Öğrenciler kaygının azalması için basit nefes egzersizleri yapabilir. Burundan ve diyaframdan (karından) 4'e kadar sayın nefes alın, 4'e kadar sayın nefesinizi tutun ve 8'e kadar sayarak yavaşça nefesinizi ağzınızdan verin. En çok 5 dakika uygulayın.
Egzersiz ve fiziksel aktivitede bulunmanın kaygı üzerinde olumlu etkisi vardır. Açık havada yürüyüş yapmak, bisiklete binmek gibi fiziksel aktiviteler sınav öncesinde ruh halinizi yükseltecek endorfin salgılatacak, beyniniz rahatlama ve kendini yenileme şansına sahip olacaktır.
4 saniye boyunca burundan sessizce nefes alarak başlayın. Nefesinizi vermeden önce 7 saniye tutun. Nefes verirken, ağzınızla rüzgar sesi çıkaracak şekilde 8 saniye boyunca havayı dışa üfleyin. Ardından bunu 4 nefes döngüsü boyunca tekrarlayın.
İlgili 28 soru bulundu
İki gün önceden itibaren beyninizi dinlendiren, sizi rahatlatan aktiviteler yapmaya özen gösterin. Spor aktivileri, yoga veya meditasyon, dizi-film izleme gibi etkinlikler olabilir. Sevdiğiniz kişilerle iletişim de rahatlatacak aktiviteler arasında. Sınavdan önceki akşam hafif yemekler yiyin.
Sınav kaygısı olan çocuğa nasıl yaklaşmalıyım? Sınav kaygısı yaşayan çocuğa yaklaşırken anlayışlı ve destekleyici olmak önemlidir. Onun duygularını dinlemek, sınav kaygısını ciddiye almak ve endişelerini sormak, duygusal bağınızı güçlendirebilir.
Burnunuzdan çok yavaş şekilde 4'e kadar sayarak nefes alın. Nefesinizi tutun ve içinizden 7'e kadar sayın. Nefesinizi çok yavaş bir şekilde verirken 8'e kadar sayın. Aynı işlemi 3 kez tekrarlayın.
Nefes burundan alınır burundan verilir. Alınan nefeste ciğerlerin tamamen dolduğu hissedilir. Mutlaka sessiz nefes almayı öğrenmeliyiz. Ciğerlerden veya burundan ses hışırtı duyulmamalıdır.
Sınavlara girmeden önce, “Rabbi edhılnî müdhale sıdkin ve ahricni muhrace sıdkin ve'c'al li min ledünke sultânen nasîrâ.” (isra suresi;80) okunmalıdır. Ardından sınav için sıraya oturduktan sonra ise, "Rabbi'şrah li Sadri ve yessir li emri,va'hlül ukdeten min lisani,yefkahü kavlî." okunur.
Sınav kaygısı ve stresi azaltan içecekler tercih edilmeli
Özellikle bu dönemde çok fazla çay, kahve, kola gibi içeceklerin içilmesi kalp çarpıntısına ve uykusuzluğa neden olabilir. Bunların yerine bağışıklık sistemini güçlendirmek için kuşburnu, papatya, adaçayı gibi içecekler tercih edilebilir.
Fizyolojik ihtiyaçları karşılamamak, örneğin uykusuzluk, yeterince dinlenmeme, aşırı şeker, sigara, alkol ve kafein tüketimi gibi yanlış beslenme ve sınavın kötü geçeceği ile ilgili olumsuz, gerçekçi olmayan inanışlar gibi sınav felaket yorumları içeren düşünceler, sınav kaygısının birkaç nedeni olabilir.
Gevşeme egzersizleri yapın
Oysa sınav kaygısıyla başa çıkmanın en önemli aşaması bu düşünce ve inanışları sorgulamak ve yeniden değerlendirmektir. Bunların yanı sıra nefes alma, gevşeme egzersizleri, düşünce durdurma ya da dikkati başka yöne odaklama teknikleri de sınav kaygısı ile başa çıkmada etkili yöntemlerdir.
Sınav esnasında stres ile mücadele için küçük nefes egzersizlerine başvurabilirsiniz. Burnunuzdan yavaş ve derin nefesler alıp, birkaç saniye tutarak, ağzınızdan yavaşça nefes verebilirsiniz. Bu yöntem zihninizin ve vücudunuzun gevşemesine ve daha sakin hissetmenize yardımcı olur.
Bu egzersizi, anlık stres ve anksiyeteyi azaltma, panik atağın kontrolü, uykusuzluğu giderme, konsantrasyonu arttırma durumları için kullanabilirsiniz. Koltuğa rahat bir pozisyonda oturun. Burnunuzdan 7 saniye boyunca nefes alın ve hazır olduğunuzda ağzınızdan 11 saniye boyunca nefesinizi verin.
Aslında burada yapılması gereken; vücuttaki stresi azaltmak için “derin diyafram nefesi” almaktır. Çünkü derin nefes aldığınızda, beyninize sakinleşmek ve rahatlamak için bir mesaj gönderirsiniz. Beyin daha sonra bu mesajı vücudunuza gönderir.
Yedi saniye boyunca nefesinizi tutun. Büzülmüş dudaklardan bir "vıh" sesi çıkararak sekiz saniye boyunca nefes verin. Bu egzersizi, günde iki kez, dört defaya kadar tekrarlayın.
4-7-8 x 7 Nefes Egzersizi
Bu egzersizi uygularken, içinizden 4'e kadar sayın ve burnunuzdan nefes alın. Sonra aldığınız nefesinizi tutun, 7'ye kadar sayın ve 8'e kadar sayarken ağzınızdan yavaş yavaş nefesinizi verin. Bunu 7 set halinde yaptığınızda rahatladığınızı ve endişelerinizin azaldığını fark edebilirsiniz.
Ritmik egzersiz (yürümek, koşmak, kürek çekmek, bisiklete binmek gibi ) stresi azaltmada ve zihni gevşetme de çok yararlıdır. Bu hareketleri yaparken vücut hareketlerinize ve nefesinizin nasıl hareketlerle bütünleştiğine odaklanın.
Doğru bir solunumun en önemli şartı, yukarıda da belirttiğimiz gibi burundan nefes almaktır.
Sınav kaygısı neyle ilişkilidir? Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin atıflar ve sınav sonrası elde edilecek kazanımlara verilen önem sınav kaygısı oluşumu üzerinde etkilidir.
Sınav kaygısı depresyon, anksiyete bozukluğu, panik bozukluk, uyku bozukluğu gibi ruhsal bozukluklara sebep olmuş, davranış bozuklukları gelişmişse psikiyatrik destek almak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri