Bu araştırmalara göre okuma yazma öğretimi için en uygun 5 yaş 5 aylık ile 6 yaş 6 ay arası olmaktadır. Roger Delogne, “Gerekli önlemler alınarak okuma yazmaya erken yaşlarda başlanmalı ve 5 yaşından itibaren öğretilmeli”demektedir.
Bir eğitim almadan 5 yaşından önce okumayı öğrenebilirler fakat dilde ve sosyal ilişkilerde güçlükleri vardır.
Atık küçük motor becerileri oldukça gelişmiş olan 4 yaşındaki bir çocuk kalem tutmada, boyama yapmada da bir yıl öncesine göre daha iyidir. Gördüğü şekilleri ve yazıları kopyalamayı başarır; aynı zamanda harfleri de yazmaya başlayacağı için okuma yazma öğrenme durumu da olabilir.
📅 En erken 2, en geç 6 ay içinde okumaya geçilmelidir. 🧒 Her çocuk özeldir. Çocukların okumaya geçiş süresi. de farklılık gösterecektir.
Okuma Yazmayı Erken Öğrenmek Başarı Değildir
Bazı anaokulları ya da bazı okulların anasınıfları “başarılı” olmak adına çocuklara anasınıfında okuma-yazma öğretmektedirler. Bir çocuk 72 aylık öncesi eğer hazırsa okuma-yazma öğrenebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Bu araştırmalara göre okuma yazma öğretimi için en uygun 5 yaş 5 aylık ile 6 yaş 6 ay arası olmaktadır. Roger Delogne, “Gerekli önlemler alınarak okuma yazmaya erken yaşlarda başlanmalı ve 5 yaşından itibaren öğretilmeli”demektedir.
Uzmanlara göre, çocuğun okumayı öğrenebilmek için gerekli olan genel olgunluk düzeyine ulaşması, 6 yaş dolaylarında mümkün olmaktadır. 6 yaş, bazı araştırıcılara göre takvim yaşını (kronolojik yaşı), bazılarına göre zekâ yaşını ifade etmektedir.
Anasınıfında olduğu gibi 1. sınıfta da normal gelişim oldukça geniş bir dağılım gösterir. Fakat çocukların çoğunluğu 1. sınıfa okumaya hazır olarak başlarlar. Çocuğunuzun hangi seviyede olduğu değil, ne kadar ilerlediği önemlidir. Okumaya öğrenme çok kişisel bir gelişim sürecidir.
İlkokuma-yazma öğretiminin amacı, 1. sınıf öğrencisinin psikolojisine uygun yollarla, gerekli metot ve materyalleri kullanarak çocuğun yaşamı boyunca kullanacağı okuma ve yazmanın temel becerilerini kazandırmaktır. Bu ise, işlek, doğru, anlamlı ve eleştirici bir bakışla okuma-yazma etkinliklerini doğurmalıdır.
Okuma yazma öğretirken ilk olarak çocuğu kelimelere ve yazmalara alıştırmak önemlidir. İşte okuma yazmayı öğretmenin en kolay yolları; Renkli bir alfabe posteri hazırlayarak odasına asabilirsiniz. Okulda öğrenmeye başladıkları harfleri gazete ve dergilerden keserek bir deftere yapıştırmayı deneyin.
“On”a kadar sayabilir, “0”dan “9”a kadar olan yazılı rakamları tanıyabilir ve “dört”e kadar olan sayıları kullanarak toplama ve çıkarma yapabilirler. Dört yaşındaki çocuklar daire, kare, üçgen ve dörtgenin varyasyonlarını bilirler.
Çocuğunuzun, 'okuma ve yazmaya geçmesi' hatta bunu diğer akranlarından önce yapması, bir zeka ve başarı göstergesi olamaz. İlk okuma ve yazma öğretimi, planlı ve programlı bir süreçtir.
Avuç içi yukarı bakacak şekilde 12-15 ayda karalama yapacak düzeyde kavrama başlar. Bu sırada kollar yukarıdadır ve kalem hareketi omuzdan kontrol edilir. 2-3 yaş civarında avuç içi aşağı bakacak şekilde kalem tutulmaya başlar. Kalemin işaret parmağı ile baş parmak arasına geçişi bu yaş civarında olur.
Çoğu 2,5-3 yaşlarında. Harfleri, rakamları, kelimeleri ve kendi isimlerini yazabilmeye başlar. Çoğu 3-4 yaşlarında.
Okul öncesinde okuma yazma öğretilir mi sorusuna, çocuğun yeteneklerini ileriye taşıyacağına inanılıyorsa öğretilmelidir. Unutmadan belirtelim ki, çok yetenekli, zeki çocuklarımız var. Eğer kurum çocuğu tanımamışsa, yeteneklerini keşfetmekte yetersiz kalmışsa, böyle bir durum çocuğa yarardan çok zarar verebilir.
Hiperleksi sıklıkla ezberlenmiş okuma veya parçalı beceriler ile bağlantılıdır. Otizm sepekturm bozukluğu ile sıklıkla karıştırılıyor olsa da hiperleksi bir otizm belirtisi değildir.
1. SINIFLAR NE ZAMAN OKULA BAŞLAYACAK? Takvime göre öğretmenlerin mesleki çalışmaları, yeni eğitim öğretim yılında 4 Eylül 2023 Pazartesi başlayacak. Okul öncesi eğitim ile ilkokul 1'inci sınıfa başlayacak öğrenciler için 4-8 Eylül tarihleri arasında uyum eğitimleri gerçekleştirilecek.
1. Kademe Okuma-Yazma kursu nedir? Hiç okula gitmemiş veya ilkokula başlayıp 1, 2 ya da 3. sınıftan ayrılmış olan 14 yaş üstü kişiler bu kursa katılarak Okur-Yazar Belgesi alır. Toplam 120 saatlik bir eğitimdir.
Okuma için önce alfabedeki harfler öğretilir. Öncelik sesli harflerle başlar. Sonrasında alfabetik sıraya göre sessiz harflerle devam eder.
İlkokula başlayanlar için okul ihtiyaç listesinde bulunması gereken temel ürünler: okul çantası, kalem kutusu, beslenme çantası, matara; kalem çeşitleri, silgi, kalemtıraş, defterler, boya çeşitleri ve kişisel hijyen ürünleridir.
Okuma yazma öğretiminde ilk olarak ses hissettirilmelidir. Ses öğretilirken görselden hareketle harf senaryosu, tekerleme, şarkı ve bilmecelerden yararlanılabilir. Ardından öğrencilere sesin karşılığı olan harf gösterilmeli ve ses harf ilişkisi kavratılmalıdır.
İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.
İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin yılsonunda dakikada 60 kelime, ikinci sınıf öğrencilerinin dakikada 80 kelime, üçüncü sınıf öğrencilerinin dakikada 100 kelime, dördüncü sınıf öğrencilerinin 120 kelime okumaları öngörülmektedir.
İlkokul 1 sınıf 1 dakikada 50-60 kelime, 2. sınıf 1 dakikada 70-80 kelime, 3. sınıf 1 dakikada 80-90 kelime okuyabilmelidir. 5. sınıfta ise 110-120 kelimeye çıkması beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri