6 aydan sonra bebeklerin ek besin ihtiyacıyla birlikte yoğurt veya sebze püreleri ile başlanmalıdır. Kemik suyu ve et tüketimi 7-8. ay civarı başlanması sindirim açıcısında da önemlidir. Bu dönem ek besin geçiş dönemlerinde çorbaların içine ilik kemik suyu katılabilir.
Kemik suyu, bebeklerin ek gıda almaya başladığı 6. aydan itibaren verilebilir.
Yaklaşık yarım saat 40 dakika kemiklerin üzerindeki etleri yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz. Tel süzgeçten geçirip kemik olmadığına emin olun. Soğuduktan sonra buz kalıplarına veya özel buz poşetlerine huni yardımıyla yerleştiriyoruz. Haşlama sırasında havuç veya patates de atılabilir.
Et ve kemik suyu
Et suyu veya kemik suyunun lezzet arttırıcı rolü dışında pek fazla faydası bulunmamaktadır. Ancak kemik tek başına kalsiyum, magnezyum, fosfor kaynağıdır, et ise protein, demir, enerji, B grubu vitamin kaynağıdır. Ancak etteki ve kemikteki bu önemli besin ögeleri haşlanmaları ile suyu geçmez.
Kolay emilebilir demir ise bebeklerin kansızlık sorunu yaşamasının da önüne geçer. Ek gıdaya geçişte kırmızı etin kıyma şeklinde verilmesi ve kuzu gibi küçükbaş hayvan etlerinin tercih edilmesi önerilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Bir bebeğin ortalama yiyeceği kıyma miktarı günlük olarak bir ceviz büyüklüğüdür. Bu büyüklükte kıymayı bir tatlı kaşığı yardımıyla alıp buzdolabı poşetine koyup poşetin ağzını bağlayalım. Sonra da ellerimizle pres yaparsak çözünmesi daha kolay, ince bir disk formu kazanmış olur kıyma, çözünme süresi kısalmış olur.
Uzmanlar, bebeklerin 8. aydan itibaren et ve tavuk tüketebileceğini ifade ediyor.
Bebeklere kemik suyu vermenin tabii ki de bir zararı yok. Aksine kemik suyunun yukarıda da bahsettiğimiz gibi birçok faydası bulunuyor. Ancak yine de dikkat etmeniz gereken birkaç şey var. Et suyu veya kemik suyunu bebeğinize verirken, etin kendisi yerine sadece suyunu vermemeniz gerektiğini belirtelim.
Bazı uzmanlar kuzu gibi küçükbaş hayvanların, dana gibi büyükbaş hayvanlara göre daha az yabancı madde ve ilaca maruz kaldıklarını söylüyorlar. Bu nedenle de bebeklerini iyi beslemek isteyen annelere kuzu ve oğlak etini öneriyorlar.
-İlikleri ve etleri alınmış kemiklerin olduğu tencereyi temiz su ile doldurarak içine tuz, tane karabiber, defne yaprağı ve sirke ekleyip tekrar altını açıp kaynamaya bırakın. -Bu aşamada içine isteğe bağlı olarak farklı baharatlar ve sarımsak, soğan ekleyebilirsiniz.
Kemik ve et sularının besin değeri yok
Oysaki kemik ve et suyunun besin değeri yoktur. Yemeklere lezzet verici olarak kullanılmaktadır. Doymuş yağ içeriğinin yüksek olması sebebi ile özellikle kalp, damar ve tansiyon hastalarının tüketmesi sakıncalıdır.
Hazırladığınız et sularını gıda için hazırlanmış ve dondurucuya girebilecek silikon ya da plastik kaplarda, isteğe göre de karton bardaklarda dondurabilirsiniz. Bu sayede hazırlayacağınız tüm yemeklerde doğal ve lezzetli tatlandırıcılar kullanabilirsiniz.
Yüksek kalsiyum oranı ile bebeklerin kemik gelişimine yardımcı olur. Bebekler için hazırlayacağınız mamalarda kaynatmadan sağlıklı bir şekilde kullanılabilir.
Et suyunu direkt yemeklere koyabileceğiniz gibi lezzeti biraz daha hafif olsun derseniz, yarı yarıya su ile karıştırarak da kullanabilirsiniz. Örneğin, beş su bardağı suyla hazırlayacağınız şehriye çorbasının sadece iki bardaklık kısmını et suyuna ayırabilirsiniz.
Peki, 'kemik suyu nasıl içilir' sorusu, en sık sorulan sorulardan biridir. Tıpkı 1 bardak çay içer gibi 1 bardak kemik suyu içebilirsiniz ve karabiber gibi baharatlar kullanarak da içeceğinizi lezzetlendirebilirsiniz. Besin değeri oldukça yüksek olduğu için hem tok tutar, hem de bağışıklığınızı destekler.
Bütün kemikleri ve etleri büyükçe bir tencereye doldurunuz. Önce suda yarım saat kadar bekletin ve kanlı suyunu dökün. Sonra filtre edilmiş suyu kemikleri örtecek kadar doldurunuz. Kaynamaya başlayınca üstündeki kef adı verilen tabakayı alınız.
Sağlıklı kemik suyu yapımında hayvanın incik ve kaval kemiklerini kullanmalıyız. Bu kemik ayağın dizden ayak bileklerine kadar uzanan kısmıdır. Hayvanın tüm ağırlığını çeken bu kemikler en yoğun iliğin olduğu kemiklerdir. Bu da önemli kollajen kaynağıdır.
Kemiklerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve 1 kaşık sirke ekleyerek ocağa alalım. Kaynamaya yakın ocağı kısarak kısık ateşte mümkün olduğunca yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayalım. Püf noktası: kemikler fokur fokur kaynamayacak sadece hafif bir hava kabarcığı çıkacak. Videoda görebilirsiniz.
Tavuk, bebeklere ilk olarak tanıştırabileceğiniz et çeşidi olarak önerilir. Aynı şekilde hindi eti de protein açısından besleyicidir ve bebeğinizin yemeklerinde kullanmanız için uygundur. Başlama ayı uzmandan uzmana değişse de 6-8 aylık önerilmektedir. Doktorunuza da danışarak bu aylarda başlayabilirsiniz.
Bebeklere su verirken, özellikle çeşme suyu verilecekse 10 dk kaynatıp dinlendirilmiş olarak verilmesi önerilmektedir. Suyu birden fazla kaynatmak mineral dengesini bozacağından uzmanlarca pek önerilmemektedir. Bilindik markaların suyu satın alınıyorsa kaynatılmaya ihtiyaç yoktur.
Kuzu, danadan daha az toksik olması nedeniyle tercih nedeni. Danada daha çok ilik ve kolajen var.
Öncelikli olarak şunu söyleyebiliriz, bir doktor tavsiyesi olmadıkça, bebekler ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. 6 ay boyunca tüm bebekler, anne sütü ile gerekli tüm besin ihtiyaçlarını karşılar, çok sıcak havalarda bile gerekli olan tüm suyu anne sütünden edinebilir.
Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
Başlangıçta 2 – 3 kere çekilmiş ve iyi pişirilmiş kıymayı bebeğinizin pürelerine ekleyebilirsiniz. İlerleyen aylarda porsiyonu artırıp eti tek başına da yedirebilirsiniz. Aynı şekilde ilk kez tavuk yiyecek olan bebeklere 1 – 2 çay kaşığı haşlanmış tavuk verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri