Gebeliğin 2.-8. haftası arasında kalan dönem embriyonik dönem olarak adlandırılır. Bu dönemde; plasenta ile beraber embriyonun dış vücut yapıları ve önemli organları oluşur. Bu dönemin başında gastrulasyon oluşur ve embriyonik tabakalar meydana gelir. Ardından organogenez başlar.
Döllenmeden sonraki 2-8 hafta arasındaki dönemdir. Bu dönemde hücrelerin farklılaşma hızı yoğunlaşır, destek sistemleri ve organlar oluşur. Hücre kümesi artık embriyo adını alır.
Embriyo terimi, bu gelişimin zigotun bölündüğü zamanla, gelişim basamağının başka basamağa geçmesine kadar olan ilk zamanlarını anlatmak için kullanılır. İnsanlarda, ilk sekiz haftalık döneme embriyonal dönem denilir.
Embriyoda ilk gelişen yapılar kalp ve merkezi sinir sistemidir. Anne rahmine yerleşme sürecinde olan embriyonun büyümeye devam etmesi ve varlığını devam ettirebilmesi için kendine ait bir dolaşım sistemi oluşturarak anne dolaşımı ile entegre olması gereklidir.
Prenatal Gelişim Evreleri: Erken embriyonik gelişim çeşitli evrelerden oluşur. Embriyonik gelişim 23 evreden oluşur. Bu ortalama 56 gün sürer. Fetal evre 57. günde başlar ve doğum gerçekleşene kadar devam eder.
İlgili 39 soru bulundu
Embriyonun gelişim aşamaları üç başlık altında özetlenebilir. Bunlar; segmentasyon dönemi, embriyonik dönem ve fetal dönemdir.
4 haftada yani döllenmeden 7 gün sonra blastokist evresinde embriyo uterus duvarına tutunur.
5-6 Hafta: Bölünen hücreler embriyo halini alır. Embriyo döneminde bebeğin beyin, omurilik, göz, kulak gibi tüm ana organları gelişmeye başlar. Bu dönemde embriyo 4-5 mm büyüklüğündedir.
Anne Karnında Bebek Hareketleri
Bebeğiniz, gebeliğiniz başladığı andan itibaren sürekli olarak karnınızın içerisinde hareket etmektedir. Siz bu hareketleri ancak gebeliğinizin 16-20. haftaları arasında hissetmeye başlayabilirsiniz.
Göbek bağı içerisinde bir toplar, iki atardamar bulunur. Atardamarlar kirli kan, toplardamar temiz kan taşır. ✔ 8. haftadan sonra embriyo fetüs adını alır. 40. haftaya kadar rahim içerisinde gelişimini devam ettirir.
9 - 13 Hafta – Gebelik Yaşı
10. haftada, embriyo embriyonik dönemin sonundadır ve fetal dönem başlar.
Mikroenjeksiyon ya da tüp bebek işleminden;16-20 saat sonra (1. gün) döllenme izlenir. 48 saat sonra (2. gün) 3-4 hücreli embriyolar izlenir. 72 saat sonra (3. gün) 6-8 veya daha fazla hücre içeren embriyolar izlenir ve hücreler arası birleşme başlar.
Embriyondan gelişmenin hızını ve yönünü belirleyen etkenleri araştırarak 1935 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü'nü alan Alman bilim insanı Hans Speemann da embriyolojini gelişmesine yön verenlerden biridir.
Doğum öncesi gelişim, ya da prenatal gelişim, vivipar hayvanların gebeliği sırasında görülen embriyo ve fetüs gelişimidir. Doğum öncesi gelişim döllenme ile başlar. Döllenme embriyonik gelişimin germinal evresinde görülür. Embriyonik gelişimi fetal gelişim takip eder ve nihayetinde doğum gerçekleşir.
Beyin embriyo döneminde gelişmeye başlar
Fetus ve hayatı için en önemli organlardan olan beyin, diğer organlar gibi embriyo döneminde oluşmaya ve şekillenmeye başlar.
Plasenta, hamilelik oluşmaya başladıktan 7-10 gün sonra, yumurtanın rahimde döllenmesini takiben oluşmaya başlar. Bebeğin gelişmesi ve büyümesi için hamilelik boyunca plasenta da gelişir. Böylelikle plasenta hücre olarak başlar ve hamileliğin sonlarına doğru birkaç santim uzunluğuna kadar ulaşabilir.
Anne karnındaki bebeğin kalbi, 4. haftadan itibaren oluşmaya başlar. Annenin son adet tarihi baz alınarak 5 hafta sonra yapılan ultrason muayenesinde gebelik kesesinin içerisinde bebek izlenebilmelidir. Normal süreçte anne adayının adet düzensizliği, yumurtlama düzeninin de farklı olmasına sebep olur.
Bebeğin rahim duvarına tutunması ile birlikte implantasyon kanaması olarak adlandırılan, hafif hafif birkaç gün devam eden kanama görülebilir. Ardından sık sık idrara çıkma, şişkinlik, mide bulantısı gibi ilk trimesterin son dönemine kadar devam edecek bazı gebelik (hamilelik) belirtileri başlar.
Pirinç tanesi büyüklüğündeki embriyonun kalp atışları 6. hafta itibariyle duyulabilir. Bazı hamileliklerde bu süre 7. haftayı da bulabilir ve kalp atışları en rahat ve net şekilde 8.haftadan sonra daha sağlıklı dinlenebilir.
Embriyo transferi sonrası tutunma yaklaşık olarak transferin 2.günü başlar, transferin 6-7. gününe kadar devam eder. Embriyonun rahim iç zarına tutunma sürecinde çok sayıda moleküler düzeyde mekanizma rol oynamaktadır.
Embriyo, transferden sonra yaklaşık 1 ila 2 gün içinde rahim iç tabakasına ulaşır. Ardından, implantasyon adı verilen süreç başlar ve embriyo rahim iç tabakasına tutunmaya çalışır. Bu süreç genellikle 3 ila 4 gün sürer. Yerleşme tamamlandığında, gebelik oluşmuş olur ve embriyo gelişmeye devam eder.
Embriyoların gelişimi, yumurtanın döllenme anından itibaren başlar. Döllenmiş yumurta, 24 saat içinde 2 hücreye, 48 saat içinde 4 hücreye, 72 saat içinde 8 hücreye bölünür. 96 saate kadar bölünmeye devam eden embriyo, morula adı verilen bir yapıya dönüşür. Morula, daha sonra blastosist adı verilen bir yapıya dönüşür.
Hamileliğin erken dönemlerinde rahim, karın bölgesi, sırt ve bacaklarda ağrılar hissedilir. Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir.
Tüp bebeğinin tutması olarak bu yöntemle tutunma olup olmadığını anlamak için normal gebelik testi yapılır. Buna göre embriyo yerleşmesinin üzerinden en az 2 hafta geçmesi gerekir. 2 hafta geçtikten sonra kan gebelik testi yapılarak sonuç anlaşılabilir.
Yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşan embriyonun rahme tutunması, yaklaşık olarak döllenmeden 10-12 gün sonradır. Ve bu andan itibaren bazı erken gebelik belirtileri ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin nedeni döllenmeden sonra, anne kanında beta hCG, östrojen ve progesteron hormonlarının artmaya başlamasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri