Gözünde tütmek çok özlemek ya da hasret çekmek anlamlarına gelir. Gözlerin serap görmesi durumu için de gözünde tütmek deyiminin kullanılması mümkündür.
Bu deyim kişinin bir başka kişiye veya bir mekana olan özlemini ifade ediyor. Özlem duygusunu net bir şekilde anlatmak için burnunda tütmek deyimi kullanılıyor. Burnunda tütmek deyimi bir eşyaya veya bir mekana olan özlemin yanı sıra kişilerin birbirilerine olan özlemlerini de ifade eden bir cümledir.
Deyim. [1] bir kişi veya şey değerini yitirmek, rağbet görmemek: “Muhtarın oğlu bu hasta köpeklere düşman olduğu günden beri gözümden düştü.” -S. F.
çok özlemek, hasret duymak manasına gelen deyim. burnunda tütmek de aynı mana da kullanılıyor ama doğru kullanım gözünde tütmek..
CEVAP. Gözümde tütüyorsun demek birisini uzun zamandır görmedikten sonra özlemek dile getirilmesi amacıyla söylenir . Kısa yoldan onu ne kadar sevdiğimiz ve özlediğimiz anlatılmış olunuyor.
İlgili 37 soru bulundu
çok özlemek: “Akşamlar niçin hâlâ gözünde tütüyor?” -A. N. Asya.
Tükürdüğünü yalamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Verdiği sözden geri dönerek benliğini küçültmek.
[1] Çok özlemek.
Fümerol (Latince fumus, "duman tütmek"), çoğunlukla yer kabuğu sıcaklığının çok yüksek olduğu, yakın dönemde etkin yanardağlar'ın yer aldığı bölgelerde, karbondioksit, sülfürdioksit, hidrojenklorid ve hidrojen-sülfit gibi gazların, buhar şeklinde salındığı, yer kabuğundaki açıklıklar (ağızlar)'dır.
özlemenin yogun olarak vuku bulanı. 'özlem'in, biraz ağdalı biraz da metaforik olarak ifade edilişi.
Basit ve küçük bir olayı büyüterek mesele haline getirmek pireyi deve yapmak deyimi karşılığını vermektedir. Bir olayı abartmak veya gereksiz yere uzatmak da pireyi deve yapmak deyimi üzerinden ele alınır ve kullanılır.
Peki, burun kıvırmak deyiminin anlamı nedir? Kısaca deyim açıklaması konusunda bilgiler. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman burun kıvırmak deyimi, 'Değer ya da önem vermemek, beğenmemek ve küçümsemek' ifadeleri üzerinden yorumlanmaktadır.
Etekleri Tutuşmak Deyiminin Anlamı (TDK)
Türk Dil Kurumu açısından etekleri tutuşmak deyimi çok telaşlanmak ve heyecanlanmak şeklinde anlatılmaktadır. Özellikle bazı büyük olaylar karşısında insanı çok telaşlanması veya heyecanlanması olarak değerlendirilir.
Gözünde tütmek deyiminin anlamı hasret çekmek ya da özlemek demektir. Kişiler özledikleri için gözümde tütüyor deyimini kullanabilir.
Gözde tütmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok özlemek, hasret çekmek.”Yıllardan beri gözümde tüten köyüme yarın kavuşuyorum!”
Bir şeyin çok fazla istendiğini belirtmek için ''ağzının suyu akmak'' deyimi kullanılır. Deyimin günlük hayatta kullanımı oldukça yaygındır.
bacası tütmek ne demek? (aile için) yaşaması sürüp gitmek. Evi şenlikli olmak, her işi yolunda gitmek.
Duman, genellikle yanma tepkimesi için yeterli oksijen bulunmadığında oluşur ve çoğu zaman zehirli içeriktedir. Oksijenin bol bulunduğu durumlarda, yanıcı maddenin tamamı yanar ve sadece su ve karbondioksit üretilir.
Arsenik, benzen, vinil klorür gibi en az 40 tanesi kanserojen olan bu kimyasal karışımlar, tütün dumanında, sigarayı içen kişinin doğrudan içine çektiği dumandan çok daha fazla bulunur. Tütün dumanına maruz kalmak, kanser, amfizem ve kalp hastalıkları gibi birçok hastalığa neden olmaktadır.
“dilinde tüy bitmek” deyimi, tekrar tekrar söylemekten usanmak, bıkmak anlamına gelir. Bazı insanlar kendilerine söylenen şeyleri anlamaz ya da anlamak istemez. Bu yüzden aynı şeyi defalarca söylemek zorunda kalabiliriz. İşte tam da böyle durumlarda “dilimde tüy bitti” deyimini kullanırız.
Burnundan Solumak, yaşanan bir olaydan sonra hiddetlenmek ve birisine karşı öfke duymak demektir. Genellikle birinin ne kadar sinirli olduğunu vurgulamak için bu deyimi kullanırız. ''İçi içini yemek'' de bu deyim ile aynı anlama gelir.
Kulağını çınlatmak deyimi, ortak tanıdıklar hakkında konuşmak, onunla ilgili anıları aktarmak ve paylaşmak anlamına gelir.
Ağız dil vermemek deyimi, söz söyleyemeyecek duruma gelmek ya da söylememek anlamında kullanılan bir deyimdir.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir.
Deyimlerin birçoğu birleşik kelimeler ile oluşmuştur. Bu durum birleşik kelimelerin Türkçede ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Günlük konuşma dilinde, çeşitli yayınlarda karşılaşılan birleşik sözcüklerden biri de Ağız alışkanlığı şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri