Hak edilen emekli maaşı, kişi çalışmaya başlamış olsa dahi ödenmeye devam eder. Bu durum, yalnızca memurlar için farklıdır. Bir sigorta kolundan emekli olup kamuda çalışmaya başlayanların maaşları, direkt olarak kesilir.
Emekli olup çalışanın maaşı düşer mi, aylıkta kesinti olur mu? Emekli olup çalışanın maaşı düşmez. Emekli çalışan net asgari ücretine işveren payı ve iş kazası primi dâhil edilmiyor. Emekli aylığı bağlanıp çalışmaya devam edenlerden destek primi kesintisi yapılıyor.
Başlangıçta masum gibi görünen bu 5'inci fıkra ile 2019'dan beri binlerce emekli hekimi mağdur eden, kanayan bir yara açıldı. Maalesef emekli sandığı emeklisi olduğu halde, SGK destek primi ödenerek, bordrolu çalışmak zorunda olan hekimlerin maaşları kesilmekte ve bu ek ödemeyi alamamaktadırlar.
Emekli maaşı kesintisi nedir? Emekli maaşı kesintisi, emeklilik primleri ödendikten sonra emekli olan bir kişinin maaşından ilaç, muayene, sağlık hizmetleri için yapılan kesintidir.
5335 sayılı Kanunun 30. maddesine göre, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, bazı istisnai durumlar hariç olmak üzere bu aylıkları kesilmeksizin kamu kurum ve kuruluşlarında çalışamıyorlar.
İlgili 17 soru bulundu
Sonuç olarak, emekli olduktan sonra SGDP ödeyerek çalışmaya devam etmeniz emekli aylığınızı artırmaz veya düşürmez. Buna karşılık iş kazasına karşı koruma ve kıdem tazminatı hakkı sağlar.
Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin Ek 1.maddesinin 4. fıkrasında yaş haddinden veya kadrosuzluk nedeniyle emekli olan veya emekliye ayrıldıktan sonra yaş haddine ulaşan hekimlerin sağlık kuruluşlarında kadro dışı geçici çalışabileceği düzenlenmiştir.
Emekli maaşının eksik yatma nedeni, muayene ücretleri olabilir. Reçete ve ilaç katılım payları nedeniyle de kesinti yapılabilir. Emekli olmasına rağmen halen çalışanlardan, sosyal güvenlik destek primi kesilir. Dernek aidatları da maaş üzerinden kesilir.
Katılım payı ilaç katılım ve muayene katılım payı olarak adlandırılır. Emeklilerden ilaç katılım payı %10, çalışanlardan ise %20 olarak alınmaktadır.
Emeklilerden, branşında uzman olan tabip ve diş tabipleri için 17000; branşında uzman olmayanlar için de 13000 gösterge rakamının güncel memur maaş katsayısı ile çarpılması sonucu ilave ek ödeme verilmektedir.
SGK'dan (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) emekli olan birisi işyeri açar vergi mükellefi olur veya limited şirket ortağı olursa veyahutta anonim şirketin ortağı ve yönetim kurulu üyesi olursa, aldığı emekli aylığından yüzde 15 kesinti yapılır…
Bu düzenleme sonrasında, 25 yıllık Uzman Doktorun emekli olması halinde alacağı emekli maaşı 23.327 TL olurken aynı durumda olan Tıp Profesörünün alacağı emekli maaşı ise (Hizmet süresi 3 yıldan fazla) 22.741 TL olacaktır. Aynı durumda olan pratisyen doktor ise 20.725 TL emekli maaşı alacaktır.
Çalışmaya devam edecek EYT'liler için sigorta primi işçi payı azalacağı için maaş artışı söz konusu olacak. Bu artış asgari ücretlide 638 TL olacak. Böylece halen 8.500 lira olan alan asgari ücret çalışan, emekli olup çalışmaya devam ederse 9.145 lira alacak.
5510 sayılı kanunda yapılan değişiklik ile birlikte 2008 yılı sonrasında çalışmaya devam ettikçe gelecekte alınacak emekli maaşı düşmektedir.
Zira süreç içerisinde sigortalı hizmet günleriniz, prim günlerinizin silinmesi, geçmişe dair yapılan sağlık harcamalarının faiziyle birlikte tahsili talebi, emeklilik söz konusu olduysa emekliliğin iptali söz konusu olacaktır.
SSK ve Bağkur emeklilerinden muayene ücretleri ve ilaç katılım paylarının maaşlarından kesilmesi sistem bazında da düzeltilmiştir. Provizyon çıktılarının altında açıkça ifade edilmektedir. Emekli SSK ve Bağkurlu hastaların muayene ücretleri ve ilaç katılım payları maaşlarından kesilecektir.
Sigortalılardan, emeklilerden ve bu kişilerin kapsamı altında sağlık hizmetlerinden yararlanan yakınlarından kesilen muayene katılım ücreti 15 TL'dir.
Emekliler özel hastane ne kadar fark öder sorusu da genellikle ödemez şeklinde cevaplanabilecek sorulardan biridir. Çünkü SGK'nın özel hastanelerdeki anlaşması, emeklilere ek bir maliyet çıkarmamaktadır ve özel hastanelerden alınacak sağlık hizmetlerini erişilebilir kılmaktadır.
Emekli maaşlarından yapılan kesintiler ilaç, muayene, sağlık hizmetleri üzerine yapılmaktadır. Bunun yanı sıra emekliliğe ek olarak çalışan emekli vatandaşların emekli maaşlarından %15 oranında kesinti yapılmaktadır. İcra yoluyla haciz işlemleri olan emeklilerin maaşlarından %25'e varan oranda kesinti yapılabilir.
EYT'LİLER DE YARARLANACAK
Yüzde 25'lik maaş zammından Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle emekli olan ve önümüzdeki dönemde emekli olacaklar da yararlanacak. Böylece haziran ayında 7.901 TL olan en düşük emekli memur aylığı 9.876 TL olacak.
2023 TEMMUZ DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
Ayrıca 5335 sayılı Kanunda da istisna olarak emekli olanlardan tabip ve uzman tabip kadrolarına da açıktan atama yapılabilmektedir. Bu bağlamda, sigortalı emekli aylıklarınız kesilmek suretiyle kamu işyerlerinde görev yapılabilir.
Hastaneye gitmeniz ve ilaç almanız durumunda muayene ücreti, reçete ve ilaç katılım payı gibi ücretler emekli maaşınızdan otomatik olarak kesilmektedir.
Memurlar, meslekî faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri