Emek-yoğun üretim (Labor intensive production): Üretim maliyeti göz önüne alındığında, işgücünün sermayeden daha önemli bir kalem olduğu üretimlere emek-yoğun üretim adı verilmektedir.
Ekonomide dört üretim faktörü vardır. Bunlar emek (L), sermaye (K), doğal kaynaklar (toprak veya arazi olarak de geçer) (N) ve girişimcilik (E) olarak sayılır. Belirli büyüklükte bir üretimi gerçekleştirebilmek için emek, sermaye ve doğal kaynakları bir araya getirecek bir girişimcilik gereklidir.
Klasik ekonomide üretim faktörleri üç başlık altında sınıflandırılmaktadır. Bunlar: Emek, sermaye ve doğal kaynaklar (toprak)dır.
Sermaye, girişim, emek ve doğa genel en genel kategoriler olarak sıralanabilir. Girişimin getirisi sermayenin getirisi faiz, kar, doğanın getirisi rant ve emeğin getirisi ise ücret olarak tanımlanabilir.
Üretim çeşitleri endüstriyel üretim, fason üretim, yalın üretim, talaşlı imalat şeklinde çeşitlendirilebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Temel olarak, üretim faktörleri aşağıdaki dört ana kategoriye ayrılabilir: İnsan Kaynakları (Emek): İnsan kaynakları, işgücü olarak da bilinir ve işçilerin, yöneticilerin ve diğer çalışanların toplamıdır. İnsan kaynakları, işgücünün sayısı, nitelikleri ve verimliliği ile ilgilidir.
Bilindi i gibi üretim faktörleri; emek, sermaye, do al kaynaklar, giri imci ve teknoloji (teknik bilgi) olarak be e ayrlr.
Fırsatların tespit edilmesi girişimciliğin ilk ve önemli adımı olduğu halde, bireyi girişimci yapan temel özellik, tespit ettiği fikir temelinde gerekli faaliyetleri yürüterek somut adımlar atmaktır.
Üretim faktör sahipleri gelirlerini faktörleri girdi olarak kullanan firmalardan sağlamaktadırlar. Emek geliri ücret, sermaye geliri faiz, toprak geliri ranttır.
Günümüzde küresel enerjinin yüzde 80'i fosil yakıtlardan elde ediliyor. Yenilenebilir enerji kaynakları kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmada en önemli rolü üstlenmektedir.
Organik tarım, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve üretimde kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. doğal dengeyi koruyarak hava ve su gibi yaşamsal kaynakların ve doğal hayatın korunmasını amaçlayan bir üretim yöntemidir.
Güneşten dünyaya gelen ışınlar güneş panellerinde toplanarak elektrik enerjisi haline dönüştürülüp kullanılır. Güneş enerjisi en önemli ve en yoğun olarak kullanılan temiz enerji kaynağıdır.
Ekonomik anlamda emek, faydalı bir mal ya da hizmet üretmek amacıyla yapılan bütün fiziksel ve zihinsel faaliyetlerdir. Üretimin en önemli unsuru insan emeğidir. Emek beşeri bir faktördür ve üretimin olmazsa olmaz bir unsurudur, emek faktörünün katkısı olmadan üretimin olabileceğini düşünmek zordur.
Fabrikanın kurulması, işletilmesi, çalışan maaşlarının ödenmesi, hammadde temini veya tedarik zincirinin çalışması gibi süreçler için sermaye ihtiyacı ve fabrikadaki üretimin sürdürülebilmesi için emek ihtiyacı bulunmaktadır ve dolayısıyla, Sermaye ve Emek de ikinci ve üçüncü üretim faktörlerini oluşturmaktadır.
Girişimcilik, girişimci veya "risk ve inisiyatif yoluyla kar elde etmeye çalışan bir ticari girişimin sahibi veya yöneticisi" olma eylemidir.
Rant, emek harcamadan elde edilen kazanım. İktisatçılar tarafından ise "doğanın getirisi" olarak tanımlanmaktadır.
Pay sahibi temel olarak iki tür gelir elde eder: sermaye kazancı ve kâr payı. Sermaye kazancı, payın değerindeki olası artıştan elde edilen geliri ifade eder.
Sermaye geliri, bir kişinin sahip olduğu sermaye stokunda meydana gelen artış nedeniyle kişinin tüketim kapasitesindeki artma olarak tanımlanabilir (Kaplow, 2008:221). Sermayenin miktarını azaltan her türlü verginin sermaye vergisi olarak tanımlanması durumunda, pek çok vergi sermaye vergisi olarak nitelendirilebilir.
Smith'e göre bir nesne, insan emeğinin bir ürünü ise, değerlidir. Değeri belirleyen, söz konusu nesnenin üretiminde harcanan 'dolaylı emek' ile 'doğrudan emek'in toplamıdır. Smith'e göre, bir nesneyi diğerinden üstün kılan şey, üretim sürecinde daha fazla emek harcanmış olmasıdır.
David Ricardo (1772-1823), Smith'in değer teorisini geliştirerek kendi emek-değer teorisini kurdu.
“İşçinin, emek-sürecinin bir kısmında yalnızca kendi emek-gücünün değerini, yani yaşaması için gerekli tüketim araçlarını ürettiğini görmüş bulunuyoruz... Emek gücünün Page 6 148 bu yeniden üretimin yapıldığı kısmına ben “gerekli emek-zamanı” ve bu sürede harcanan emeğe “gerekli emek” diyorum.” (Marx, 2004: 215).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri