Hizmet sürelerinin içinde SSK- BAĞKUR olanlar arasında 25 yılını doldurmuş ve yaş koşulunu bekliyor olanlar, bugün için emekli ikramiyesi alamamaktadırlar.
26.01.2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 6270 sayılı kanuna göre emekli ikramiyesi ödenebilmesi için. 8.9.1999 tarihinden sonra istifaen görevinden ayrılmış olması, İstifaen görevinden ayrıldığı tarih itibariyle 15 yıl sigortalılık süresi olması, En az 3600 gün prim ödenmiş olması şartı aranmaktadır.
Emekli ikramiyesi, emekliye ayrılan kamu görevlilerine SGK tarafından ödenir. SGK daha sonra ödenen miktarı emeklinin çalıştığı kurumdan tahsil eder. İşçilerde ise, işçi SGK'dan emekli olduğunda ise işçiye kıdem tazminatını işvereni tarafından ödenir.
Bu süreler üzerinden ölüm aylığı bağlanmış olanlar, ölen kişinin kamudaki hizmet süresi yetersiz olduğu için ikramiye alamayacaklar. Çok yöneltilen sorulardan biri, kamudaki eksik hizmet süresini sonradan askerlik vs borçlanması ile tamamlayanların ikramiye alıp alamayacakları.
SSK emeklisi olmak demek; işçi olarak çalışıp emekli olmak demektir ve İş Kanunu'na tabi olarak çalışan bir işçi emekli olduğunda emekli ikramiyesi almaz. Bunun yerine, işvereninden kıdem tazminatı alır.
İlgili 30 soru bulundu
Emekliliğe hak kazandıktan sonra tercihinize göre birikimlerinizi ister toplu para, ister aylık maaş ya da bir kısmını toplu para, bir kısmını maaş olarak alabilirsiniz.
Memuriyetten farklı statüde çalışması olanlara ikramiye ödenir mi? Memuriyete başlamadan önce SSK (4/a), Bağ-Kur (4/b) veya diğer sandıklara tabi olarak çalışması bulunup, daha sonra memuriyete başlayan ve memuriyetten emekli olanlara ikramiyeleri tereddütsüz olarak ödenmektedir.
Verilecek emekli ikramiyesinin hesabında, 30 fiili hizmet yılından fazla süreler nazara alınmaz." Buna göre, Brüt Toplam Aylık x Her tam hizmet yılı toplamı = Emeklilik ikramiyesi tutarı olacaktır. Yani 25 hizmet yılı olan için emekli aylığı 1000 lira ise emekli ikramiyesi 25 bin lira olacaktır.
- Tüm hizmet süreleri memurluk değil de bunların içinde işçilik, esnaflık gibi süreleri var ise memurluk sürelerine emekli ikramiyesi alabilmeleri için yukarıda belirttiğimiz şartları taşımaları gerekir, taşırlarsa emekli ikramiyesi alırlar, taşımazlarsa alamazlar.
Eskiden 30 hizmet yılı üzeri, emeklilik hesaplamasına alınmıyordu ancak 2014 sonunda Anayasa Mahkemesi tarafından alınan kararla emekli ikramiyesini 30 yılla sınırlayan düzenleme kaldırıldı.
Tüm emeklilere olduğu gibi EYT'lilere de bayram ikramiyesi olarak 2 bin TL ödenecek.
Örneğin 30 yıl çalışıydıysa 30 yıl, 25 yıl hizmet süresi ise 25 yıl, 40 yıl hizmet süresi ise 40 yıl olarak emekli ikramiyesi alır. Fakat tam yıl olmayan eksik ay sürelerine emekli ikramiyesi ödenmez.
Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren emekli maaşı ve bayram ikramiyelerinin ödenmesine 17 Haziran 2023 tarihinden itibaren başlanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın açıklamasına göre 17-23 Haziran tarihleri arasında emekli aylığı ve ikramiyelerin ödemeleri tamamlanacak.
Kamu ve özel sektörde çalışanlar emekli ikramiyelerini farklı şekillerde almaktadır. Örneğin özel sektörde çalışanlar emekli ikramiyesini kıdem tazminatı olarak alırken devlet memurları bu tutarı emekli ikramiyesi adı altında almaktadır. Her sene emekli ikramiyeleri çalışanın grubuna göre hesaplanmaktadır.
Artık bu durumun da yine bir kanun değişikliği ile düzeltilmesi ve aynı şekilde emeklilik yaşını beklemek üzere istifa eden/edecek olan 5510 sayılı Kanuna tabi memurlar için de aylık bağlanma tarihini beklemeksizin emekli ikramiye tutarlarının ödenmesi uygun olacaktır.
Belli süre memuriyette çalıştıktan sonra SSK veya Bağ-Kur hizmeti ile emekli olan 5510 sonrası memurlara ikramiye ödenmez.
Devlet memurluğu hizmeti sırasında emekli olmak istediğinde memurluk hizmetlerine karşılık emeklilik ikramiyesi alabilmektedir. - Devlet memurluğu, sigortalı ve bağkurlu çalışmaları bulunan kişilere Devlet memurluğunda ayrılma şekline bakılmaksızın emeklilik ikramiyesi ödeniyor.
Emekli Sandığı Kanunu'nun yürürlükte bulunan 89'uncu maddesi gereği emekli ikramiyesi ödenir. 4/1-b (BAĞ-KUR) sigortalılarının emekliliğinde kıdem tazminatı veya emekli ikramiyesi şeklinde toplu para olarak ödenmesi gereken bir ödeme kanunen bulunmamaktadır.
SGK'dan yaşlılık, vazife malullüğü, malullük, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara ödenecek. Ayrıca SGK'dan aylık alan şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine verilecek.
Ülkemizde en yüksek emekli maaşı 2023 yılı için 24 bin 793 TL , en düşük taban emekli maaşı ise 7 bin 500 TL 'dir. Bu miktar, kişinin prim ödeme gün sayısı ve prim ödeme miktarı gibi durumlara göre değişebilir. Unutulmamalıdır ki, herkesin emekli maaşı farklı olabilir.
http://e.sgk.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra sayfada 'vatandaş' sekmesine tıklamalısınız. Açılan sayfada "Emekli Aylığı ve İkramiye Hesaplama" kısmını bularak hangi sigorta koluna bağlı çalışıyorsanız ilgili ekrandan sorgulama yapabilirsiniz.
İşte detaylar... 10 yıl memur olarak çalışan biri daha sonra işçi olarak devam eder ve işyerinden emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları sağlayarak istifa ederse kıdem tazminatını alabilir. Bu işçi yaş şartını tamamladığında, 10 yıllık memuriyeti için de emekli ikramiyesine hak kazanır.
İKİ MAAŞTAN BAYRAM İKRAMİYESİ ALINIR MI? Kendi çalışmalarınızdan dolayı almakta olduğunuz emekli aylığınızın miktarı, eşinizden aldığınız aylık miktarından fazla ise bayram ikramiyesi kendi emekli aylığınız üzerinden ödenir, ölüm aylığınız için bayram ikramiyesi ödenmez.
Mayıs sonuna kadar aylık başvurusu yapanlar da dahil olmak üzere henüz maaşı bağlanmayan EYT'liler, 28 Haziran'dan önce hem Kurban hem de Ramazan bayramı ikramiyesini birlikte alacak. Böylelikle henüz maaşı bağlanmayan EYT'lilerin hesaplarına 4 bin TL'lik çift ikramiye yatırılacak. İşte tüm detaylar...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri