Lavanta susuzluğa dayanıklı bir bitkidir, ancak özellikle büyüme ve gelişme evresinde çiçeği düzenli bir şekilde sulamanızda fayda var. Sıcak yaz aylarında, haftada 1-2 kez sulamanız yeterli olacaktır.
Çok fazla bir sulama ihtiyacı olmadığından dikilecek arazinin mutlaka sulu olmasına gerek yoktur. Ancak her bitkinin olduğu gibi, lavantanın da yeterli ve doğru miktardaki sulama ile gelişimi daha iyi ve hızlı olmaktadır.
Lavanta çiçeği kaç günde bir sulanır, sorusunun cevabına gelirsek, lavanta çiçeği ilk ekildiği süreçte haftada en az 3 – 4 kere sulanması gereken bir çiçektir. Lavanta çiçeğini sulayacağınız suyu sulama işlemi gerçekleşmeden önce bir odada bekletmenizde fayda vardır.
İlgili 17 soru bulundu
Gelincik, ezan çiçeği, kasımpatı, çan çiçeği, ekinezya çiçeği uzun ömürlü bitkiler arasında yer alır. Hiç solmayan çiçek hangisi? Ölmez otu, hiç solmayan çiçek olarak bilinir. Koparıldıktan sonra bile çiçeklerini dökmeyen bu bitki, her zaman capcanlı durur.
Barış Çiçeği
Bu çiçeğin boyu 30 santimetre ile 1 metre arasındadır. Barış çiçeği suyu oldukça çok seven bir çiçek türüdür. Bu nedenle yaz aylarında çok fazla su istemektedir.
Kardelen. Elbette isminden de anlaşılacağı üzere soğuğa dayanıklı çiçekler dendiğinde akla gelen ilk bitki kardelen oluyor. Ocaktan martın sonuna kadar açan bir çiçek türü olan ve en verimli halini bu kış ayları arasında sergileyen kardelen, -20 derece soğuğa kadar dayanabilir.
Bitkinin susuz kalıp kalmadığını anlamak için kontrol edebilecekleriniz; Yavaş yaprak büyümesi, Kahverengi ve kuru yaprak kenarları, Alt yaprakların sararması ve kıvrılması bitkinin susuz kaldığı anlamına gelir.
Bir bitki susuzluktan dolayı kuruyabilir. Ama aynı zamanda bir bitki fazla ve yanlış sulamadan da ömrünü yitirebilir. Bu sebeple bitki sahiplerinin, bitki yetiştirmeden önce bitkinin cinsine ve ihtiyaçlarına iyi derecede hakim olmalılardır.
Lavanta nerelerde yetiştirilir
Kıraç toprak diyebileceğimiz susuz tarımın yapılabileceği her yerde yetişir. Ya da buğdayın yetiştiği yerlerde yetişir. Yazın su istemez, yüksek sıcaklara ve soğuklara dayanıklıdır.
Sulama sorunu yaşamayan lavanta, siz ne zaman isterseniz o zaman suyu alabilir. Çok nemli toprağı sevmez ve uzun süre kuru kalabilir. Sağlıklı şekilde lavanta yetiştirmek için; haftada 2 defa bir çay bardağı kadar dinlenmiş suyu verebilirsiniz.
Lavanta, her zaman yeşil, çok yıllık ve çalımsı bir Akdeniz kuşağı bitkisidir. Lavantanın doğal yaşam alanı, deniz seviyesinden 600-2000 m yükseklikteki yerlerdir. Kültür bitkisi olarak; Fransa, İtalya, İspanya, Bulgaristan, Moldova, Rusya, Ukrayna, Tacikistan ve Gürcistan'da yetiştirilmektedir.
Havalı toprakları sever. Bu yüzden saksı veya fark etmeksizin fidesini havalandırılmış toprağa ekin. Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur.
Lavanta iklim olarak karasal iklime yatkındır. Yazları sıcak ve kurak, kışları yağışlı geçen her yerde yetişebilir. Bir diğer deyişle buğdayın yetiştiği her yerde lavantayı yetiştirmek mümkündür. Lavanta ekim sonrasında 1 kere can suyu ister.
kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Buna karşın yiyeceklerde olduğu gibi, insanların susuz ne kadar yaşayabileceğini tam olarak söylemek zordur. Sağlıklı bir yetişkin genelde 3 güne kadar susuzluğa dayanabilirken, bu sürenin çok nadir olarak 8-10 güne kadar uzayabildiği görülmüştür.
Bir insan susuz en fazla 7 gün hayatta kalabilir. Bu süre 168 saat olarak söylenebilir. Çocuklar için veya sağlık durumu iyi olmayan biri için ise bu durum değişiklik gösterebilir. Buna göre bir insan susuz kaldığı zaman vücudunda tüm hücreleri susuzluk yaşamaya başlayacaktır.
1-Toprak gözenekleri içindeki havanın yerini suyun doldurması sonucu kökler yeterli havayı alamayacağından boğulur. 2-Havasız kalan kökler yeterince çalışamayacağı için gerekli besin maddelerini alamazlar. 3-Kök bölgesi sürekli nemli olduğu için, kökte değişik kök hastalıkları başlar ve ağaçların kurumasına sebep olur.
Uzun ömürlü çiçek çeşitleri arasında en öne çıkanlar ; gelincik çiçeği, ezan çiçeği, çan çiçeği, ekinezya çiçeği, kasımpatı çiçeği ve haseki küpesi olarak sıralanabilir. İlk olarak çan çiçeğini inceleyelim.
Mor çiçekleri ile oldukça ün kazanan safran çiğdem çiçeği, nadir bulunan bir tür olduğu için listenin başında yer alıyor.
Genellikle yeşim bitkisi, şanslı bitki, para bitkisi veya para ağacı olarak bilinen Crassula ovata, Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal ve Doğu Cape eyaletlerine ve Mozambik'e özgü küçük pembe veya beyaz çiçekleri olan etli bir bitkidir; dünya çapında bir ev bitkisi olarak yaygındır.
Organik içeriği bol, iyi drenajlı ve bol humuslu topraklarda ortanca çiçeği kendisini gösterecektir. Zengin ve nemli toprağı sevdikleri gibi sürekli su isterler. Suyu çok seven bu bitkilerin her gün sulanması gerekmektedir. Sıcaklığa da bağlı olarak haftada bir ya da iki kez mutlaka su alması gerekmektedir.
Spatifilyum, ışığı seven bir bitki olsa da direkt güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Optimum yetişme alanı yarı gölgelik alanlar olabilir. Genelde ışığa doğru eğilme gösterdiği için, haftada bir kez de olsa bitkinin ışık almayan tarafı loş güneşli bir alana doğru çevrilmelidir.
⏩ Çiçeğinizin sulamasını, yazları haftada 2 kez yapabilirsiniz. Kış aylarında haftada 1 gün sulama yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri