Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesi Ozan Mahallesi mevkiinde dağların arasında oluşan ve metrelerce uzayan fay kırığı havadan görüntülendi. Fay kırığı nedeniyle mahalleye çıkan bir yol kullanılamaz hale geldi.
Dr. Senem Tekin, yaptığı açıklamada, Adıyaman'da 7 ve üzeri bir deprem beklentileri olmadığını belirtti. Bu açıklama, bazı bilim insanlarının aksine, bölgede büyük bir deprem olasılığının düşük olduğunu gösteriyor.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
Adıyaman'da birinci derece deprem riski olan ilçeler şu şekildedir; Yaylakonak Bel., Koçali, Kuyucak, Çelikhan, Gerger, Taraksu, Gölbaşı, Belöoren, Harmanlı, Bölükyayla, Damlacık, Sincik, Tut. Şurada Paylaş!
Aletsel Dönemde (1900 yılından itibaren) bölgede meydana gelmiş etkili depremler 1964 yılı M= 6.0 Sincik-Adıyaman, 1986 yılı M=5.6 ve M=5.8 Doğanşehir (Malatya), 2004 yılı M=5.9 Sivrice-Elazığ ve 2007 yılı M= 5.9 Çüngüş-Diyarbakır depremleridir.
İlgili 17 soru bulundu
"Bu bölge dağlık bir alan. Dolayısıyla zemin, deprem açısından çok sağlam.
Sosyal medya hesabından haritayla paylaşımda bulunan Görür, "Taşdamlar-Çelikhan/Adıyaman'da deprem oldu. Deprem Doğu Anadolu Fayı'nın üzerinde ve Bitlis-Zagros Bindirme kuşağının çok yakınında. Bu özelliği ile artçı bir deprem olarak kabul edilebilir" dedi.
Deprem bölgeleri haritası incelendiğinde Depremin merkez üstü II. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Bu büyüklükte bir depremin hasara ve can kaybına neden olması beklenmemektedir.
Besni´de konum itibariyle fay hattına en yakın ve etkilenebilecek bir konumda bulunuyor. Deprem konusundaki tüm uzmanlar Doğu Anadolu fay hattındaki bu enerji boşalmasının başka daha büyük depremleri tetikleyebileceği uyarısı yapıyor.
Adıyaman ilinin 33 km. doğusunda yer alır. İlçe yüzölçümünün -Kahta merkez dahil- yaklaşık üçte ikisi 1. derecede, kalan yaklaşık üçte biri ise 2. derecede deprem bölgesi içindedir.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok hasarı alan illerin başında gelen Hatay'da kırılan fayın yıkıcı etkisinin 50 saniye sonra ulaştığı belirtildi.
Yer bilimci Prof. Dr. Mehmet Önal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada:"6 Şubat 2023 7.6 büyüklüğündeki depremden sonra, artçı deprem verilerine göre, Çöşnük Fayının Doğanşehir'den Malatya merkezine kadar kırıldığı artık kesindir.
Fay normalde yapışıktır, 300 sene üzerine birikir ve kırılır.
Adıyaman'ın Sincik ilçesinde, saat 23.37'de 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Gölbaşı (Adıyaman) ilçesi yerleşim alanı, Doğu Anadolu Fay Zon'u (DAFZ) üzerinde yer almaktadır. Yoğun yerleşme ve DAFZ'u nedeniyle, deprem riski altında olan ilçenin, zemin özelliklerinin yapılaşmaya uygunluk açısından değerlendirilmesi gerekmektedir.
Doğu Anadolu fay zonu, Türkiye'nin en tehlikeli zonlardan biri. Oradan itibaren Sincik, Gölbaşı, Türkoğlu ve Hatay segmentlerinin sismik boşluk olarak beklediğini, buralarda tedbir alınması gerektiğini vurguladık. Maalesef şu anda Gölbaşı-Türkoğlu boşluğu doldu, yani segmenti kırıldı.
Japonya'nın doğu kıyılarının açıklarında meydana gelen 7.3 şiddetindeki depremin ardından Miyagi bölgesini vuran bir metre yüksekliğinde tsunami oluştu. Tsunami, İşinomaki kentine ulaşırken, depremin başkent Tokyo'da da hissedildiği bildirildi.
Malatya'daki iki deprem, aynı hat üzerinde gerçekleşti. Ancak uzmanlara göre bu hat güncel fay haritasında yok.
Adıyaman'da korkutan deprem Kandilli Rasathanesi, saat 12.51'de merkezüssü Adıyaman'ın Samsat ilçesi'ne bağlı Yarımbağ köyünde 4.0 büyüklüğünde deprem kaydedildiğini bildirdi.
Adıyaman'ın Merkez ilçesi depremden en çok etkilenen ilçe oldu. Buna göre Merkez'de 14 bin 163 bina incelendi, 3 bin 554 bina acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık bina olarak açıklandı. Adıyaman'ın Çelikhan, Gerger ilçelerinde ise acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık binaya rastlanmadı.
Adıyaman'da, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde ağır hasar gören 3 katlı bina kendiliğinden yıkıldı.
“ARTÇI BİR DEPREM”
Naci Görür, sosyal medya hesabından, “Samandağ, Hatay'da 4,0 deprem oluştu. Deprem Antakya fayı üzerinde ve artçı bir deprem. Sevgiyle” ifadelerine yer verdi.
Naci Görür, katıldığı bir canlı yayında çarpıcı uyarılarda bulundu. Görür, DAF ve Bitlis-Zagros bindirme kuşağına dikkat çekerek deprem riski bulunan illeri tek tek sıraladı. 25 kentin fay zonu üzerine kurulduğunu belirten Görür, "Bir anlamda dinamit fıçılarının üzerinde oturuyorlar" diyerek uyardı.
Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından 5.2 büyüklüğündeki Malatya depremine yönelik bir paylaşım yaptı. Görür “Muhtemelen 6 Şubat depremleri sonucu kırılmamış bir fay kesimi üzerinde” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri