Embriyo Gelişimi Neden Yavaşlar? Embriyo gelişiminin yavaşlaması ya da tamamen durması, çoğunlukla genetik faktörlere bağlı olarak görülse de anne adayının 35 yaşından daha büyük olması, kaliteli yumurta sayısının azalmasına ve dolayısıyla oluşan embriyoda kromozomal defektlerin oluşmasına neden olabilir.
Sonuç olarak tüp bebeğin tutmadığı embriyo transferinden 12 gün sonra yapılan kanda gebelik testiyle anlaşılabilmektedir.
Tutunamayan embriyolar adet kanaması ile vücuttan atılır. Çiftler embriyonun tutunamaması durumunda ne yapılması gerektiğini de merak edebiliyor. Böyle bir durumda dondurulmuş embriyoların ideal zaman içerisinde yeniden transferi denenebilir.
Tutunmanın önündeki en büyük engellerden biri de rahim içinde oluşabilen sorunlardan olan yapışıklık, miyom, polip, enfeksiyon ve yabancı madde kalıntıları gibi etkenlerdir. Bu gibi sebeplerin mevcut olması embriyonun tutunmasına engel teşkil edebilecek sebeplerdir.
Yumurta, embriyo kalitesini belirlemede daha baskın bir etkendir. Ancak her şeyden de yumurta sorumlu değildir. Spermin etkisiyle embriyo kalitesinde bozulmalar da olabilmektedir, ancak çoğunlukla embriyoyu destekleyen, beslenme ve gelişimini sağlayan yumurtanın yapısı, içindeki organeller ve dokular olmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Kaliteli embriyonun tutunma şansı, düşük kaliteli embriyoya göre daha yüksek olsa da bazı durumlarda embriyo rahme tutunamayabilir.
Ortalama 14-17 gün sürmektedir.
Bölünme hızına göre bir embriyo uygun hücre sayısına sahip ise normal gelişen embriyo olarak değerlendirilirken zamanında daha az hücre sayısına sahip ise yavaş gelişen embriyo olarak değerlendirilir.
Embriyo kaliteli olduğunda anneye ait bazı faktörler, transfer tekniği , rahim zarının gebelik tutunmasına uygun olmaması, bağışıklık sistemi, annenin hormonal durumu gibi bazı geçici durumlarda da embriyo iyi olmasına rağmen gebelik oluşmayabilir.
Tek embriyo transferi ile yaklaşık olarak %29 olan gebelik şansı iki embriyo transferi ile %44 olur. Ancak birden fazla embriyo transferi beraberinde ikiz, üçüz hatta dördüz gebelik ihtimalini getirir. Bu tür çoğul gebelikler hem anne hem de bebekler için büyük riskler taşır ve tıbbi açıdan istenmeyen bir durumdur.
Embriyo, rahime yerleşemez veya implantasyon sırasında sorunlar oluşabilir. Bu durumda, gebelik oluşmaz veya düşük meydana gelir. Embriyo transferi sonrası en sık rastlanılan gebelik belirtisi açık renkte kanama ya da lekelenmeler olabilmektedir. Burada kanamanın rengi ve miktarının önemli olduğu unutulmamalıdır.
Embriyonun anne adayının rahmine tutunması ve doğumun gerçekleşmesi ile sonuçlanır. Döllenmiş embriyonun anne karnına transferinden sonra normal şartlarda 7 veya 10 gün içerisinde anne adayının rahmine tutunması beklenir.
4 haftada yani döllenmeden 7 gün sonra blastokist evresinde embriyo uterus duvarına tutunur. Önce epitele sonra dolaşım sistemine peretre olur. Embriyo tutunması en çok endometriumun üst, arka, orta hatta olur.
İlk tüp bebek tutmadığında en yaygın neden embriyonun (ların) rahim duvarına tutunup yerleşmeden önce büyümelerinin durdurmasıdır.
Döllenmeden 3 gün sonra, embriyo hâlâ tüptedir ve 12-16 hücreli bir top şeklindedir (morula). Döllenmeden 4 gün sonra, bu hücre topu, tüpteki yorucu seyahatini tamamlayarak, rahme ulaşır.
Embriyonun bırakılması sonucu endometriumun iki karşılıklı duvarı anlık olarak ayrılıyor ama daha sonra transferin yapılması için kullanılan kateter çıkarıldığında hemen tekrar birleşiyor. Dolayısıyla hasta ayağa kalktığında embryonun kaviteden düşmesi pek muhtemel değil.
Test gününe kadar, gebelik varlığını ya da yokluğunu gösterecek özel bir belirti yoktur. Hafif miktarda kasık ve bel ağrısı, göğüslerde dolgunluk ve hafif miktarda karında şişlik her hasta da olabilir. Bu nedenle kanda gebelik testi yapılmadan gebelik varlığını anlamak mümkün değildir.
Başarısız bir tüp bebek tedavisini sonrasında ortalama 2 ay sonrasında ikinci bir tüp bebek tedavisi yapılabilir.
Alınan ve döllenen yumurta sayısının çok olduğu (genelde 8 ve üzeri) ve 3. gün embriyo kalitesinin iyi olduğu tüm çiftlerde uygulanabilir. Blastokistlerin neden yaklaşık %50'si tutunamamaktadır? Muhtemelen kromozomsal anomalili bir embriyo söz konusudur ya da endometriumun embriyoyu tutma kapasitesinde sorun vardır.
✔ Farklılaşma gastrula evresinde başlar.
Döllenen yumurtaya embriyo denir. Embriyolar laboratuar ortamında takip edilerek embriyo sayısı ve kalitesine göre 3. ya da 5. gün embriyo transferi yapılır. Ancak iyi laboratuar koşulları olan merkezlerde embriyolar 5. güne kadar bekletilebilir ve kaliteli 5. gün embriyosuna yani blastokiste dönüşebilirler.
Çok iyi kalite 3. gün embriyosu, çok iyi olmayan bir 5.gün embriyosundan daha avantajlıdır. Ancak kaliteler benzer ise bu kez 5. gün embriyosu tutunma anlamında daha başarılıdır. Özellikle taze embriyo transferi yapılacak ise 5. güne ulaşan embriyoların bir miktar daha iyi tutundukları bilimsel bir gerçektir.
2. gün değerlendirilmiş embriyoda 3-4 hücreli, ölü kısım oranı %5-10 ya da daha az olarak saptanmış (4/1, 4/2a) embriyoların kaliteli olduğundan bahsedebiliriz. 3. gün değerlendirmesi sonrasında da embriyo 7 ila 8 hücreli ise ve fragmantasyonu ne kadar az ise o kadar kaliteli olarak kabul edilir.
Tüp bebek tedavisinde 35 yaşın altındaki hastalara 1, 35 yaşın üstündeki hastalara ise 2 embriyo transfer edilmelidir.
Dolayısıyla 5. gün embriyosu ile hamile kalanlar transfer edilen embriyo sayısına göre tekli ya da çoğul gebelik yaşayabilir. Bununla birlikte düşük sıklıkta da olsa tek yumurta ikizleri görülme olasılığı da bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri