Üniversitelerin çocuk gelişimi bölümlerinden mezun olan kişilerin pedagojik formasyon alarak okul öncesi öğretmenliği yapmaları mümkündür. Bunun için öncelikle çocuk gelişimcisi unvanı almak ve sonrasında da gerekli formasyonu almak gerekir.
Çocuk gelişimi mezunu bir öğretmen okul öncesi öğretmeni olarak atanabilir. Bunu gerçekleştirmek için okul öncesinden formasyon alınması gerekmektedir. Son formasyon düzenlemesi ile birlikte formasyon tekrar aktif hale getirilmiştir. Kamu personeli seçme sınavında okul öncesi olarak atanmanız da mümkün olur.
Formasyon Eğitim Fakültesi mezunu olmayan kişilerin öğretmen olabilmesini sağlayan bir belgedir. Gerekli eğitimleri tamamlayan bireylere öğretmenlik hakkında teknik bilgiler verilir ve kişi öğretmenlik mesleğini yapmak için yetkinlik kazanır. Formasyon derslerinde kişilere öğretmenlik mesleğine uygun dersler verilir.
Üniversitelerin Çocuk Gelişimi Bölümünden mezun olan kişiler öğretmenlik üzerine tezsiz yüksek lisans yaptıklarında çocuk gelişimi öğretmeni olarak çalışabilir. Çocuk gelişimi öğretmeni çocukların gelişimini destekleyici etkinlikler tasarlar, bu eğitim metotlarını uygular.
Çocuk gelişimi, okul öncesi öğretmenliği gibi bölümler 'pedagog' değildir. Üniversitelerin 'Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık' bölümünden mezun olan kişiler pedagog olabilir. Çocuk gelişimi bölümü mezunları pedagog olamaz.
İlgili 33 soru bulundu
Dersleri başarı ile tamamladıkları takdirde “Çocuk Gelişimi Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Bölüm mezunları ise “Çocuk Gelişimi Uzmanı” olarak kariyerlerine başlayabilirler.
Çocuk gelişimi bölümü mezunları, formasyon almaları durumunda mezun olduktan sonra kamu kurumlarında ya da özel sektörde okul öncesi öğretmenliği de yapabiliyor. Aynı zamanda kamu kuruluşlarına bağlı özel yuva, kreş, bakım evi, anaokulu, hastane ve gündüz bakımevlerinde görev alabiliyor.
Üniversitelerin çocuk gelişimi bölümlerinden mezun olan kişilerin pedagojik formasyon alarak okul öncesi öğretmenliği yapmaları mümkündür.
1)Çocuk gelişimi lisans mezunu olarak formasyon alınca siz iki bölümden atanabilirsiniz öğretmen olarak.Biri liselerde çocuk gelişimi öğretmenliği diğeri okul öncesi öğretmenliği.
Çocuk Gelişimi Bölümü, Çocuk Sağlığı ve Gelişimi Bölümü, olarak belirlemiştir. İlgili karara göre çocuk gelişimi ile ilgili bölümler okul öncesi öğretmeni olarak atanabiliyorken, okul öncesi öğretmenliği bölümü mezunlarının çocuk gelişimi öğretmenliğine başvuru hakkı bulunmamaktadır.
YÖK tarafından alınan ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümünde öğrenim görmekte olan öğrenciler eğer isterlerse, normal eğitim programlarına ek olarak 40 AKTS'lik pedagojik formasyon derslerini alarak, YÖK tarafından belirtilen alanlarda öğretmenlik yapabilmektedirler.
Formasyon alan lisans mezunları MEB'e bağlı özel okullarda çalışabilir, KPSS'ye girerek gerekli puanı almaları durumunda devlet okullarına öğretmen olarak atanabilir. Kısacası formasyon, eğitim fakültesi dışındaki lisans mezunlarının öğretmenlik mesleğini yapabilmeleri için sahip olmaları beklenen belgedir.
Formasyon eğitim süresi farklılık gösterebilmektedir. Lisans mezunları için iki yarıyıl, birinci sınıf öğrencileri için altı yarıyıl, ikinci sınıf öğrencileri için dört yarıyıl, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri için ise bu süre iki yarıyıldır.
Anaokulu ve kreşlerin yanı sıra , Diyanet İşleri Bakanlığının Okul Öncesi Eğitimleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Meslek Eğitim Kursları, Halk Eğitim Merkezleri ve İsmek vb. kurumlarda Çocuk Gelişimi alanında çalışabilmektedirler.
eleman.net verilerine göre, Çocuk Gelişimi Öğretmeni 2023 yılında ortalama 17.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Çocuk Gelişimi Öğretmeni , Temmuz 2023 yılında ortalama 17.500 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 13.640 TL maaş alıyordu.
Çoçuk gelişimi öğretmeni atama puanları bu verilere göre düzenlenmiştir. Çoçuk gelişimi öğretmenliği atama puanları taban olarak 81 seviyesinden başlamıştır. 2 yıllık çoçuk gelişimi atama puanları da aynı seviyeden başlamaktadır.
Açıköğretim ve uzaktan eğitim programlarında, Talim ve Terbiye Kurulunun kararı kapsamında olan öğrenciler, mezuniyetlerinden sonra pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı ile Öğretmenlik Mesleği Tezsiz Yüksek Lisans programına katılabilecek.
Lisans eğitim süresi 4 yıldır. Ayrıca, Anadolu kız meslek ve kız meslek liseleri, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olanlar, istedikleri takdirde, Çocuk Gelişimi ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler.
Yardımcı öğretmen olmak için Anadolu Meslek Lisesi, Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Lise gibi ortaöğretim kurumlarının Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında eğitim almak gerekir. Bunun dışında Pratik Kız Sanat Okulları, Kız Teknik Öğretim Olgunlaştırma Enstitüleri ve bazı özel kurslarla Çocuk Bakıcılığı eğitimi alınır.
Çocuk gelişimi bölümleri Sağlık Bilimleri Fakültesinde işlenirken okul öncesi öğretmenliği Eğitim Fakultesinde işleniyor.
okul öncesi öğretmeni bildiğin anaokulu kreş öğretmeni falan. Kreşlerde okullarda çalışırlar. ama çocuk gelişimciler genelde hastanede, özel eğitim ve rehabilitasyon vb. tarzı sağlık kurumlarında çalışıyorlar daha çok. Beyin felçli, otistik vb. tarzında çocuklar üzerinde yoğunlaşırlar genelde.
eleman.net verilerine göre, Okul Öncesi Öğretmeni 2023 yılında ortalama 16.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Okul Öncesi Öğretmeni , Temmuz 2023 yılında ortalama 16.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 13.090 TL maaş alıyordu.
Çocuk gelişimi meslek elemanı olarak işe başlayanlar başarı durumlarına göre çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda yönetim kademelerinde yer alabilir ya da kendi işyerlerini açabilirler.
Anaokulu Öğretmeni Nasıl Olunur? Anaokulu öğretmeni olmak için 4 yıllık lisans bölümünü bitirmek gereklidir. Ev Ekonomisi, Çocuk Gelişimi, Okulöncesi Öğretmenliği ve Anaokulu Öğretmenliği bölümlerinden birini bitiren herkes anaokulu öğretmeni olmaya hak kazanır.
Lisans tamamlayıp, kpss sınavına girin. Ardından tercih sizin ister hastane üzerinde çocuk gelişimi uzmanı olun, isterseniz de formasyon alarak liselerde bölüm öğretmenliği yapabilirsiniz veya çocuğu barındıran her yerde memur olarak çalışabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri