Hamur üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağ eklenip biraz daha yoğurulur. 15 dakika dinlendirilir. Hamur 4′ e bölünür, temiz bir yerde( ben cam tahta kullanıyorum) çok az unla açılıp şekilli bir kesici ile kesilip kızgın yağda önlü arkalı kızartılır. Hiç yağ çekmediği için rahat rahat yiyebilirsiniz.
Sote, kızartma, ızgara, fırın ve aklınıza gelebilecek tüm pişirme yöntemlerinde zeytinyağı kullanabilirsiniz. Zeytinyağı, yemekteki malzemelerin eklenen baharatı özümsemesini, başlangıçların lezzetinin doruk noktasına çıkmasını, tatlıların hafif ve dayanılmaz bir lezzete sahip olmasını sağlar.
Eğer natürel sızma zeytinyağının yoğunluğunu sıcak tariflerde de deneyimlemek istiyorsanız bu besini hem soğuk hem sıcak yemeklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Geniş bir tavada 1 su bardağı sıvı yağı kızdırın. Ellerinizi sıvı yağ ile yağlayıp mayalanan hamurdan yumurta büyüklükte parçalar kopartıp yuvarlayın. Hamuru elinizle hafifçe bastırıp açın ve kızgın yağda önlü arkalı kızartın.
Kızartma yaparken zeytinyağı kullanmak, yapılan bir araştırmaya göre kanola ya da ayçiçek yağı kullanmaktan çok daha sağlıklı ve faydalı. Özellikle zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı bir hale geliyor.
İlgili 29 soru bulundu
Yemeklerinizde rafine edilmiş zeytinyağı kullanmak ayçiçek yağına göre daha sağlıklıdır. Bu yağ hem daha sağlıklı hem de palm yağından sonra sıcaklığa en dayanıklı yağdır. Çünkü zeytinyağının özelliklerinin değişmeye başladığı dumanlanma noktası 210-230 derecedir.
Aslında zeytinyağını ısıtma veya sıcak yemeklerde zeytinyağı kullanmanın sağlık açısından hiçbir zararı yoktur. Zeytinyağı, ısıtıldığı zaman da içeriğindeki sağlığa yararlı bileşenleri korur.
Pişi hamuruna koyacağınız 1 yemek kaşığı sirke, hamurun yağ çekmesini engeller. Yağınızı öncesinde iyice kızdırmadan hamurlarınızın tam kıvamında hızlıca kabarıp içlerinin de güzelce pişmesine yardımcı olur.
Pişilerin içerisine fazla yağ çekmesini önlemek ve daha yumuşak bir hamur için hamurun içerisine yoğurt ve sirke katın. Bir diğer alternatif ise; soda. Soda, hamurunuzu kabartacak en önemli malzemedir. Hamurun fazla sert olması lezzeti etkileyecektir.
Sıcak yemeklere hem lezzet hem de sağlık katmak için az miktarda riviera zeytinyağı tercih edilebilir. Aroması hafif olduğu için sıcak yemeklerde yağ tadı yoğunluğu oluşturmayacaktır. Yemeklerinde daha yoğun zeytinyağı tadını hissetmek isteyenler, tercihlerini sızma zeytinyağı olarak yapmalıdır.
-Sıcak Yemeklerde Hangi Zeytinyağı Kullanılır? Sıcak yemeklerde aroması ve kokusu diğer zeytinyağlarına göre daha yoğun olan Natürel Sızma Zeytinyağı kullanabiliriz. Sızma zeytinyağına göre daha hafif olan Natürel Sızma Zeytinyağı tat ve koku olarak yemeklerde kullanılan diğer malzemelerin tadını bastırmaz.
Soğuk sıkım işleminde, zeytin ezmeleri ısıtılır, çünkü ısı, viskoziteyi düşürerek yağın ekstraksiyonunu kolaylaştırır. Ancak diğer yandan zeytinyağında bulunan hoş kokuyu ve lezzeti sağlamaktan sorumlu uçucu bileşikler buharlaştığı için yağ, aromasını ve lezzetini kaybeder.
Zeytinyağı ile lezzetli ve sağlıklı salatalar yapmanız mümkün. Salata yaparken zeytinyağını bütün sebzeleri doğradıktan sonra servisten hemen önce eklemeye dikkat edin. Yüksek sıcaklıklara dayanıklı olan zeytinyağlarını, kızartma gibi yemekler için kullanabilirsiniz.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Zeytinyağı cildinizi, tırnaklarınızı ve saçınızı yumuşatır, onarır, besler, nemlendirir ve böylelikle saç ve tırnakların hızla uzamasına yardımcı olur.
Yoğurt, sıvı yağ, yumurta, kabartma tozu ve tuzu bir kaba alıp karıştırın. Daha sonra üzerine unu yavaş yavaş ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edin. Elde ettiğiniz hamuru ikiye bölüp bir tezgahta çok kalın olmayacak şekilde açın. İster yuvarlak şekilde ister kare şeklinde kesip, kızdırmış olduğunuz yağda kızartın.
Sütlü Pişi Nasıl Yapılır? Sütlü pişi hamurunu hazırlamak için; ilk olarak derin bir kap içine 1 buçuk su bardağı ılık süt, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve 1 paket instant kuru maya koyup, karıştırın. Bu şekilde bekletip, mayanın kabarmasını sağlayın.
Açtığınız hamuru bir bıçak ya da pizza kesicisi yardımı ile kare şeklinde kesin. Kestiğiniz pişi hamurlarını kızgın yağ içine tek tek koyun. Pişi hamurlarını arkalı önlü güzelce kızartın. Hiç yağ çekmeyen pişileri servis tabağına alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Pişi hamuru sert yoğrulursa kabarmaz ve şekilleri güzel olmaz. En önemlisi lezzetli olmaz. Hamurun kıvamı çok önemli. Bunun yanında kullanılan kabartma tozu, karbonat veya mayanın taze olması gerekir.
Pişi mayalı mı güzel olur mayasız mı? Mayasız hamurdan yapılan pişi kabarmaz ve yumuşak olur. Yaş maya veya kuru maya kullanarak mayalı pişi yaparsanız en güzel sonucu alırsınız.
Moleküler gastronominin babası Hervé This'e göre mükemmel bir patates kızartması için yağın 180 derece kızdırılması gerekiyor. Yani kızartma yapmak için Extra Virgin tabir edilen en kaliteli zeytinyağları ile bile, rahatlıkla kullanılabilir.
- Zeytinyağı yağlı ciltlerde ya da dermatit gibi cilt rahatsızlıklarında kullanıma uygun değildir. Ayrıca bebeklerde de kullanılması önerilmemektedir. İlerleyen dönemlerde egzamaya neden olabilir. - Çok fazla tüketilirse kilo alımına neden olur.
Düşük sıcaklıkta üretilen soğuk sıkım zeytinyağının besin değeri sıcak sıkıma göre daha yüksektir. Soğuk su kullanıldığı için zeytinin yağı daha az çıkar, bu sebeple üretimde daha çok zeytin kullanılır. Sıcak sıkımda zeytin ise 35 ila 50 dereceye kadar ısıtılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri