Toz alerjisine karşı kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Belirli zamanlarda bu alerji farklı bireylerde mevsimsel olarak da görülebilir. Bununla birlikte uzman bir hekim kontrolünde çeşitli çözüm yolları önerilebilir. Bilhassa ilaç tedavisi ile birlikte burun spreyi ve benzeri yöntemler tercih edilebilir.
Yastığınıza iki damla lavanta yağı damlatarak rahatlayabilirsiniz. Aynı zamanda burun deliklerinize viks ürerek burun tıkanıklığınızı kolaylıkla açabilirsiniz. Papatya çayı kürü ve keçiboynuzu kürü yaparak polenin olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz.
Alerjenlere maruziyet azaltılmalı
Polenlerin yoğun olduğu yerlerde az zaman geçirmek, gündüz camları kapalı tutmak, eve gelince duş almak yararlı olmakta; bununla birlikte tedavide antihistaminik antialerjik ilaçlar, burun spreyleri ve alerji aşıları kullanılmaktadır.
Alerjik rinit (bahar alerjisi) uzun süren hasta hekim ilişkisi ve sabır gerektiren bir tedavidir. Tedavide alerjenlerden korunma yanında burundan kortizonlu spreyler ve antialerjik ilaçlar kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla dengeli beslenilmeli, istirahat edilmeli ve bol su içilmelidir.
İlgili 30 soru bulundu
Başlıca alerjen besinler arasında inek sütü, yumurta, balık, yer fıstığı, kuruyemişler, kabuklu deniz ürünleri, soya, buğday, bakliyatlar ve susam yer almaktadır. Bahar dönemlerinde, alerji belirtilerinin artmasına karşı bu besinlerin kontrollü tüketilmesi gerekmektedir.
Polen alerjisi, nezle belirtileriyle benzerlik gösterir. Nezle belirtileri ortalama 1 hafta içerisinde kaybolurken, polen alerjisi 2-4 ay arasında sürebilir.
Bahar aylarıyla başlayan polen alerjisi kader değil. Toplumun büyük kesiminde görülen alerji, kalıcı olarak tedavi edilebiliyor. Üstelik erken tedavi, muhtemel başka rahatsızlıkları da önlüyor.
Tedavi edilmezse bu durumlar tekrarlayabilir. Bahar alerjisi; sinüzit, otit ve astıma neden olabilir.
Solunum yolu ile alınan alerjenler arasında en sık alerjiye neden olan etkendir. Polen alerjisi, çayır otları, yabani otlar ve ağaçlar nedeniyle oluşur. Polenler, sıcak, kuru ve rüzgarlı havalarda ve sabah erken saatlerde en yüksek seviyeye ulaşırlar.
Biraz su ve sirke ile yıkadığınızda bakterilerin burnunuza girmesine engel olursunuz. Bu üç esansiyel yağın karışımı doğal bir antihistamik etkisi gösteriyor ve alerji ile ortaya çıkan inflamasyon riskini ortadan kaldırıyor.
Saraçoğlu saman nezlesine karşı üzerlik tohumunu önermektedir. Üzerlik tohumu içerisindeki vasicinone maddesi sayesinde bronşları genişletir ve solunumu rahatlatır. Ayrıca bu madde, alerjik astım, alerjiye bağlı hapşırmaya karşı bitkisel bir çözümdür. Tüm bunların yanı sıra protein alerjisine karşı da etkilidir.
İlerleyen alerjik rahatsızlıkların astıma sebep olabileceğine işaret eden Hysi, 'Sadece burun akıntısı, hapşırma ve kaşıntı şikayetleriyle başlayan rahatsızlıklar tedavi edilmezse, nefes darlığı ve hırıltı şikayetleri de baş göstererek astıma çevirebiliyor.
Toz akarı alerjisi yıl boyu süren semptomlara sebep olabilir ayrıca sağlık ve yaşam kalitesi üzerinde belirleyici etkileri vardır.
Polenler daha çok sabah saat 05.00-10.00 arasında yayıldıklarından ev öğleden sonra havalandırılmalıdır. Hasta mümkün olduğunca sokağa çıkmamalıdır. Dışarı çıktığında yapabiliyorsa polen maskesi kullanmalıdır.
Bahar alerjisi tedavisi
Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı ile göz yaşarması gibi belirtiler günümüzde ilaç tedavisiyle hafifletilebilir ve bu sayede kişilerin daha kaliteli bir yaşam sürmesi sağlanabilir. İlaç tedavisine en az 3-4 ay boyunca devam edilmelidir.
Polen alerjisinde Antihistaminikler hapşırma, kaşıntı, burun tıkanıklığı ve sulu gözleri hafifletir. Oral antihistaminik örnekleri arasında setirizin (Zyrtec Allergy), feksofenadin ve loratadin (Claritin, Alavert) bulunur. Kortikosteroid burun spreyleri. Bu ilaçlar nazal semptomları iyileştirir.
Bahar nezlesi her sene yılın belli dönemlerinde meydana çıkar ve sonra alerjenlerin azalması ile ortadan kaybolur. Vücutta bir üşütme hissi, ateş, ateşli hastalık benzeri halsizlik bulguları yoktur.
İntranazal kortikosteroidler alerjik rinit tedavisinde en etkili ilaç sınıfıdır. Burun tıkanıklığını, hapşırmayı, kaşıntıyı ve burun akıntısını önemli derecede azaltabilir. Antihistaminikler yaygın olarak alerjik rinit tedavisinde kullanılır.
Bahar alerjisi tedavisinde; antihistamin, kortizon ve antilökotrien gibi ilaçlar kullanılır. Alerji ilaçlarının bazı yan etkileri olabilir. Yan etkileri en aza indirmek için doktorunuza danışmadan polen alerjisi ilacı kullanmayın. Polen alerjisi tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem immünoterapi tekniğidir.
ÖZ D vitamini, kemik metabolizması ve nöromusküler işlevler üzerinde önemli rolleri olan bir steroid hormondur. Son zamanlardaki araştırmalar da immun sistemi değişik mekanizmalarla etkileyerek astım ve alerjik hastalıkların tedavi ve gelişiminde rolü olduğu göstermiştir.
Yoğurt içerdiği probiyotikler sayesinde hem bağırsak florasını hem bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bağırsak florasını düzenlediği için kolon kanseri riskini düşürmekte, bağışıklığı güçlendirdiği için alerjik hastalıklara karşı direnci arttırmaktadır.
Bahar alerjisine bitkisel çözüm Ahmet Maranki tarafından da ele alınmıştır. Maranki ısırgan otu, hibiskus, ekinezya, zerdeçal, ayva yaprağı, karanfil, zencefil, tarçın ve karabiber ile hazırlanan bahar alerjisi kürü uygulamasını önermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri