Embriyoda ilk gelişen yapılar kalp ve merkezi sinir sistemidir. Anne rahmine yerleşme sürecinde olan embriyonun büyümeye devam etmesi ve varlığını devam ettirebilmesi için kendine ait bir dolaşım sistemi oluşturarak anne dolaşımı ile entegre olması gereklidir.
Bunlar; segmentasyon dönemi, embriyonik dönem ve fetal dönemdir.
Beyin embriyo döneminde gelişmeye başlar
Fetus ve hayatı için en önemli organlardan olan beyin, diğer organlar gibi embriyo döneminde oluşmaya ve şekillenmeye başlar.
5-6 Hafta: Bölünen hücreler embriyo halini alır. Embriyo döneminde bebeğin beyin, omurilik, göz, kulak gibi tüm ana organları gelişmeye başlar. Bu dönemde embriyo 4-5 mm büyüklüğündedir.
Plasenta, hamilelik oluşmaya başladıktan 7-10 gün sonra, yumurtanın rahimde döllenmesini takiben oluşmaya başlar. Bebeğin gelişmesi ve büyümesi için hamilelik boyunca plasenta da gelişir. Böylelikle plasenta hücre olarak başlar ve hamileliğin sonlarına doğru birkaç santim uzunluğuna kadar ulaşabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Göbek bağı içerisinde bir toplar, iki atardamar bulunur. Atardamarlar kirli kan, toplardamar temiz kan taşır. ✔ 8. haftadan sonra embriyo fetüs adını alır. 40. haftaya kadar rahim içerisinde gelişimini devam ettirir.
Plasenta gebeliğin başında oluşmaya başlar ve gebeliğin ilk 12 haftasında gelişir.
Embriyoların gelişimi, yumurtanın döllenme anından itibaren başlar. Döllenmiş yumurta, 24 saat içinde 2 hücreye, 48 saat içinde 4 hücreye, 72 saat içinde 8 hücreye bölünür. 96 saate kadar bölünmeye devam eden embriyo, morula adı verilen bir yapıya dönüşür. Morula, daha sonra blastosist adı verilen bir yapıya dönüşür.
Gelişimin en belirgin değişimleri 3. ve 8. haftalar arasında görülmektedir. Bu dönem embriyonik dönem olarak isimlendirilmektedir. Fetal dönemde ise oluşmuş olan dokularda ve organlarda farklılaşma ve büyüme görülür.
Embriyo nedir, Sperm hücresi yumurta hücresi içerisine doğal yöntemler aracılığı ile ya da gerekli operasyonlarla girerek, döllenmiş yumurtaları meydana getirmektedir. Bu döllenmiş yumurtaya tıp dilinde zigot adı verilmektedir. Zigotlar mitoz bölünmeye uğrayarak, farklı hücre bölünmelerini meydana getirmektedir.
Embriyoda ilk gelişen yapılar kalp ve merkezi sinir sistemidir. Anne rahmine yerleşme sürecinde olan embriyonun büyümeye devam etmesi ve varlığını devam ettirebilmesi için kendine ait bir dolaşım sistemi oluşturarak anne dolaşımı ile entegre olması gereklidir.
1. Dokunma duyusu. Gelişen embriyonun ilk oluşan hissi; dokunma duyusudur. Gebeliğin 8'inci haftasında başlar.
Sonradan bebek haline gelecek hücre yumağı, beslenmek için rahim duvarı içine gömülerek burada gelişimini sürdürür. Bebek ilk haftalarda bu şekilde yaşar, daha sonra annenin hormonlarının etkisiyle rahim kası içinde annenin damarları ve bebeğin hücrelerinden oluşan bir alan, eş (plasenta) oluşur.
Embriyonik gelişim veya embriyogenez, eşeyli üreyen canlılarda görülen ve canlının, döllenme ile doğumu ya da yumurta veya kozadan çıkmasına kadar geçen süredeki gelişimidir.
4 haftada yani döllenmeden 7 gün sonra blastokist evresinde embriyo uterus duvarına tutunur.
Embriyondan gelişmenin hızını ve yönünü belirleyen etkenleri araştırarak 1935 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü'nü alan Alman bilim insanı Hans Speemann da embriyolojini gelişmesine yön verenlerden biridir.
Embriyo terimi, bu gelişimin zigotun bölündüğü zamanla, gelişim basamağının başka basamağa geçmesine kadar olan ilk zamanlarını anlatmak için kullanılır. İnsanlarda, ilk sekiz haftalık döneme embriyonal dönem denilir.
Mikroenjeksiyon ya da tüp bebek işleminden;16-20 saat sonra (1. gün) döllenme izlenir. 48 saat sonra (2. gün) 3-4 hücreli embriyolar izlenir. 72 saat sonra (3. gün) 6-8 veya daha fazla hücre içeren embriyolar izlenir ve hücreler arası birleşme başlar.
Zigot, gelişiminin devamında bölünerek canlıyı oluşturur. Hayvan zigotları mitoz bölünmeyle; embriyoyu oluştururken, diğer canlılarda bu dönemde mayoz bölünme gerçekleşebilir. Çoklu doğumlar, örneğin ikizler, tek zigottan (monozigotik) veya farklı zigotlardan kaynaklanabilir (dizigotik).
Kültür ortamı, sıcaklık, embriyoya uygun atmosfer ve ışık gelişim üzerine etkisi olan faktörlerdir. Embriyonun gelişiminin değerlendirilmesinin yanında genetik testlerle kromozom yapısının da “normal” olup olmadığı kontrol edilebilir. Buna preimplantasyon genetik tanı diyoruz.
Anne karnındaki bebeğin ilk hareketi daha 8. haftada başlasa da, anne adayı bunu daha geç hisseder. İlk gebelikte, 18-22. haftaya kadar ilk hareket hissedilebilirken, ikinci ve sonraki gebeliklerde, 16. hafta kadar erken hissedilebilir.
Embriyo transferi sonrası tutunma yaklaşık olarak transferin 2.günü başlar, transferin 6-7. gününe kadar devam eder. Embriyonun rahim iç zarına tutunma sürecinde çok sayıda moleküler düzeyde mekanizma rol oynamaktadır.
Bebeklerde beyin gelişimi, anne karnında başlar. Bebek rahme tutunduktan birkaç hafta sonra beyin tohumlarını atar. Beynin yapısal özelliklerinin çoğu embriyonik dönem boyunca yani ilk 8 haftada ortaya çıkar.
Anne karnındaki bebeğin kalbi, 4. haftadan itibaren oluşmaya başlar. Annenin son adet tarihi baz alınarak 5 hafta sonra yapılan ultrason muayenesinde gebelik kesesinin içerisinde bebek izlenebilmelidir. Normal süreçte anne adayının adet düzensizliği, yumurtlama düzeninin de farklı olmasına sebep olur.
Beşinci gebelik haftası
Kol ve bacak çıkıntıları belirir. Kalp atımları ultrasonda görülebilir. Plasenta ve göbek kordonu gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri