Pulmoner emboli herkeste görülebilir ancak sadece bacak ya da kol damarında pıhtı oluşan insanlarda yani derin ven trombozunda olur. Toplardamar pıhtılaşması her yaşta görünebilir ama genellikle genellikle 40 yaş üstünde görülür.
Akciğer embolisi, akciğerlerdeki damarların birinde pıhtı ya da başka bir materyal nedeniyle gelişen tıkanıklıktır. Çoğu durumda, bacaklarda oluşan kan pıhtılarından kaynaklanır. Daha nadir olarak vücudun başka bölümlerinde oluşan pıhtı ya da başka maddeler de akciğer embolisine neden olabilir.
Akciğer embolisi; kalbin sağ kanadından çıkan ve akciğere giden pulmoner arterler denilen damarların kan pıhtısı, hava ya da yağ ile tıkanması sonucu meydana gelen ani ve akut bir tablodur. Hayati risk taşıyan hastalıkların başında gelmektedir. Sıklıkla damarların bir kan pıhtısıyla tıkanması sonucu oluşmaktadır.
İyileşme süreci haftalar veya aylar sürebilmektedir. Her yaştan insan, emboli riski ile karşı karşıyadır. Emboli, vücudun bir bölümünde oluşan ve kan dolaşımı ile vücuda giden kan pıhtısı olarak adlandırılır.
En önemli belirtiler ani başlayan nefes darlığı, sık soluk alma, göğüs ağrısı, çarpıntı ve kan tükürme şikâyetidir. Göğüs ağrısı hastanın nefes almasını engeller ve bıçak saplanır tarzdadır. Öksürük nadir de olsa görülür. Yine bacakta ağrı, şişlik ve ısı artışı olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Rutin tetkikleri yaptırıp düzenli beslenmek ve yağsız gıdalarla, şeker tuz alımını minimale indirgeyerek beslenmek gerekir. Egzersiz, yürüyüş ve spor yapmak kolesterol ve yağ oranını azaltıyor. Göbek çevresindeki yağlanmayı azaltmak yağ profillerini değiştirir.
Akciğer grafisi: Emboli gelişen hastalarda çekilen akciğer röntgeninde belirli değişiklikler emboliyi düşündürebilir; ancak normal bir akciğer grafisi emboli tanısını dışlamaz.
Konuya genel bir yanıt vermek gerekirse evet pıhtı atması sonucu gelişen felç düzelebilir. Kaybolan vücut fonksiyonları zamanla geri gelebilir.
Toplardamarlarda pıhtı oluşması ve emboli şeklinde akciğere gitmesi bu nedenlerin en önemlileri arasında sayılıyor. Bu sorunun tedavi edilmemesi her 3 hastadan 1'inin kaybedilmesi anlamına geliyor. Emboli dünyada da önemli ölüm nedenleri arasında gösteriliyor.
Akciğer embolisi için bazı durumlarda risk artar: uzun süre yatak istirahati, 4 saati aşan seyahat, son bir-iki ayda ameliyat geçirmek, travma, gebelik, şişmanlık, doğum kontrol hapı ya da hormon tedavisi kullanımı, kan pıhtılaşmasına neden olan genetik hastalıklar, kanser varlığı, kalp yetmezliği gibi durumlarda ...
- Kalp ve akciğerde ortaya çıkan kan pıhtılaşmasının semptomları; kol, göğüs, sırt ve boyunda oluşan ağrı ile nefes darlığının yaşanmasıdır. - Beyinde ortaya çıkan kan pıhtılaşmasının belirtileri; hareket edememe, konuşmada bozukluk, anlamada zorluk çekme ve baş ağrısı şeklindedir.
Kan sulandırıcı ilaçlar, kalp ve damar sisteminde (hem atardamar hem de toplardamar) kanı sulandıran ve akışkanlığını artıran ilaçlardır. Bu ilaçlara kan inceltici ya da kan cıvıtıcı ilaç da denir. Kan sulandırıcı ilaç kullanımında ana amaç kalp ve kan damarları içinde pıhtı oluşumunu engellemektir.
İlaç tedavisi: Ani gelişen, şiddetli emboli vakalarında, pıhtının damar içinde eritilmesine yönelik damardan trombolitik ilaçlar verilebilir. Bunun dışında, hafif olgularda ve hastalığın idame tedavisinde kan sulandırıcı antikoagülan ilaçlar reçete edilir.
Kanda fibrin adı verilen proteinler, trombositlerle biraraya gelerek kan pıhtısını oluşturur. Bu süreç kan kaybını yavaşlatıp, aşırı kan kaybını önlediğinden vücut için hayati önem taşır. Kanama durup, vücuttaki tehlike sinyali geçtikten sonra, kandaki pıhtılar parçalanır ve vücuttan uzaklaştırılır.
Bir kanserin ölümcül olabilme ihtimali sıklıkla son evresine gelmesi ile mümkündür . İşte bu istisnayı bozan en temel komplikasyon “Pulmoner Emboli”dir. Pulmoner (akciğer )emboli; akciğerin bir ve ya birden daha fazla atardamarının pıhtı ile tıkanması sonucu oluşan ölümcül bir hastalıktır.
Akciğer embolisi ya da farklı bir deyişle akciğere pıhtı atması, hızlı tedavi gerektiren bir hastalıktır. İlerleyen ve tedavi edilemeyen pulmoner emboli vakalarının üçte biri ölümle sonuçlanmaktadır. Fakat erken teşhis ve hızlı müdahale ile akciğer embolisi tedavi edilebilir.
Akciğer embolisi akciğerlere kan götüren damarların tıkanmasına bağlı olarak gelişen ciddi bir hastalıktır. Birkaç saat gibi kısa sürede gelişip ani belirtiler verdiğinde “akut”, bazı kronik hastalıkları olan kişilerde haftalar-aylar içinde geliştiğinde “kronik” pulmoner emboli adını alır.
Yaş : İnmeli hastaların % 75'i 60 yaş civarındadır. Cinsiyet : Erkeklerde kadınlara oranla görülme sıklığı daha fazladır. Aile öyküsü : Ailede hipertansiyon,yüksek kolesterol, diyabet,kötü beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, obeziteye eğilim olması inme riskini yükseltecek şekilde etki etmektedir.
Beyne oksijen açısından zengin kan ve besin taşıyan bir damar tıkandığında beyin embolisi meydana gelir. Vücudun herhangi bir yerinden gelen kan pıhtısı kan dolaşımından geçtiğinde ve beyni besleyen bir atardamarı tıkadığında meydana gelebilir.
Kan pıhtılaşması şikayeti ile “Dahiliye, Hematoloji, Tıbbi Genetik” bölümlerine gidebilirsiniz.
Bilgisayarlı Tomografi kanama, kan pıhtıları veya kanser gibi hayati tehlike yaratabilecek durumlarında teşhisinde hayat kurtarıcıdır.
Bacaktaki damar tıkanıklığına, Girişimsel Radyoloji Uzmanları, görüntüleme ile problemin nerede olduğunu tespit edip gerekirse anjiografi eşliğinde hangi damarda problem varsa görerek tedavi edebilirler.
Örneğin, derin ven trombozu veya akciğer embolisi gibi durumlarda, kan damarlarında pıhtı oluşumu meydana gelebilir. Bu durumlarda D-dimer seviyeleri yükselir çünkü vücut pıhtıyı çözmek için fibrini parçalar ve D-dimer üretir. D-dimer testi, kan örneği alınarak yapılır ve laboratuvar ortamında analiz edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri