Banka, emeklinin yaptığı ve imza ederek ödemeyi taahhüt ettiği “Kredi Sözleşmesi” gereğince emekli maaşında kredi borcuna istinaden kesinti yapabilir. Bu ödemelerin emekli maaşından haciz kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.
Ancak 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 5754 Sayılı Kanunun 56.maddesi ile değişik 93. maddesi 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, bu madde hükmüne göre emekli sandığından alınan maaşların haczi mümkün değildir.
Ancak önemle belirtmeliyiz ki, emekli maaşı haczine muvafakat önceden verilemez. Muvafakatin mutlaka cebri icra aşamasında verilmiş olması gerekir. Örneğin, kredi sözleşmesinde emekli maaşına haciz konulmasına verilen muvafakat, eğer cebri icra aşamasında yinelenmezse haciz konulamaz.
Emekli maaşlarından yapılan kesintiler ilaç, muayene, sağlık hizmetleri üzerine yapılmaktadır. Bunun yanı sıra emekliliğe ek olarak çalışan emekli vatandaşların emekli maaşlarından %15 oranında kesinti yapılmaktadır. İcra yoluyla haciz işlemleri olan emeklilerin maaşlarından %25'e varan oranda kesinti yapılabilir.
Banka borcu nedeniyle emekli maaşına haciz gelir mi? Emekli, sakatlık, dul ve yetim aylığının, ilgili yasa gereği haczi ve blokesi mümkün değildir. Kredi borcu 5510 sayılı Kanunun 93.maddesinde sayılı istisna alacaklardan biri olmadığından kredi borcunu ödemeyen emeklinin emekli maaşı haczedilemez.
İlgili 19 soru bulundu
Bir emeklinin kredi borcu varsa emekli maaşını başka bir bankaya taşıyamaz. Kredi borcu, bankaların emekli maaşı promosyonlarından yararlanma hakkına da engel teşkil eder. Banka promosyonlarına otomatik olarak kredi borcu kapsamında el konur.
SSK, Bağ – Kur, Kamu, Banka ve Borsa sandıklarından emekli olanların maaşına ise rızası olmazsa haciz konulamaz. Fakat üstte belirttiğimiz gibi bankaların önceden aldığı bu rıza geçerli değildir. Ancak, SGK'nın emekli kişiden prim, SGDP gibi bir alacağı var ise emekli maaşını haczedilebilir.
İcra ve İflâs Kanunu'nun 83. maddesinde kısmen haczine izin verilen maaş kavramının içine “emekli aylıkları” da dahildir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 93 üncü maddesi hükmü gereğince her nevi emekli maaşlarının haczedilmesi mümkün değildir.
Emekli olduktan sonra sigortalı çalışanların ücretlerinden toplam %32 oranında kesinti yapılır. Bunun %24,5'i işveren payından oluşur. Söz konusu oran, işverenin ödemesi gereken tutarı gösterir. Ücretin %7,5'i ise emekli çalışanın maaşından kesilerek ödenecek işçi payıdır.
Emekli maaşı kesintisi nedir? Emekli maaşı kesintisi, emeklilik primleri ödendikten sonra emekli olan bir kişinin maaşından ilaç, muayene, sağlık hizmetleri için yapılan kesintidir.
Hangi Banka Hesaplarına Haciz Konulamaz? İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
Hareketsiz emekli maaşına bloke konulması için ifade edilen sürelerde emekli maaşının alındığı hesapta hiçbir hareket olmaması halinde ortaya çıkan bir durumdur. SGK'ya olan borç genelde bankaya olan borç veya icra takibine konu olan borcun tahsili için emekli maaşına bloke konulmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli maaşı alan emeklilerin maaşları, banka hesaplarında 12 ay hareketsiz kalması yani hiç çekilmemesi durumunda bankalar bu maaşı 12 ayın sonunda Sosyal Güvenlik Kurumu'na tekrar iade eder. Bu tür maaşlar hareketsiz emekli maaşı olarak adlandırılır.
Bu nedenle bir eşin şahsi borcundan diğer eş sorumlu değildir, alacaklılar banka hesabınıza, gayrimenkul ve diğer malvarlığınıza haciz koyamaz.
Buna göre asgari ücretle çalışan bir işçinin maaşı üzerinde 2023 yılı itibariyle haciz konulmuş yahut önceden konulan maaş haczinin devam etmesi halinde iş veren tarafından 2 bin 126, 70 TL kesinti yapılmak suretiyle icra dosyasına ödenmesi gerekmektedir.
Bununla birlikte, emekli maaş hacizlerinin de 31 Ağustos 2023'e kadar ertelenmesi kararlaştırıldı. Ayrıca, erteleme kapsamındaki borçlar nedeniyle 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre yapılan icra takipleri durdurulacak, erteleme süresince yeni icra takip dosyaları açılmayacak.
Zira süreç içerisinde sigortalı hizmet günleriniz, prim günlerinizin silinmesi, geçmişe dair yapılan sağlık harcamalarının faiziyle birlikte tahsili talebi, emeklilik söz konusu olduysa emekliliğin iptali söz konusu olacaktır.
Sigortasız çalışan emeklilerin iş güvencesi bulunmuyor, ihbar tazminatı, kıdem tazminatı gibi haklardan mahrum kalıyorlar. Emekli de olsa sigortasız işçi çalıştırmanın suç olduğunun altını çizmek gerekiyor.
Asgari ücret ve 4a en düşük emekli maaşı (Mart 2023)
Buna göre 20 sene önce 4a en düşük emekli maaşı asgari ücretten yüzde 47 fazlaydı. Ocak 2023'te ise aylık net asgari ücret 8 bin 507 lira oldu. 4a en düşük emekli maaşı ise 5 bin 871 liraya çıktı. Yeni düzenleme ile bu 7 bin 500 liraya çıkacak.
Borcun zamanında ödenmemesi halinde alacaklı icra dairesine başvurarak alacağının tahsilini talep eder. Bu noktada icra borçluya ödeme emri gönderir. Bu andan itibaren borçlu asıl alacağı ödeyerek borcundan kurtulamayacaktır. Borca pek çok Yasadan kaynaklanan ekler gelmiştir ve gelmeye devam edecektir.
2. Maaş Haczinde Kesinti Yapılabilecek Tutar ve Oran. İİK 83. maddesi uyarınca yapılacak maaş haczi kesintisinde işçinin maaşının dörtte birinden az olmamak üzere kesinti yapılır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca ise işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.
Bu düzenlemenin aksine 4857 Sayılı İş Kanunu uyarınca bir işçinin aylık ücretinin en fazla ¼'ü haczedilebilecektir. Dolayısıyla her iki kanun maddesi birlikte değerlendirildiğinde bir işçinin maaşının ¼'ü haczedilebilecektir. ''İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.''
Bu blokenin kaldırılması mümkün. Direkt banka şubesine giderek kalan gün sayısının karşılığı kadar promosyon iadesi yapılarak bloke kaldırılır.
Borçlu borcu Ödemişse yada maaş haczinden önce gönderilen ödeme emri kendisine tebliğ edilmemişse; işçi itiraz ederek maaş haczi kesintisini kaldırması mümkündür. İşçinin Maaşının 1/4'ünden fazlası haczedilemez. Eğer işveren, işçinin maaşının ¼'ünden fazlasını kesinti yapıyorsa işçi, itirazda bulunabilir.
2023 TEMMUZ DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri