Meyve yetiştiriciliğinde birim alandan elde edilecek verimin artırılması, ağaçları küçülterek birim alana daha fazla sayıda ağaç dikilmesi yoluyla sağlanır. Ağaçları küçültmede en etkili vasıta da bodurlaştırıcı anaç kullanmaktır.
Toprağınızın ihtiyaç duyduğu azot, fosfat ve potas yüzdelerini bilerek bu gereksinimlere uygun gübre satın almak en doğrusudur. Ayrıca olgun bir elma ağacı için azot açısından zengin gübre kullanımı son derece idealdir. Yine bu tür ağaçlarda sığır gübresi gibi daha organik gübrelerde tercih edebilirsiniz.
Elma ağaçları, serin ve ılıman iklimlerde yetiştirilen bir ağaç türüdür. Elma ağaçları, bol ışıklı ve güneşli alanları severler. Elma ağacı, humus bakımından zengin, kumlu, nemli, tınlı ve geçirgen topraklarda yaşar. Elma ağacı, hafif asit karakterli ve derinliği fazla toprak cinsinde yetişmeye meyillidir.
Verimli topraklarda daha iyi gelişirler. topraklarda ise 140-150 adettir. Dekardan 6-8 ton ürün alınabilir.
Elma bahçelerini kurak bölgelerde; yerine göre 10 günde bir sulamak gerekir. Nemli bölgelere doğru gidildikçe sulama aralığı 15-20 güne, hatta 1 aya kadar çıkabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Elma ağaçları dinlenme döneminde iken budanır, ancak son dondan en az birkaç hafta sonra (genellikle Şubattan Nisana kadar). Yapraklar gelişirken budama yapmamalıyız (bu durumda obur dallar hariçtir – obur dalları görür görmez çıkarabiliriz).
Toprak nemini kaybettiğinde elma ağaçlarının suya ihtiyacı vardır. Ancak, her gün çok fazla su vermek ağacınızı suyla boğar ve öldürür (4). Elma ağaçlarını haftada bir kez derinlemesine sulamak idealdir.
Elmanın bugünkü kilogram satış fiyatı ise 75 krş ile 1,25 krş arasında değişiyor. Yaklaşık 300'e yakın ağaç alan bir dönüm araziden yıllık 7 bin TL gelir elde edilmesi mümkün. Yıllık işletme gideri ise dönüm başına yaklaşık 1 bin TL. Bu noktada 6 bin TL'lik bir kazanç söz konusu.
Ağaçlardaki bütün meyveler merdiven kullanmaksızın rahatça toplanabilir. Verimli topraklarda ağaç başına 60-70 kg ürün alınabilir. Dönümden ortalama 6-8 ton ürün alınabilmektedir. M9 anacı boğaz çürüklüğüne dayanıklı; ateş yanıklığına ve pamuklu bite hassastır.
Geleneksel elma anaçlarında ise 7-8 yılda verim vermeye başlarlar. 12-15 yıllarında tam verime geçerler.
uygun ilaçlama zamanı, pembe tomurcuk veya çiçek taç yapraklarının döküldüğü dönemde; Elma gri yaprakbiti için 100 sürgünde 1 koloni, Elma kırmızı gal yaprakbiti için 100 sürgünde 5 koloni görüldüğü zamandır. ve kalın dalları kontrol edilir ve bir ağaçta ortalama 5 adetten fazla canlı larva saptanırsa ilaçlama gerekir.
Ortalama sağlıklı ve bakımlı elma ağacı 50 ile 80 yıl arasında yaşayabilir. Ancak, bu kuralın istisnaları vardır. Bazı elma ağaçlarının yüzyıldan fazla yaşadığı bildirilmiştir. Bir elma ağacı nadiren 50 yaşından sonra yeterli meyve üretir.
Tam verime geçen 1 adet klasik elma ağacı 150 kilo, bodur anaç elma ağacı 30 kilo, yarı bodur elma ağacı ise 80-120 kilo elma vermektedir.
Elmalar- da toprak neminin meyvelerin irileşmeye başladığı ve olgunluğa yaklaştığı sıralarda uy- gun bir ölçüde tutulmasıyla, meyve iriliğinde elverişsiz duruma göre % 20-40 oranında artış sağlanabilmektedir.
Meyve ağaçları toprak PH'sı 6,5-7,5 arasında organik ve inorganik besin maddelerince yeterli topraklarda gelişir. Toprağın organik madde kapsamı yeterli değilse, bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi tavsiye edilir. Ahır gübresi kıtsa, her fidan çukuruna bir kova yanmış gübre toprakla karıştırılarak kullanılabilir.
Ahır gübresi ile gübreleme az yağış alan ve ağır bünyeli topraklarda sonbahar, çok yağış alan bölgelerde ve kumlu topraklarda ise ilkbaharda yapılır.
Bir dekar yere 150 –300 arası meyve ağacı dikilir. Çöğür anaçlarında ise 40–33 arası meyve ağacı dikilebilir.Bir dekar bodur anaçlı meyve bahçesinden ilk 8 yılda çöğür anaçlı meyve bahçesine göre 3,5 kat daha fazla verim alınmaktadır. Yatırımın ilk yıllarda geriye dönüşümü vardır.
Elma fidanlarının dikim mesafesi anaca göre değişiklik göstermektedir. Klasik anaçlı fidanlar 6*6 metre arayla dikildiği için 1 dönüme 28 fidan, yarı bodur anaçlar 3*5 metre aralıklarla dikildiği için dönüme 66 fidan, tam bodur anaçlı fidanlar 2*4 metre dikilmesi gerektiği için dönüme 125 fidan dikilebilir.
Elma ağaçları arasındaki dikim mesafeleri elma çeşidine ve özellikle de olgun ağacın yüksekliğine ve hangi ölçüde yapılacak olan tarım tercihimize bağlıdır. Sıralar arasındaki ve sıraların üzerindeki ağaçlar arasındaki mesafeler 7m X 5m ile 1.8m X 1.8 m arasında değişmektedir.
Her çeşit toprakta yetişebilen elma, fazla rüzgarı ve sert hava koşullarını sevmez. Ticari elma yetiştiriciliğinde toprağın yabani otlardan temizlenmesi, havalandırılması ve gübrelenmesi ile birlikte uygun sıcaklık ve güneş ışığının bulunması elmaların sağlıklı ve bol olmasını sağlar.
En yaygın olarak Isparta, Karaman ve Denizli illeri sıralanmaktadır. İstatistiklere göre dünya elma üretimi yaklaşık 41 milyon ton/yıl tondur. Ülkemizde 2,5 milyon ton/yıl elma üretilmekte ve bu miktarla Türkiye dünyada üçüncü sırada yer almaktadır.
Elma üretimi en fazla yapıldığı ilimiz Isparta'dır. Isparta'da 2019 yılında 732 bin ton elma üretim ile toplam elma üretiminin %20'si gerçekleşmiştir. Elma üretimin 2/3'ü Isparta, Karaman, Niğde, Antalya, Kayseri ve Konya illerimizde gerçekleştirilmektedir.
Yaz mevsiminde tüm bitkilerin su ihtiyacı artmaktadır. Bu nedenle; meyve ağaçlarının sağlıklı gelişmesini istiyorsanız düzenli aralıklarla sulama yapın. Sulama bulunduğunuz yerin sıcaklık derecesine göre iki günde bir, üç günde bir yapın.
Çiçeklenme döneminde (normalde bahar aylarında) sulama uygulamaları çok önemlidir. Çiçeklenme dönemi süresince meydana gelen herhangi bir su stresi, üretimde ciddi bir düşüşe neden olur. Sulama, salma sulama veya yağmurlama sulama yöntemleri ile yapılabilir.
İkinci bir kural olarak, sağanak yağışın olmadığı bölgelerde, elma ağaçlarının (özellikle genç olanlar) haftada bir kez ilkbahar sonundan sonbahara kadar (Mayıs-Ekim) sulanması faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri