EYT ödeme bankadan çekilebilir durumdadır ne demek? “İlk aylığın mutlaka bankadan çekilmesi gerekiyor. Kişinin o bankada daha önceden açılmış bir hesabı olsa bile eşleştirme yapılmıyor. Eğer emekli maaşı tercih edilen bankadan alınmaya devam edilecekse bundan sonraki aylıkların tamamı bankamatikten çekilebilir.
Emekli maaşı kaç ay çekilmezse geri gider? Eğer Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan gelir ya da emekli maaşı alıyorsanız 12 ay boyunca maaşı hiç çekmezseniz ya da emekli maaş hesabınızda 12 ay boyunca hiç bir hareket olmazsa emekli maaşınıza bloke konulur ve maaşınız kesilir.
6 ay sonra gittin ki PTT hesabında maaş yok. bu durumda vakfa gidip vakıf aracılıgıyla kurumdan paranı geri istemek zorunda kalacaksın. sonuçta 1 sene dolmadan çekmediğin aylıkları geri alma hakkın var bir seneyi aşarsan aylıkları da aylığı da unut.
e-Devlet kapısı sistemi ile artık Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sorgulamaları yapmak oldukça kolay bir hale geldi. SGK bünyesindeki vatandaşlar e-Devlet kapısı üzerinden kolaylıkla ne zaman emekli olabileceklerini ve emekli maaşlarını sorgulayabilirler.
Karar sayılı Kararı ile konuya açıklık getirmiştir. İlgili Yargıtay kararı uyarınca, emekli maaşına bloke konulması 5510 sayılı Kanun'un 93. maddesi ile İ. İ. K.'nın 83. maddesi uyarınca mümkün değildir.
İlgili 29 soru bulundu
Yani emekliler SGK prim borçları nedeniyle emekli maaşı blokesi ile karşı karşıya kalabilirler. Bir başka istisna ise nafaka alacaklarıdır. Nafaka alacakları da diğer borçlardan ayrı bir yerde sınıflandırılmıştır. Emeklinin nafaka borcu varsa bu borçtan dolayı maaşına bloke ve haciz işlemi uygulanabilir.
Şayet kanuni şartlar sağlanmadan emekli maaşına haciz konulduğu anlaşılırsa, icra mahkemelerinde icra memur muamelesini şikayet davası açılarak, hukuka aykırılık ortadan kaldırılabilir. Ayrıca tahsil edilen para için istirdat davası açılması da mümkündür.
EYT ödeme bankadan çekilebilir durumdadır ne demek? “İlk aylığın mutlaka bankadan çekilmesi gerekiyor. Kişinin o bankada daha önceden açılmış bir hesabı olsa bile eşleştirme yapılmıyor. Eğer emekli maaşı tercih edilen bankadan alınmaya devam edilecekse bundan sonraki aylıkların tamamı bankamatikten çekilebilir.
Ödeme alıp almadığınızı e-Devlet üzerinden görebilirsiniz. e-Devlet'te "diğer emeklilik işlemleri" bölümünden "emekli günlük ödeme kısmı" sorgulaması yapılarak adınıza ödeme yapılıp yapılmadığını görmek mümkün.
E-devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapınız. Arama kısmına "Emekli Hizmet Dökümü" veya "Emekli Aylığı Sorgulama" yazarak çıkan sonucu tıklayınız. İlgili bölümde, emekli maaşı ve emekli kök aylığı gibi bilgilere erişim sağlayabileceğiniz bir ekran görüntülenecektir.
Blokeli ve Hareketsiz Emekli Maaşı Nedir? Hareketsiz emekli maaşı bloke kaldırma işlemlerinde süreç herkes için farklılık gösterebilir. Hareketsiz emekli maaşı, SGK'dan emekli maaşı alan bir kişinin 12 ay boyunca emekli maaşının hiç çekilmemesi ve hesabında hareket olmaması durumunda maaşına bloke konulmaktadır.
Emekli maaşı üzerine bloke koyma konusu yasalarda yer almaktadır. Yasada belirtilene göre emekli maaşına bloke koyma hakkı yoktur. Aynı maddenin açıklamasına göre nafaka alacakları ve Sosyal Güvenlik Kurumunun alacakları hariç kişinin emekli aylığından kesinti yapılamamaktadır ve üzerine bloke konulmamaktadır.
Örneğin, SSK tahsis numarasının son rakamı 9 olan bir emekli ilk maaşını emeklilik dilekçesi teslimini takip eden ilk ayın 17'sinde alır. Tahsis numarası son rakamı 5 olan kişi ise dilekçe teslimini takip eden ayın 19'unda maaş alır.
Emekli maaşı üzerindeki bloke yani haciz işleminin gerçekte hiçbir hukuki dayanağı bulunmamaktadır. Emekli kişinin yazılı izni olmadığı sürece bu bloke işlemi gerçekleştirilemez.
SGK tahsis havuzu ise bireylerin emekli olduktan sonra emekli maaşlarının günü gelene kadar bu havuzda birikmesine denmektedir. Emekli olabilmenin şartları ise prim sayısı, bireyin yaşı ve sigorta olduğunuz süre ile ön plana çıkmaktadır. Bu şartlar sağlandığı zaman bireyler emekli olmaya hak kazanmıştır.
HAREKETSİZ EMEKLİ MAAŞI NEDİR? Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli maaşı alan emeklilerin maaşları, banka hesaplarında 12 ay hareketsiz kalması yani hiç çekilmemesi durumunda bankalar bu maaşı 12 ayın sonunda Sosyal Güvenlik Kurumu'na tekrar iade eder. Bu tür maaşlar hareketsiz emekli maaşı olarak adlandırılır.
Zira süreç içerisinde sigortalı hizmet günleriniz, prim günlerinizin silinmesi, geçmişe dair yapılan sağlık harcamalarının faiziyle birlikte tahsili talebi, emeklilik söz konusu olduysa emekliliğin iptali söz konusu olacaktır.
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
İşlemin yapılması için PTT şubelerinden e-Devlet şifresi alınır ve internet adresine giriş yapılır. Ana sayfada bulunan e-Hizmetler bölümü açılır ve Sosyal Güvenlik Kurumu başlığı altında bulunan Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı Sorgulama sekmesine tıklanır.
Maaşın hesapta görünmemesinin nedeni de ortaya çıktı. İlk aylıkların doğrudan hesaplara değil, başvuru sırasında seçilen bankanın havuzuna düştüğü öğrenildi. EYT'lilerin maaşını alması içinse kimliği ile bankaya başvurulması gerekiyor. "İlk aylığın mutlaka bankadan çekilmesi gerekiyor.
Durum ivedilikle kolluk birimlerine/savcılığa bildirilmelidir. Dolandırıldım paramı geri alabilir miyim? Dolandırıcılık eğer banka aracılığı ile gerçekleşmiş ise ve henüz para söz konusu hesaba geçmemiş ise, banka durumdan anında haberdar edilerek söz konusu para üzerine bloke konulması talep edilebilir.
Sizin fazla dediğiniz miktarda içerde birikmiş olan toptan emekli maaşınızdır. Ondan dolayı fazla oluyor. İlk maaşta hem birikmişler verilir hem de emekli maaşları peşin ödendiğinden önümüzdeki dönemin maaşı verilir, fazlalık buradan kaynaklanmaktadır.
Temel anlamda bloke, banka hesabına değil; hesap içerisindeki paraya konulur ve hesapta bulunan paranın harcanmasına kısıtlama getirir. Hesap blokeleri, borç sebebi dışında banka kredi borçları, iflas, kefaret, kredi teminatı, vergi borcu, sermaye artırımları gibi sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir.
Düzenlemede işlemin 7 günlük ertelenmesinden bahsedilmişse de uygulamada belli bir işlem değil tüm banka hesabı bloke edilmektedir. Bu kapsamda verilen erteleme kararı sadece 7 günle sınırlı olup, 7 günün sonunda başkaca bir karar alınmadığında sona ermektedir.
Banka Hesabına Bloke Konmasının Nedenleri
Blokenin kaldırılması için vatandaşların tüm borçlarını ödemesi gerekiyor. Ayrıca borcunu ödediklerine dair bir ibraz etmeleri gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri