Atasözü [1] Yaşayabilmek, harcayabilmek için çalışıp kazanmak.
Özenle ve çok çalışmadan bir şey kazanıp meydana getiremeyiz.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
Yerine göre "Kalemin yaptığını kılıç yapamaz." Demek ki kullanmasını bilenler için "Kalem kılıçtan keskindir." Öyle ki, kalemin yazdıkları asırları aşarak bütün zamanlarda karşımıza çıkar. Kaba kuvvetin varlığı kalem kadar kalıcı, tesirli ve bağlayıcı değildir.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Günümüzde en çok kullanılan atasözleri arasında "boş çuval ayakta durmaz" sözü de yer alıyor. Bu atasözü, gerçekle alakası olmayan ve hiçbir desteği bulunmayan gereksiz düşünce ya da planlarla herhangi bir sonuca varılamayacağı anlamına gelir.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "Ateş düştüğü yeri yakar" atasözü, “bir acı, yıkım, ona uğrayanı yakar kavurur, onu sürekli olarak kıvrandırır, başkalarının o yıkıma üzülmesi ise geçicidir." demektir. Felaket kimlerin başına gelirse en çok onları yakar, kavurur, en çok acıyı o kişiler yaşar.
Kötü günler için paramızın bir kalanını saklayıp kötü günde kullanmalıyız.
EMEK OLMADAN YEMEK OLMAZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Yaşayabilmek, harcayabilmek için çalışıp kazanmak gerekir. Çatal Kazık Yere Batmaz (Geçmez, Çakılmaz) atasözünün anlamı demek?
Emek Olmadan Yemek Olmaz Atasözünün Anlamı Ne Demek? Emek olmadan yemek olmaz atasözü, tüm insanların bir şeyleri elde edebilmek için mutlaka bir çaba ve gayret göstermeleri gerektiğini bildiren bir sözdür. İnsanlar düzenli olarak çalışmadan istedikleri şeyleri elde edemezler.
Emek olmadan yemek olmaz atasözünde, kişinin temel ihtiyaçlarını karşılamak için çaba sarf etmesi gerektiği vurgulanır. Sadece gayretli olan kişiler, başkalarına muhtaç olmaktan kurtulur ve hayatını idame ettirebilir.
Baştakilerin tutumu bozuk olan toplumda her şey bozuk olur.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
SAKLA SAMANI, GELİR ZAMANI ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Gereksiz görülen şey ileride gerekli olabilir.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Mum dibine ışık vermez atasözünün manası aşağıda açıklanmıştır. Konumu veya yapısı gereği ışık saçabilen bir mum, kendi dibini aydınlatamaz. Güçlü bireyler de uzaktaki bireyleri fazlaca kollayarak yardım ettikleri kadar kendi yakınlarına fayda sağlayamazlar.
Ev alacak kimse için komşular evden daha önemlidir. Komşular kötü ise, en güzel bir evde bile rahat oturulamaz.
Hazırdan tüketmeye dağ kadar para olsa da yetmez. İnsan var olan dünyalığa fazla güvenmemeli, bir yandan yerden bir yandan da çalışmaya, kazanmaya devam etmelidir.
Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır atasözü, güzel konuşarak halledilmeyecek mesele, çözülmeyecek sorun yok anlamına gelir.
Üzüm Üzüme Baka Baka Kararır Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? İki kişi, birlikte çok zaman geçiriyorsa veya ortak bir paylaşımları varsa, mutlaka birbirlerinin huyundan suyundan etkilenirler.
Dibi Görünmeyen Sudan Geçme Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? İç yüzü bilinmeyen ya da anlaşılmayan, öğrenilemeyen bir durumun içine girmemek şeklinde ifade edilir.
İş İnsanın Aynasıdır Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir kimsenin nasıl bir kişi olduğu yaptığı işlerden anlaşılır.
[1] Toplum içinde hiç kimse başına buyruk değildir. Başta bulunan her kişinin üstünde dahabüyük bir baş, onun da üstünde kendisinden büyük bir baş vardır.
Bu atasözlerinden birisi ise Mum dibine ışık vermez atasözüdür. Mum dibine ışık vermez atasözünün anlamı aşağıda belirtilmiştir. - Konumu ve yapısı gereği ışık saçan mum, kendi dibini aydınlatamaz. Güçlü kişiler de uzaktaki kişileri çokça kollayıp yardım ettikleri kadar kendi yakınlarına yarar sağlayamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri