Maydanozun Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular Aynı zamanda maydanoz gebe kadınlarda uterus kasılmasını destekleyebileceğinden düşüğe sebebiyet verebilir. Bu açıdan fazla miktarda maydanoz, maydanoz suyu ve maydanoz kürü tüketmek gebe kadınlar için sakıncalıdır.
Maydanoz çok yanlış bilinir hep ilk 10 haftada düşük yaptığına inanılır. Maydanoz gebelikte yenilmemesi gereken bir besin değildir. İçindeki bir maddenin gerçekten bununla bir ilişkisi var ama bunun için çok yüksek miktarda tüketmek lazım, az miktarda tüketilen maydanoz hiçbir haftada zararı olmayacaktır.
Hamilelikte maydanoz yenir mi? Pek çok kişi “Hamilelikte maydanoz düşüğe sebep olur mu?” sorusunun yanıtını aramaktadır. Bu, bilimsel açıdan dayanağı olmayan bir bilgidir. Aşırıya kaçılmadan maydanoz tüketilmesinde bir sakınca görülmemektedir.
Hamilelikte maydanoz yemek, aşırıya kaçılmadığı sürece güvenlidir. Diğer bir deyişle yemekleri tatlandırmak için kullanılan maydanoz, gebelikte anne ve bebek için tehlikeli değildir.
İçeriğindeki A, C, K vitaminleriyle folat, bağışıklık sisteminizi güçlendirirken, A vitamini lenfosit ve beyaz kan hücreleri üzerinde doğrudan etkilidir. Klorofil içeren maydanoz, anti bakteriyel anti mantar özelliklere sahiptir. Ciddi bir hastalığın nedeni olmadığı takdirde mide bulantısına iyi geliyor.
İlgili 19 soru bulundu
Taze maydanoz yaprakları: Günde 1/2 ila 1 demet (yaklaşık 15-30 gram) taze maydanoz yaprağı tüketmek yeterli olabilir. Bu miktar, yemeklere garnitür olarak eklemek, salata yapmak veya çiğ olarak tüketmek için uygundur. Maydanoz suyu: Günde 1-2 bardak taze sıkılmış maydanoz suyu içmek faydalı olabilir.
Maydanozun günlük olarak ne kadar tüketilmesi gerektiği kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna ve diğer beslenme ihtiyaçlarına bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, sağlıklı yetişkinler için günlük olarak yaklaşık 1/2 su bardağı (yaklaşık 125 ml) kadar doğranmış maydanoz önerilebilir.
Gebelik döneminde beslenmede adaçayı, ahududu, sinameki, melisa gibi bitki çaylarından, rahimde kasılma yaptıklarından, uzak durmalıyız. Maydonozun da ödem (şişlik) çözücü ve idrar söktürücü özelliği nedeniyle zararlı olabileceği söylense de makul miktarlarda maydonoz yemek zararlı değildir.
Hamileliğin başlangıcında, gebe kişinin öğünlerini sebze-meyve, tahıl ve protein bakımından zengin, iyi pişmiş ve hijyenik gıdalarla desteklemesi önemlidir. Bebeğin sağlıklı gelişimi için risk taşıyabilecek kafein ve tütün mamullerinden kesinlikle uzak durulmalı, doğal ve sağlıklı bir beslenme tercih edilmelidir.
Turşu tüketmek isteyen annelerin turşuyu önce sudan geçirmesi önerilir. Böylece dışındaki tuzu bir nebze olsun azaltmış olurlar. Ancak her öğünde ve sık sık turşu tüketmek bir anne adayı için zararlı bir durumdur.
Hamileler lahmacun yiyebilir ancak lahmacunun güvenilir ve hijyenik bir şekilde pişip pişmediği, içine ne tür malzemeler konulduğu önemlidir. Ayrıca mide problemleri gibi kişisel rahatsızlıklar da iyi değerlendirilmelidir.
Cips ve Kızartmalar
Patates kızartması, patates cipsi gibi kansere neden olduğu tespit edilen akrilamid maddesini içeren gıdaların özellikle hamile ya da emziren kadınlar tarafından yenmemesi önerilmektedir.
Her mevsimde yetişenler
Dereotu, marul, maydanoz, nane, roka, tere, pazı, yeşil soğan gibi sebzeler dört mevsim boyunca yetişir.
Fesleğen ve kekik genellikle pişirme veya tad vermede küçük miktarlı kullanılabilir. Fakat çayları için kullanılan büyük miktarları (1- 2 tatlı kaşığı gibi) hamileler kullanmamalıdır.
Maydanoz, A,C,K vitamini, potasyum, folat ve magnezyum gibi birçok besin maddesi içerir. Bu besinlerin cilt sağlığına etkisi yüksektir. Cildin genç, sağlıklı ve güzel görünmesine yardımcı olur. Cildin nemlenmesini sağlar: Maydanoz, cildin nemlenmesini sağlayan A ve K vitaminini içerir.
Pastörize edilmemiş süt, kabuklu deniz ürünleri, suşi gibi yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Doğal olmayan beslenme: Hamilelik sürecinde mümkün olduğu ölçüde doğal beslenmeye özen gösterilmelidir. Mevsimine göre meyve-sebze tercih edilmeli ya da endüstriyel ve hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, Brokoli, Mayalı Tam buğday ekmeği, Kurubaklagiller ( kurufasülye,mercimek..),Bulgur, mısır Meyve ve taze sıkılmış meyve suları folik asitten zengindir. Folik asit içeren besinleri B12 kaynaklarıyla (B12 kaynakları; et, tavuk, balık, yumurta, süt ve türevleri..) birlikte tüketilmelidir.
Sabah kahvaltısında peynir, zeytin, yumurta, süt ve çay gibi klasik bir menü önerilirken; yağlı, unlu, şekerli gıdalar almamaya özen gösterilmelidir. Öğle ve akşam yemeklerinde kırmızı et ve balık başta olmak üzere çeşitli yeşilliklerden oluşan salatalar önerilir.
Doğrusu: Hamilelikte besleme listenizden sucuk, sosis, salam gibi şarküteri ürünlerini çıkartın. Eğer canınız çok çektiyse bildiğiniz ve güvendiğiniz bir kasaptan aldığınız sucuğu yakmadan pişmesine dikkat ederek ayda 1-2 kez yiyebilirsiniz.
Özellikle gebeliğin ilk aylarında ihtiyaç duyulan bu besin maddesinin bebeğin omurga ve beyin gelişimi üzerinde belirgin etkileri vardır.Hekimlerinizin bilgisi ve önerisi dahilinde hamilelikte limonlu su tüketimi bebek gelişimini olumlu yönde destekler.
Yeşillikler arasında D vitamini açısından en zengin olanların başında maydanoz gelir. Kahvaltılarınıza ve salatalarınıza ekleyeceğiniz çiğ maydanoz, hayvansal gıdalar tüketmeksizin D vitamini almanın bir başka yoludur.
Hamilelikte Maydanoz Suyu Zararları
Hamilelik döneminde maydanoz yemek sakıncalı değildi ama bu dönemde maydanoz suyu içmek kesinilkle uzmanlar tarafından tavsiye edebilmemektedir.
Akciğer dostu olan maydanoz limon kürü, sigaradan dolayı sağlığını kaybetmek üzere olan akciğerleri temizlemektedir. Böylece daha rahat nefes alımı gerçekleşir. Düzenli olarak tüketilen maydanoz limon kürü kolesterol seviyesini en ideal noktaya getirir. Kalp ve damar hastalıklarının oluşma ihtimalini ortadan kaldırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri