Baklagiller, ıspanak, kuşkonmaz, brokoli, lahana, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, yumurta sarısı, portakal, greyfurt, limon ve muzlar en önemli folik asit kaynağıdır. B12 Vitamini, melanositlerin çalışmasını aktive ederek melanin pigmenti üretiminin artmasını sağlar.
Antioksidan bakımından zengin olan koyu yeşil yapraklı sebzeler, bitter çikolata ve renkli sebzeler melanin üretimini çokça destekleyen gıdalardır. Bunun dışında A vitamini de melanin üretimini destekler. A vitamini özellikle tatlı patates, ıspanak, havuç ve bezelye gibi besinlerde bulunur.
Sağlıklı mukoza zarları için C vitamini gereklidir. Ayrıca melanin üretimi ve cilt koruması üzerinde de bir miktar etkisi olabilir. Narenciye, çilek ve yeşil yapraklı sebzeler gibi C vitamini açısından zengin besinler yemek melanin üretimini optimize edebilir. C vitamini takviyesi almak da yardımcı olabilir.
B7 vitamini eksikliğinde saçlar hızlı beyazlar, saç dökülmesi de görülebilir. Yüksek oranda biyotin içeren gıdalar arasında pirinç, yumurta, kırmızı et, sebze ve meyveler bulunur. B9 Vitamini (Folik Asit): Folat olarak da isimlendirilen folik asit, yeni hücrelerin üretilmesini ve kan hücrelerinin çoğalmasını sağlar.
Melanin cilde, saça ve gözlerdeki irise renk veren madde olarak bilinir. Melanin içeren besinler arasında havuç, biber ve yer elması besileri bulunuyor.
İlgili 39 soru bulundu
Katalaz, saç pigmentini koruyan yüksek seviyede enzime sahiptir. Tatlı patates, havuç, kırmızı biber ve mantar gibi besinlerde bulunur. Bunun yanında sarımsak, soğan, brokoli, lahana, karnabahar gibi yiyeceklerde de katalaz bulunur. Bu yiyecekleri düzenli olarak tüketmek erken yaşta saç beyazlamasını önler.
Melanin pigmentinin cildin belirli bir bölgesinde fazlalaşması ise cilt lekeleri olarak kendini gösterebiliyor. Örneğin güneşte yandığımızda, vücudumuz kendini korumak için daha fazla melanin pigmenti üretiyor ve bronzlaşıyoruz, bu daha da fazla olduğunda güneş lekeleri ortaya çıkabiliyor.
Eğer saçlarınızdaki beyazların sebebi genetik veya yaşlanma ise hiçbir şey bu süreci engelleyemez veya tersine çeviremez. Bununla birlikte eğer altta yatan şey tıbbi bir durumsa renk pigmentasyonunun geri dönmesi sağlanabilir.
Beyaz saç tedavisi için 1980 yılından beri kullanılan, büyük oranda başarı sağlanan PRP Tedavisi; ince telli, seyrek ve beyazlamış saç tipleri için kurtarıcı rol oynuyor.
Hazırsanız açıklamaya başlıyoruz... Uzmanlara göre, genç yaşta saçların beyazlamasına yol açan en büyük neden, B12 vitamini eksikliğidir. Bu eksiklik ayrıca saçların incelmesine ve dökülmesine de neden olabilir.
Beslenme yetersizliği ile oluşan saç beyazlamalarında B vitaminleri, demir, bakır, iyotun yetersiz alınması yatmaktadır. Saçı erken beyazlamaya başlayanlar A,E,C vitaminlerini tüketmeli, ekşi besinler yemelidir. Karaciğer için faydalı olan balık yağı alınmalıdır.
Melanin pigmentinin yokluğuna “albinizm” denir; en belirgin göstergesi deri ve gözlerdeki renksizliktir. Albinizm olgusu yaygın ya da yerel olabilir. Yaygın (generalize) albinizm'de deride, iriste ve kıllarda melanin yoktur (albino). Derinin güneş gören yerlerinde kanserler oluşur.
Yetersiz beslenme, stres, vitamin eksikliği, kalıtım gibi nedenlerin yanı sıra saçı çok sıcak suyla yıkamak, sürekli fönle kurutmak, saç boyası kullanmak, renk veren hücrelerin ölümü, yaşlanma, fazla kimyasala maruz kalma ve ilaç kullanımı saçların erken beyazlamasının nedenlerindendir.
Cildin rengini açmak için topikal kremler veya merhemler de kullanabilirsiniz. Bu ürünler kullanıldıkları bölgelerdeki mevcut melanin miktarını azaltır. Cilt rengini açan ürünler reçeteyle veya reçetesiz olarak mevcuttur. Bunların birçoğu melanin sentezi için gerekli olan ana enzim olan tirozinazı baskılar.
İnsan vücudunda cildin tamamına yayılan milyonlarca saç kökü veya küçük keseler bulunur. Folikül adı verilen bu kökler, melanin içeren pigment hücreleri üretir.
Saça rengini veren Melanin adındaki renk pigmentleridir. Saç beyazlama sebebi saç köklerinin bu pigmenti kabul etmemesidir. Genetik ya da yaşlanma sebebiyle beyazlayan saçlar maalesef eski rengine geri dönmüyor.
Genetik, yapısal ve dış faktörlerden dolayı saçlarda beyazlama olmaktadır. Saçın beyazlamasına yetersiz beslenme sebep olabiliyor. Stres ve vitamin eksikliği saçın beyazlamasına sebep olan diğer etkenler. Çok fazla saç boyası kullanımı, ilaç kullanımı saçların beyazlamasına neden olur.
Vücudunuzda B5 vitamini eksikliği varsa saçlarınız çok erken yaşlarda beyazlayabilir. B vitaminlerinde de eksiksinizdir, bu da pigmentasyon eksikliğine ek olarak saç dökülmesine de yansır .
Zeytinyağı sayesinde, kuru ve hasarlı saç derisi onarılarak kepek oluşumu engellenmiş olur. Dolayısıyla beyaz saç oluşumu azalır. Saçın nem ihtiyacını sağlayan ve aşırı güneşe bağlı yıpranmaya engel olan zeytinyağı, beyazlaşmaya başlayan saçların doğal rengine dönmesini sağlar.
Dr. İbrahim Saraçoğlu patates kabuğunun saç beyazları için etkili belirtiyor. Patates kabuğu ile hazırlanan saç kürü hem saçın beyazlamasını azaltacak hem de saçın beslenmesini sağlayarak daha sağlıklı gözükmesine katkı sağlayacak. Bu kür için her evde bulunan patatesin kabuklarını çöpe atmamak gerekiyor.
Saçta melanin kaybı, özellikle 30'lu yaşlardan sonra doğal olarak ortaya çıkar. Tiroit bezlerinin fazla veya yetersiz çalışması gibi faktörler, bazı otoimmün hastalıklar, ayrıca halk arasında “kansızlık” olarak bilinen anemi gibi tıbbi sebepler de saçların hızla beyazlamasına sebep olabilir.
Patatesin kabuklarını soyduktan sadece kabukları bir tencereye alın ve üstüne bir miktar kaynamış su dökün. 5 dakika kadar bekledikten sonra süzgeç yardımıyla patatesin içindeki suyu cam kaseye alın. İşlem öncesinde saçlarını yıkayın ve daha sonra bir fırça yardımıyla aynı boya sürer gibi sürün.
Saçlar ne zaman beyazlaşmaya başlar? Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre, saçlar 34 – 44 yaş aralığında beyazlamaya başlıyor. Fakat bazı insanlarda 34 yaşından önce de beyazlama görülebileceği söylenmektedir.
Kırmızı et, balık, yoğurt, yumurta gibi gıdaları, yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmekte fayda var. A, C ve E vitaminleri saç sağlığı konusunda da ağırlığını ortaya koyuyor. Bu vitaminlerin eksikliği özellikle erken yaşta saç beyazlamasının nedenleri arasında yer alabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri