SSGK Birikmiş Aylık Tutarı Nedir? SSGK Birikmiş Aylık Tutarı, hem isteğe bağlı hem de zorunlu primler dahil olmak üzere üye tarafından SGK'ya ödenen tüm primlerin toplamıdır. Bu tutar, herhangi bir zamanda Hesabım'a gidip “Aylık Katkı Paylarınızı Güncelleyin” seçeneğine tıklanarak güncellenebilir.
Hak sahiplerinin işlemleri tahsis numarasının son rakamına göre belirlenen ödeme gününden önce yapıldığından günlük ödeme olarak gönderilen birikmiş ödeme tutarı iki kışıma ayrılarak ödenecektir.
4A emekli net aylık tutarı ne demek? Emekli maaşı net aylık tutarı, emeklilerin aylık gelirlerinin gerçek miktarını gösterir. Emekli maaşı net aylık tutarı, emeklilerin yaşam standartlarını belirlemede ve emekli maaşlarındaki artışların hesaplanmasında da önemli bir parametredir.
SSK ve Bağ-Kur emeklileri, maaşın yüzde 4'ü ya da yüzde 5'i (çok düşük maaşlılarda) oranında ek ödeme alıyor. Bu ay maaşlar arttığı için emeklilerin aldığı ek ödeme de yükseldi. Örneğin; Haziran ayı net maaşı 2 bin lira olan emekli, ayda 80 lira da ek ödeme alıyordu.
Emekli maaşım eksik yattı ne yapmalıyım? Eksik yatma durumunu yaşayan emekliler, Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru yaparak veya e-Devlet üzerinden sorgulama yaparak eksik ödemenin nedenini detaylı bir şekilde öğrenebilirler.
İlgili 16 soru bulundu
Emekli maaşının eksik yatma nedeni, muayene ücretleri olabilir. Reçete ve ilaç katılım payları nedeniyle de kesinti yapılabilir. Emekli olmasına rağmen halen çalışanlardan, sosyal güvenlik destek primi kesilir. Dernek aidatları da maaş üzerinden kesilir.
Yapılan araştırmalara ve açıklamalara göre, 15 Ocak 2023 tarihinde yatırılan maaşlara sadece yasal zamlar eklendi. Ek refah payı ve yapılan artışlar hesaplara yansıtılmadı. Bu nedenle 2023 yılındaki maaşlar beklentilerin altında kaldı.
SSGK Birikmiş Aylık Tutarı, hem isteğe bağlı hem de zorunlu primler dahil olmak üzere üye tarafından SGK'ya ödenen tüm primlerin toplamıdır. Bu tutar, herhangi bir zamanda Hesabım'a gidip “Aylık Katkı Paylarınızı Güncelleyin” seçeneğine tıklanarak güncellenebilir.
EK ÖDEMELER DE ARTTI
Memur, işçi, Bağ-Kur, tarım emeklileri ile dul ve yetim aylığı alanlar bu ödemeden yararlanıyor. Böylece 2023 ocak ayında 24 bin lira alan bir emeklinin maaşı 6 bin lira artarken, ek ödemesi de 1.200 lira çıkacak. Böylece emeklinin eline 31 bin 200 lira geçecek.
Maaşın yüzde 4'ü, ek ödeme adı altında tüm emeklilerin her ay hesabına yatırılıyor. Her ay bankaya yatan emekli maaşınızın içinde ek ödeme de var. Maaş zammı ise ek ödemeli maaşınız üzerinden değil, çıplak maaşınız üzerinden hesaplanıyor.
Net aylık tutar, emekli maaşının ek ödeme dahil edilmemiş şekilde elde edilen tutardır. Bu tutar, emekli kişinin eline geçen net aylık tutarı ifade eder.
Örneği kök maaşı 5.000 TL olan dul ve yetim aylığı alan bir vatandaşın maaşı yüzde 25'lik emekli zammı ile 6250 TL'ye yükselecek. Buna yüzde 4 ek ödeme ilave edilecek ve maaş 6.500 TL'ye yükselecek. Yani maaş ödeme gününde hesabına bakan bu vatandaş hesabında 6.500 TL görecek.
Ek göstergesi 3600, emekli aylığı 6 bin 861 ve emekli ikramesiye 247 bin 408 lira olan bir mühendisin yeni düzenlemeye göre, ek göstergesi 4200, emekli aylığı 6 bin 979 lira ve emekli ikramiyesi de 251 bin 646 lira olacak.
SKK emeklilerin birikmiş emeklilik maaşları normal emekli maaşlarıyla aynı gün yatar. SKK emeklileri T.C. Numaralarının son hanesine göre devlet tarafından belirlenen tarihte maaşlarını çekebilme imkanına erişirler.
SGK'da birikmiş paranın olup olmadığını öğrenmek için e-devlet sistemine girilmesi gereklidir. E-devlete girilmesinin ardından arama kısmına "SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi" yazılması gereklidir. Daha sonra, gerekli olan adımlar izlenerek sorgulama işlemi kolaylıkla tamamlanabilir.
Prim iadesini alabilmek için bir dilekçe hazırlanması ve Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılması gerekir. Başvurular şahsen ve kuruma gidilerek yapılır. Dijital ortamdan veya e- devlet üzerinden SGK primini geri almak için başvuru yapılmasına izin verilmez.
Emekliler, her ay maaşlarının yüzde 4'ü, yüzde 5'i oranında ek ödeme alıyor. Ek ödemenin oranı, maaşı bin 554 lira 72 kuruşun altında olanlarda yüzde 5, üstünde olanlarda yüzde 4 olarak uygulanıyor.
5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun ek 79'uncu maddesi gereğince; harp veya vazife malullüğü aylığı bağlananlar ile bu kapsamda olup aylık bağlanan hak sahiplerine, maluliyet derece ve göstergelerine göre yılın en geç ilk üç ayı içinde ek ödeme ödenmektedir.
Ek Ödeme Nasıl Hesaplanır? Ek ödeme en yüksek Devlet memuru aylığının (Ek gösterge dahil) memur maaş katsayısı ile çarpılması sonucu bulunacak tutara ek ödeme oranının uygulanmasıyla hesaplanır.
Gösterge sisteminin en son uygulandığı 1999'da en düşük gösterge 9475'tir. (9475 x 12.000 x 0.70 = 79.59 TL) 79.59 TL, 1999/Aralık alt sınır aylığı miktarıdır.
Sosyal Güvenlik Kurumu'na giderek ya da kurumu telefonla arayarak emeklilik başvurusunun durumu hakkında bilgi alınabilir. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu'nun internet adresi üzerinden de emeklilik başvurusu yapılabilir.
http://e.sgk.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra sayfada 'vatandaş' sekmesine tıklamalısınız. Açılan sayfada "Emekli Aylığı ve İkramiye Hesaplama" kısmını bularak hangi sigorta koluna bağlı çalışıyorsanız ilgili ekrandan sorgulama yapabilirsiniz.
2023 TEMMUZ DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
Ülkemizde en yüksek emekli maaşı 2023 yılı için 24 bin 793 TL , en düşük taban emekli maaşı ise 7 bin 500 TL 'dir.
DUL VE YETİM AYLIKLARI NEDEN ZAMLI YATMADI? Emekli aylıklarına zam gelmesiyle birlikte dul ve yetim maaşları da zamlanmıştı. Ancak bu maaş türünde hisseli ödeme sistemi yer alıyor. Bu nedenle taban maaş 7 bin 500 lira olarak ödenmedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri