Elyaf yorgan ısıyı dengelemediği, devamlı sıcak tuttuğu için insanı terletir ve rahatsız eder. Rutubet ve hararet yaparlar. İpek yorgan fazla nemi içindeki hava boşluklarına emerek terletmez, sıcaklığı düzenleyen benzersiz yapısı nedeniyle dört mevsim rahatlıkla kullanılabilir.
Rayonun ince elyafları kumaşın vücudunuza yapışmasını önlerken, sentetik elyaflar su dayanıklılığı ile daha çok terletiyor ve suyu hapsediyor. Yaz kumaşları konusunda hatırlamanız gereken en önemli şey kumaşların suyu emmesi gerektiği! Eğer su geçirmiyorsa bilin ki bu kumaşlar sizi daha çok terletecek.
Vücut sıcaklığını en ideal seviyede tutabilen yorganlar kaz tüyü, elyaf, pamuk dolgulara sahip yorganlardır. Hafif olmalarının yanı sıra, terlemeye müsaade etmeyecek ölçüde nemi dengeler ve rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olurlar.
Elyaf Yastık Terletir Mi? Elyaf, yastık kumaşları içerisinde ısı alışverişini en hızlı gerçekleştiren yapıya sahip dolgu malzemesidir. Vücut ısısına hızlıca entegre olarak bu ısıyı korumaya ve nem oranını dengede tutmaya katkı sağlar. Elyaf yastıklar, ne kadar ısınırsa ısınsın terlemeye yol açmayacaktır.
Son olarak terletmeyen yorganlar arasındaki önerimiz tencel yorganlar. Okaliptüs ağacından elde edilen tencel elyafı, doğal selülozik yapısıyla dikkat çeken ürünlerden biri. Doğal olması sebebiyle son derece nefes alabilen bir özelliğe kavuşan tencel elyafı, yüksek emiciliğe de sahip.
İlgili 21 soru bulundu
Bunun için elinizden geldiği kadar yastık ve yorganlarda elyaftan kaçının." Doğal olan yün ve pamuğu kullanmanın insan sağlığı açısından daha faydalı olduğuna dikkat çeken Çiftçi şunları söyledi: "Yün ve pamuktan, yorgan ile yastığı tercih edenler daha sağlıklı olur.
Elyaf sunidir ve petrol artığından yapılır. İçeriğinde bulunan kimyasallar insan sağlığı için de zararlıdır. Elyaf yorgan ve yastıkta yatan kişilerin akciğer kanseri, guatr, cilt kanseri olma ihtimali çok fazladır.
Elyaf Yorgan:
Kış aylarında sizi sıcak tutar ancak tüm gece yorganın altında olmanıza rağmen terletmez çünkü nefes alabilen özelliğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde dört mevsim kullanılabilir.
En sıcak tutan yorgan türü, kaz tüyünden yapılan yorgandır. Özellikle doğal ürünleri kullananların daha çok beğenisini kazanan kaz tüyü yorgan modeli, ısıtma kapasitesi en yüksek yorgan çeşitlerindendir.
Pamuk liflerden elde edilen yorganlar, en sağlıklı yorgan seçimi için idealdir. Bambu yorgan nem oranını dengelediği için gece terlediğiniz anlarda bile kesintisiz bir uyku deneyimi yaşamanıza imkan tanır.
Özellikle doğal ürünleri kullanan kişilerin daha çok tercih ettiği kaz tüyü yorganlar oldukça sıcak tutar. Pamuk yorganlar da ince yapıları sayesinde hem terlemenin önüne geçer hem de içerdiği doğal pamukla sıcak tutar. Soğuk iklimde yaşayanların özellikle tercih ettiği yorgan türü ise yün yorgandır.
Elyaf yorganınız 30˚C sıcaklıkta, normal programda yıkanabilir. Ya da makinanızın hassas ayarında da yıkayabilirsiniz. Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka 60˚C'nin altında bir sıcaklıkta kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır.
Elyaf ve silikon yorganlar, son derece rahattır fakat çok sıcak tuttuğu söylenemez. Eğer eviniz sıcak oluyorsa, he uygun fiyatlı hem de rahat olması nedeni ile ilk sıralarda yer almalı. Yün yorganlar yorucudur. Ağırlığı nedeni ile gece rahatça hareket edemezsiniz ve temizliği zordur; ancak çok sıcak tutar.
Bazı yorganlar o kadar ince yapıdadır ki soğuk kış gecelerinde üşümenize neden olur. Bazıları ise çok kalın olduğu için gece boyu terletir. Böyle olunca ya uykuya dalmakta zorlanırsınız ya da sık uyanırsınız. Bu durum da uyku kalitesini düşürdüğü için yeteri kadar dinlenemezsiniz ve dinç uyanamazsınız.
Pamuk doğal bitkilerden oluşan bir elyaf çeşidi ve doğal bitkinin kozalarından elde edilmektedir.. Pamuk kimyasal olarak pamuk mumu, yağı ve pamuk elyafından meydana gelen selülozdan oluşur. Pamuklar bu şekilde elde edilir.
Sizlerde rahatınıza düşkünseniz yastığınızı silikon boncuk elyaf, yorganı ise silikon yorgan elyafı seçmelisiniz. Peki bu yorgan elyafı nereden alınır diyorsanız şuan doğru yerdesiniz . İsterseniz birazda sizler için hazırlamış olduğumuz yorgan elyaflara bir göz atalım.
Mukavemeti en fazla olan elyaf kimyevi elyaflardan cam elyafıdır. Diğerleri poliamid, poliester, ipek, keten, pamuk, akr ilik elyaf, rayonlar, asetat ipeği ve yün sırasına göre mukavimdirler.Esneklik de elyaftan istenen özelliklerdendir.
Çamaşır makinesinde yıkanacak olan yorgan elyaf ise 30 - 40 derecelik programlarda yıkaya bilirsiniz. Sıkmasını da 500 - 600 dereceye ayarlamanız yeterli olacaktır.
Elyaf yorgan aynı zamanda microfiber yorgan olarak da bilinir. Bu yorganların en büyük özelliği oldukça yumuşak olmasıdır. Yumuşaklığının yanı sıra hafif bir yorgan olması da tercih edilme sebepleri arasındadır. Elyaf yorganlar, poliamid lifleri ve polyesterin birleşimiyle oluşur.
Elyaf yorganlar doğal olmadığı için içindeki bileşenler yüzünden statik elektriklenme yaparlar. Yorganın içinde dönerken cızır cızır sesler çıkar. Eğer kullandığınız yastık da elyaf ise saçlarınızda bolca elektriklenme yapar. Bu durum saçların kolay şekle girmesini engeller.
Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Tahmin edildiği gibi elyaflar doğal ve yapay olmak üzere iki sınıfa ayrılır. İnsanlık tarihi boyunca tekstil ,giyinme kullanılmış olan elyaflar doğal elyaflardır. İnsanlar yapay elyaflarla 20 yüzyılın ortalarından sonra tanışmışlardır. Ekonomik anlamda ilk üretilen yapay elyaf Nylon adlı poliamid elyaftır.
Elyaflar pamuk, keten, sisal, alfa gibi ham maddelerin işlenmesiyle ortaya çıkıyor. Bunun dışında deve tüyü, lama, ipek ve kaşmir gibi hayvan kaynaklı da elde edilebiliyor. Elyaf çeşitlerinin hepsi ne yazık ki doğal yollarla sağlanmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri