Türk dil kurumunun sözlüğüne bakıldığında zaman kelimesinin eş anlamlısı olarak 'vakit' sözcüğü öne çıkıyor.
Vakit kelimesi Türk Dil Kurumu üzerinden eş anlamlı olarak, 'zaman' sözcüğü ile beraber karşılık buluyor. Alışılmış bir işi yapmak ya da bir iş için ayrılmış durum olarak vakit kelimesi kullanılmaktadır.
eş zamanlı olarak, aynı zamanda olarak, beraberinde.
Dünya kelimesinin Türk dil kurumu açısından eş anlamlı karşılığı 'cihan' olarak karşımıza çıkıyor.
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir.
İlgili 36 soru bulundu
Şehir Eş Anlamlısı
Bu kelimelerden birisi de şehir kelimesidir. Şehir Eş Anlamlısı kelimeleri birden çok bulunmaktadır. Kent, memleket, belde, büyük kent, şar kelimeleri şehir kelimesinin eş anlamlı kelimeleridir. Bu kelimeler şehir kelimesi ile aynı anlam taşıdığı için şehir kelimesinin yerine de kullanılabilir.
Peki, gökyüzü kelimesinin eş anlamlısı nedir? İşte bu kelime hakkında detaylar. Göğün görünen yüzeyi olarak bilinen gökyüzü, 'sema' eş anlamlısı ile ifade edilmektedir.
Cümle içinde evren ile alakalı bir cümlede yerine uzay kelimesinin yerine eş anlamı olarak ''feza'' kelimesi kullanılabilir. Aynı zamanda cümle içerisinde kişinin içerisinde anlam veremediği uzay boşluğu olarak nitelediği uzay kelimesinin yerine eş anlamı olarak ''sonsuzluk'' kelimesi kullanılabilmektedir.
Talih sözcüğü baht ve yıldız ile eş anlamlıdır.
Ev kelimesinin eş anlamlısı hane, konut, aile, beyit, mekan, ocak kelimeleridir.
Ayrıca eş zamanlı (synchronic) örneğinde her iki kelime de kendi anlamında olduğunu için ayrı yazılır. Bunun senkronik biçimini örnek alıp Türkçede de bitişik yazmak, yabancı bir dilin yazım kurallarını uymak demektir.
Zaman kelimesinin eş anlamlısı vakit kelimesidir.
Zaman, sayaç ve vakit sözcükleri anlam bakımından saat sözcüğüyle eş anlamlıdır.
Zaman kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Zaman kelimesi de zıt anlamı olmayan kelimeler arasında yer almaktadır. Ad olarak cümle içinde kullanılan zaman kelimesi saat ve süre belirtici ifadelerde kullanılmaktadır.
Cimri kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük, "Cömert, eli açık, bonkör, eli selek" şeklinde gösterilebilir.
Gün ve Arapça kökenli olan Şems kelimeleri güneş eş anlamlısı kelimeler arasındadır. Güneş yerine cümle içinde kullanılabilirler.
Bayrak kelimesinin yerine kullanılan en yaygın eş anlamlısı ise sancaktır. Yine bayrağın bir diğer eş anlamlısı sembol kelimesidir. Simge sözcüğü de eş anlam olarak kullanılabilir.
meteor, göktaşı i.
Uçak kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı 'tayyare' şeklinde yer almaktadır.
Yağmur kelimesinin ise birden fazla eş anlamlısı bulunur. Bereket, yağış ve rahmet yağmur yerine kullanılabilecek anlamdaş sözcüklerdir.
Doğa kelimesinin bir tane eş anlamlısı kelime bulunmaktadır. Bu doğrultuda doğa eş anlamlısı "Tabiat" kelimesi olup aynı zamanda doğa da demektir. Dolayısıyla bu kelimeyi eş anlamlı olarak kullanmamızda bir sakınca yoktur.
Ebedi, bitimsiz, daim, namütenahi, daimi, ölümsüz ve sürekli kelimeleri sonuz kelimesinin en çok kullanılan eş anlamlı kelimeleridir.
Türk Dil Kurumu açısından zengin kelimesine karşılık olarak varlıklı, verimli, çok ve bol kelimeleri kullanılabilir.
İhtiyaç kelimesinin eş anlamlısı olan kelime " Gereksinim " kelimesidir. Gereksinim kelimesi aynı zamanda ihtiyaç da demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri