Buna göre borçlunun haline münasip evi haczedilemez mallar arasında sayılmıştır.Basit anlatımıyla, borçlunun haline münasip ev kavramı, borçlunun ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılamaya yeten, sosyal ve mali konumunu koruyan meskeni ifade etmektedir.
TAPU ÜZERİNDEKİ HACİZ NASIL KALKAR
İcra takibi borçlusu aracından tapu üzerindeki haczin kaldırması için borcun tamamen ödenmesi gerekmektedir. Borcun ödenmesi üzerine alacaklı asil veya alacaklı vekili (avukat) borç ödendiğine dair icra dosyasına talepte bulunması gerekmektedir.
Hacze Kabil Mal; borçlunun, borçlarından ötürü haczedilebilen mallarıdır. Hacze Kabil Olmayan Mal; borçlunun, borçlarından ötürü haczedilmesi hukuki düzenlemeler ile yasaklanmış olan mallarıdır. Kural olarak borçlunun her türlü malvarlığı hacze kabildir yani haczedilebilir durumdadır.
Borç dolayısıyla kişilerin mülkiyetlerinde olan hisseli gayrimenkullerin tapularına haciz işlemi uygulanabilir. Bununla ilgili olarak yasal bir engel söz konusu değildir.
Haczedilemeyen mallar ise evde lüzumlu olan eşyalardır. Bunlardan buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, ütü, koltuk takımı, bulaşık makinesi ya da halı haczedilemeyen ürünler arasındadır.
İlgili 44 soru bulundu
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
Bu hükmün varlığı ile borçluların borçlarına karşılık onurlu yaşam hakkına dokunulmasının önüne geçilmiştir. Borçlu ve alacaklı arasındaki menfaat dengesi korunmuştur. Açıkladığımız yasal düzenlemeye göre oturduğunuz ev düzenlemedeki şartları sağladığı takdirde haczedilemez.
Örneğin bir ev tapuda kimin görünüyorsa o eşin sayılır. Diğer eş, bu evi evlilik süresince, kullanabilir, bundan yararlanabilir. Ancak, diğer eşin borcu nedeniyle bu ev haczedilmez.
HİSSELİ GAYRİMENKULLERİN TAPUSUNA HACİZ GELİR Mİ? Borcundan dolayı vatandaşların mülkiyetlerinde olan hisseli gayrimenkullerin tapularına haciz işleminin uygulanması konusunda yasal bri engel bulunmamaktadır. Hissedarın borcu için icra dairelerinin talebiyle bu gayrimenkullerin tapularına haciz konulabilir.
Miras kalan hisseli tapuya haciz konulabilir. Borçlu adına kayıtlı menkul ve gayrimenkul dışında, kendisine intikal etmiş ya da etmemiş miras payına haciz konulabilir.
Belediye, il özel idaresi, vergi daireleri gibi kamu kurum ve kuruluşlarının hacizlerinde, haciz kalkmadan devir işlemi sağlanmıyor. İlgili kamu kuruluşunun yasal ve yazılı onayı olmadan hacizli konut satışında tapu devir işlemi yapılamıyor.
05.04.2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile İcra ve İflas Kanunu'na "Konutta Haciz" başlıklı madde eklenerek hakim kararı olmaksızın konutlarda haciz işleminin yapılamayacağı düzenlenmiştir.
Alacaklının talebi üzerine borçlunun miras hissesi üzerine haciz konulması mümkündür.
Eşinizin borcundan dolayı tapulu evinize haciz gelmesi mümkün değildir. Borca hiçbir şekilde kefil olmadığınız müddetçe evinizin üzerine haciz gelmesi ve satışa çıkarılması söz konusu olmaz.
Aile konutu şerhi bulunan bir taşınmazın haczedilmesi ya da cebri icra yolu ile satılması mümkündür, tek başına şerhin mevcudiyeti icrai işlemlere engel teşkil etmemekle birlikte taşınmaz üzerindeki diğer hak sahipleri gibi aile konutu şerhi ilgilisinin de haberdar edilmesi gerekir.
İİK.80 HÜKMÜNE GÖRE İCRA MEMURU KAPALI YERLERİ AÇTIRMAYA YETKİLİDİR. İcra memuru haczi kendi yapabileceği gibi yardımcı veya katiplerinden birine de yaptırabilir.
Genel kural, bir kişinin borçları için bir başkasının mallarına haciz tatbik edilmez.
Eve haciz gelme durumu genel olarak bankalar tarafından oluşur. Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür. Ancak küçük borçlar var ise burada yasal işlem başlatılması bankanın ya da herhangi bir kurumun insaflı olma durumuna göre de değişir.
Yeni düzenleme şu şekildedir; Konutta haciz: Madde 79/a- İcra müdürü, haciz yapılması talep edilen yerin konut olduğunu tespit ederse, bu yerde haciz yapılmasına karar verir ve bu kararı derhal icra mahkemesinin onayına sunar.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Eğer borçlu olan kişi icra takibine konu olan borcunu öderse tapu haczi düşecektir. Aynı zamanda haciz konusu olan mallar için satış tebliği gelmediği takdirde de haciz düşmüş sayılmaktadır.
Vatandaşlar kendilerine ait tapuda haciz olup olmadığını bulundukları illerde veya ilçelerde Tapu Kadastro Müdürlüklerine giderek öğrenebilirler. Bu konuda tapu sahibinin başvuru yapması gerekmektedir. Tapu sahibi dışında yapılan başvurularda talep edilen bilgiler vatandaşlarla paylaşılmaz.
İcra takibinde zaman aşımı süresi toplamda 10 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak bu toplam süre içinde ilgili kanun çerçevesinde borçlar 10 senede zaman aşımına uğrar. Avukatlar ile yapılan icra takibinde ise icra takibinin yenilenmesi durumunda süreler her dosya yenilendiğinde tekrar uzayabilir.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Alacaklı olan taraf avukatı aracılığıyla ya da doğrudan icra dairesine giderek, borcundan vazgeçtiğini beyan eder. Bu işleme ibra adı verilmektedir. Alacaklının borcundan feragat ettiğini bildirmesinin ardından icra dairesi ibraname hazırlar. Böylelikle ibraname yoluyla icra dosyası kapatılmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri