Elverişlilik örneği, istatistik ve diğer araştırmalarda kullanılacak örnek verilerini elde etmek için kullanılan ve olasılık prensibine dayanmayan bir veri toplama yöntemidir.
örnekleme nedir? Örnekleme onlardan istatistiksel çıkarımlar yapmak ve tüm popülasyonun özelliklerini tahmin etmek için popülasyonun tek tek üyelerini veya bir alt kümesini seçme tekniğidir. Farklı örnekleme yöntemleri araştırmacılar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
Basit rastgele örnekleme (basit tesadüfi örnekleme, basit rassal örnekleme) Sistematik rastgele örnekleme. Tabakalı örnekleme. Küme örnekleme.
İstatiksel örnekleme, olasılık teorisine dayanan bir örnek seçim sürecidir. Her bir örneklem için yalnızca iki sonuç söz konusu olduğunda nitel temelli örnekleme kullanılır. Buna örnek olarak doğru/yanlış, başarılı/başarısız, geçer/kalır gibi ikili karar durumları verilebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Basit random örnekleme (olasılıklı, tesadüfi, rastlantılı, yalın örnekleme), evrendeki ele- manların tek tek eşit seçilme şansına sahip oldukları örnekleme türüdür. Evrendeki ele- man türlerinden herbirinden örnekleme girenlerin sayısı, tümü ile şansa bırakılmıştır.
Varolan evrenden, onu temsil edebilecek bir parça seçme işine örnekleme denir (Kaptan, 1998: 118). Örneklem, herhangi bir evrenden belirli bir yolla seçilmiş daha küçük sayıdaki obje ve bireylerin oluşturduğu gruptur (Kaptan, 1998: 118).
Tanım: Olasılıksız örnekleme, araştırmacının rastgele seçimden ziyade öznel yargısına dayanarak örnekleri seçtiği bir örnekleme tekniği olarak tanımlanır. Daha az katı bir yöntemdir. Bu örnekleme yöntemi, büyük ölçüde araştırmacıların uzmanlığına bağlıdır.
Olasılığa Dayalı Örneklem Seçim Teknikleri
Seçimde eşit olasılık sağlamanın en kesin yolu, tesadüfî seçim yolunu kullanmaktır. Bu, evrendeki herkesin adının yer aldığı bir liste oluşturmayı gerektirir. Bu listeye örneklem çerçevesi adı verilir. Daha sonra örneklem için gerekli sayıda örnek, bu listeden kurayla seçilir.
Basit rastgele örnekleme yönteminin sistematize edilmiş halidir. Evrenin büyük, homojen ve birim listesinin elde hazır olduğu durumlarda başvurulabilir. Örneğe seçilecek birimler listeden eşit aralıklarla seçilir. Örnekleme aralığı evrendeki birim sayısının (N) örnek büyüklüğüne (n) bölünmesiyle (N/n) elde edilir.
Bir düşüncenin somut hâle getirilerek daha anlaşılır kılınması için anlatılan konuyla ilgili örnekler ver- ilmesine örneklendirme denir. Düşüncenin anlaşılır ve akılda kalıcı olması amaçlanır.
Basit rastgele örneklem almanın ana prensibi her bir anakütle elemanının aynı olasılıkla örneğe girebilmesidir. Bu bir olasılık örneği tanımına uyar, çünkü her bir anakütle elemanı için örneklemde bulunma olasılığı bir Bernoulli dağılımı gösterir.
Tanım: Kolayda örnekleme, araştırmacıların pazar araştırması verilerini elverişli bir katılımcı havuzundan topladıkları bir yöntem olarak tanımlanmaktadır. Son derece hızlı, karmaşık olmayan ve ekonomik olduğu için en yaygın kullanılan örnekleme tekniğidir.
Ölçüt örnekleme: Bir araştırmada gözlem birimleri belli niteliklere sahip kişiler, olaylar, nesneler ya da durumlardan oluşturulabilir. Bu durumda örneklem için belirlenen ölçütü karşılayan birimler (nesneler, olaylar vb.), örnekleme alınırlar.
Sistematik örnekleme, araştırmacının rastgele bir başlangıç noktası seçerek hedef popülasyondan eleman seçtiği ve sabit bir 'örnekleme aralığından' sonra örneklem üyelerini seçtiği bir olasılıklı örnekleme yöntemi olarak tanımlanır.
b. Uygun veya elverişlilik (convenience) örnekleme;
araştırmaya hız kazandıran bir yöntemdir. Çünkü bu yön- temde araştırmacı, yakın ve erişilmesi kolay olan bir duru- mu seçer. Bu örnekleme yöntemi çoğu zaman araştırma- cının diğer örnekleme yöntemini kullanma olanağının olmadığı durumlarda kullanılır.
Küme Örneklemesi – Önemli Noktalar:
Doğal olarak mevcut gruplar nihai örneklem setinin bir parçası olmak üzere seçilir. Bu teknikte, bir popülasyon kümelere ayrılır ve bu kümeler örneklemin bir parçası olmak üzere rastgele seçilir. Alt kümelerin her birinden seçilen unsurlardan da bilgi toplanabilir.
Tipik durum örneklemesi, yeni bir uygulamanın veya yeniliğin tanıtımında, uygulamanın yapıldığı ya da yeniliğin olduğu bir dizi durum, kişi ve grup arasından en tipik bir veya birkaç tanesinin saptanmasıdır.
Nicel araştırma için iki ana örnekleme yöntemi vardır: Olasılıklı ve Olasılıksız örnekleme .
Bir düşüncenin somut hâle getirilerek daha anlaşılır kılınması için anlatılan konuyla ilgili örnekler verilmesine örneklendirme denir.
Kartopu örneklemesi popüler bir iş araştırması yöntemidir. Kartopu örnekleme yöntemi, bir popülasyonun bilinmediği ve nadir olduğu ve araştırma için örneklem olarak bir araya getirmek üzere denek seçmenin zor olduğu durumlarda yaygın olarak kullanılır.
Bir paragrafta ya da bir cümlede konunun çok daha iyi bir şekilde anlaşılabilmesi için, gerekli olan örneklerinin verildiği cümlelere örneklendirme cümlesi denmektedir. Böyle cümleler sayesinde konu daha anlamlı hale gelir ve anlatılmak istenen anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri