçekte var olmayan bir borç ya da geçersiz bir hukuki ilişki nedeniyle kendisini hukuki anlamda tehdit eden veya kendisi aleyhine icra takibi yapan kişiye karşı herhangi bir borcunun bulunmadığını sağlamaya yönelik açılan davadır.
Kıyas, belli bir hukukî ilişki veya durum için konulmuş olan kanun hükmünün, hakkında kural bulunmayan ancak benzer olan başka bir hukukî ilişki veya duruma uygulanmasına denir.
Boşluk hissi veya boşluk duygusu, sıkıntı, sosyal yabancılaşma ve duyarsızlık ile karakterize edilen insani durumdur. Genellikle bir travma veya depresyon kaynaklı bir duygudur. Boşluk duygusunu yaşayan kişiler kendilerini anlamsız, değersiz, kimsesiz veya yalnız hissederler.
Kentsel Mekanda Boşluk
Kent, mimari nesnelerin bir araya gelmesinden oluşan bir bütün gibi düşünülürse bu bütünün oluşturan mimari nesneler doluluk, bu nesnelerin arasında kalan alanlar ise boşluk olarak değerlendirilebilir.
Yan yüzey, takım ile yeni oluşturulan iş parçası yüzeyi arasında bir boşluk oluşturarak yüzeyi çizilmeye karşı korur. Yan yüzeyin eğim açısına boşluk (kesme) açısı denir.
Bu durumda kanunda bir boşluk olduğu söylenemez çünkü kanun çözmesi gereken meseleyi zıt anlam itibariyle çözmüştür. B) Bilinçsiz Boşluklar Bilinçsiz boşluklarda kanun boşluğu bilerek ve isteyerek yaratılmamıştır. Bilinçsiz boşluklar kanun koyucunun isteği dışında ortaya çıkan boşluklardır.
4857 sayılı İş Kanununun 17'nci maddesi gereği iş sözleşmesini feshetmek isteyen taraf; feshi yazılı olarak ve çalışma süresinin gerektirdiği bildirim süresine bağlı kalarak diğer tarafa iletmekle yükümlüdür.
MADDE 32 - Genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır. Ücret, kural olarak, Türk parası ile işyerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına ödenir.
Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
Kanunda ne söylenmek istendiğini tespit ve tayin için metnin nazara alınması suretiyle yapılan yoruma lafzi yorum denilir. Söze dayanan yorumda hukuki hükmün ifade edildiği kelimelerden hareket edilerek bir neticeye varılmaya çalışılır.
Zıt Kanıt. Zıt kanıt (argumentum e contrario), hukuk kuralının hükme bağladığı durumlara bakılarak, bu durumların dışındaki durumlar için aksi hükmün geçerli olduğu sonucuna varmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri