Bunun yanı sıra MR a girdikten sonra üzerinizde ki metal eşyaların tamamen çıkarılma işlemi vardır. Bu noktada içeride bunlarla vakit kaybedilmesi halinde süre uzayabilir. Ancak tam bir çekim yapılacak ise ortalama olarak 20 dakika ile 45 dakika arasında işlem sürmektedir.
Röntgen filmleri ve bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarının aksine MR sağlığa zararlı iyonlaştırıcı radyasyon kullanmaz. Taranan alanın boyutuna ve çekilen görüntü sayısına bağlı olarak 15 ila 90 dakika süren ağrısız bir işlemdir.
Pek çok kişi, “İlaçlı MR sonucu hemen çıkar mı?” sorusunun yanıtını araştırır. İşlemin yapıldığı bölgeye göre sonuç çıkma süresi de değişkenlik gösterebilmektedir. Genellikle ilaçlı MR sonuç çıkma süresi 1 ila 3 gün arasında değişir.
Operasyonun yapılacağı alan diz mr, servikal mr gibi bölgesel noktalarsa kapalı emar süresi 20 – 25 dakika kadar sürmektedir. Ancak tüm vücutta operasyon yapılması durumunda uygulama süresi 60- 90 dakika kadar sürebilir.
Hayati önem taşıyan beyin için beyin emar, süresi yaklaşık olarak 15-45 dakika arasında değişkenlik gösterir. Bazen büyük sorunların ortaya çıkması durumunda bu işlem 45 dakikanın üzerine de çıkabiliyor.
İlgili 38 soru bulundu
İşlem esnasında hastadan gözlerini kapatması istenir. Ortalama 15 – 20 dakika sürer. Tarama devam ederken hasta yatağı tünelin içinde ileri – geri hareket edebilir. Bu durum normaldir ve hastaya tüm gerekli bilgilendirmeler yapılır.
Beyin emarı bölgede meydana gelen tüm sorunları net bir şekilde gösterir. Genelde 15-45 dakika süren emar çekiminde bazı durumlarda 45 dakikadan uzun çekimler de görülmektedir. Bu sebeple çekime girmeden önce doktorunuzla detaylı bir görüşme yapmanız oldukça önemlidir.
Genel olarak MR sonrası günlük normal hareketlere geri dönülür. Normal eylemlerinizin yanı sıra beslenme düzeninize de aynı şekilde devam edebilirsiniz. Nadiren de olsa kontrast maddeye karşı alerjik reaksiyon meydana gelebilir.
Hafif kapalı yer korkusu olan hastalarda iyi bir iletişim ve tetkik odasına yakını ile birlikte alınması sorunu kolayca çözebilirken bazı hastalarda öncesinde hekiminin önereceği sakinleştirici ilaçlar tetkikin yapılmasını mümkün kılar.
Emar çekileceği bölgeye ve emar işlemini yapacak olan hastanenin kalitesine bağlı olarak emar işleminin fiyatlandırılmasının 250 TL ile 2500 TL arasında değişiklik gösterebileceğini söyleyebiliriz.
Beyin Emarı (MR)
Beyin MR, beyinde oluşan tümörlerin, felç, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını tespit etmek için yararlanılır. Aynı zamanda hipofiz bezi, beyin damarları, göz, iç kulak organlarının hastalıklarını değerlendirmede en duyarlı yöntem olarak kullanılır.
Tedavi sonrası içten tel takılan teller de MR çekimini olumsuz etkilemez, görüntüyü bozmaz. MR çekimi öncesi kendi ortodontistiniz ve kendi hekiminizle tekrar görüşmeniz gerekmektedir.
Yaklaşık olarak 40-45 dakika gibi bir sürede tüm vücut mr cihazı ile incelenmektedir ve olası tümörler belirlenmektedir. Tüm vücut mr çoğunlukla kanser riski ve şüphesi olan kişilerde kullanılmaktadır ve tamamlayıcı olarak da uygulanabilmektedir.
MR inceleme odalarında yüksek bir manyetik alan bulunur, bu nedenle MR inceleme odasına girildiği andan itibaren kredi kartlarındaki bilgiler silinir, saatler veya cep telefonları bozulur.
Dorsal emar (sırt emar) sadece sırt bölgesi için çekilecekse işlem 20 dakika içerisinde gerçekleşir. Fakat bazı hastalar sırt bölgesi ile beraber yaşadıkları şiddetli ağrı sırta yakın bölgelerde de görülmesi sonucu tüm vücut emar çektirerek daha sağlıklı ve güvenilir sonuçlara ulaşılır.
Emar cihazları görüntüler elde edilmek için kullanılan bir manyetik alana sahiptir: Sesleri yaratan ise gradyan bobinler denilen metal bobinlerdir. Metal bobinlerdeki elektrik darbeleri manyetik alanları oluşturur. Oluşan her darbe, bobinlerin titremesine ve yüksek sesler oluşmasına neden olmaktadır.
Eğer kardiyak MR işlemi yapılacaksa, işlemden önceki 2 saat boyunca yemek yememelisiniz. Ayrıca işlemden 24 saat önce kahve ve çay gibi kafeinli içecekleri tüketmemelisiniz. MR öncesi hazırlık kısmında, küçük ya da kapalı alan korkunuz varsa bu durumu doktorunuza bildirmelisiniz.
Bilgisayarlı tomografi (BT), mamografi, kemik dansitometri çekimleri aynı gün yapılmakta, BT sonucu en geç üç günde verilmektedir. Ultrasonografi ve MR çekimleri ise en geç üç gün içerisinde randevu ile çekilebilmekte ve sonuçlar raporlama gerektirdiğinden en geç üç günde alınabilmektedir.
“Kranial MR” yani Türkçe adıyla beyin MR'ı da çeşitli bazı hastalıkların değerlendirilmesi için istenir. Genel olarak beyin tümörlerinden kuşkulandığı durumlarda istenen beyin emarı, aynı zamanda nedeni bilinmeyen baş ağrılarında, nörolojik bazı incelemelerde de istenmektedir.
Bebek ve çocuk hastalarda ve kapalı alan korkusu olan yetişkin hastalarda uyutularak anestezili MR çekimi yapılabilmektedir. Anestezili MR çekimi için randevu alınması gerekmektedir.
Çoğu zaman hasta bu korku yüzünden emar çekmek istememektedir. Ancak ilaçlı MR çekimi sanıldığı kadar zor ve uzun süren bir işlem değildir. Hasta çekim için hazır hale getirildikten sonra çekim işlemi başlar ve yaklaşık 15 dakika sonra kontrast madde damar yoluyla verilir.
Çekim süresi boyunca hastadan hareketsiz kalması istenecektir. En küçük bir hareketin görüntülerde bozulmaya neden olacağı da hasta tarafından bilinmelidir. Dövme ve kalıcı makyaj MR görüntülerini bozabilir.
EMAR öncesinde, genel olarak aç ya da susuz kalmanıza veya özel bir ilaç kullanmış olmanıza gerek yoktur. Bazı EMAR tetkikleri için hastaya önceden bir EMAR kontrast ilacı reçete edilir; size de reçete edilmişse lütfen bu kontrast ilacı tetkike gelirken yanınızda getiriniz.
Mr Erkek kişiler için kullanılır. Şahsın bekar veya evli olması fark etmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri