Bunun yanı sıra evde kullanılan ürünlerden birden fazla olması durumunda bunların fazla olanları haczedilir. Haczedilemeyen mallar ise evde lüzumlu olan eşyalardır. Bunlardan buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, ütü, koltuk takımı, bulaşık makinesi ya da halı haczedilemeyen ürünler arasındadır.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
İcra İflas Kanunu md. 82/1-3'e göre; Borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için gerekli eşya satılamaz. Bu kapsamda mesela; aile bireyleri için gerekli olan yatak, soba, elbise, mutfak eşyası, perde, koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, hali gibi ev eşyaları haczedilemez.
2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu m.82/1-1'e göre; “Devlet malları ile mahsus kanunlarında haczi caiz olmadığı gösterilen mallar” haczedilemez. Devlet aleyhine icra takibi yapılabilir, ancak devlet malları haczedilemez. Bu bağlamda; Köyün orta malı kanun karşısında devlet malı gibi korunur.
Yani kişi ailesi ile birlikte yaşıyorsa haciz kağıdı yaşadığı eve gider. Burada ev içerisinde bulunan eşyalar da kişi burada yaşadığı için alınır. Fakat henüz reşit bir kişi ise ve ailesi ile birlikte yaşıyorsa burada yalnızca kişiye ait olan eşyalar alınır.
İlgili 42 soru bulundu
İcra dairesinden kişiye borcunu ödemesine ilişkin bir tebligat gelmesi halinde borçlu aleyhine icra takibi başlatıldığının göstergesidir. Evde aile bireylerinin ihtiyaçlarını karşılayan eşyalar hacze kabil değildir. Örneğin buzdolabı, yatak gibi eşyalar haczedilemez.
İİK.80 HÜKMÜNE GÖRE İCRA MEMURU KAPALI YERLERİ AÇTIRMAYA YETKİLİDİR. İcra memuru haczi kendi yapabileceği gibi yardımcı veya katiplerinden birine de yaptırabilir.
Bunun yanı sıra evde kullanılan ürünlerden birden fazla olması durumunda bunların fazla olanları haczedilir. Haczedilemeyen mallar ise evde lüzumlu olan eşyalardır. Bunlardan buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, ütü, koltuk takımı, bulaşık makinesi ya da halı haczedilemeyen ürünler arasındadır.
İşin Niteliği Gereği Haczedilemeyen Mallar
Manevi tazminat alacağı, ölünceye kadar bakma alacaklısının bakma alacağı, oturma hakkı, devredilmesi mümkün olmayan intifa hakları, önalım hakkı, anne babanın çocuk malları üzerindeki hakları, aile yurdu veya konutu haczedilemez.
İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesinde mal beyanda bulunmamanın cezası düzenlenmiştir. İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesine göre, “Mal beyanında bulunmayan borçlu, alacaklının talebi üzerine beyanda bulununcaya kadar icra mahkemesi hakimi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere hapisle tazyik olunur.
2012/22279 Esas, 2013/11536 Karar, 26.03.2013 Tarih. Günümüzde, bilgisayar lüzumlu ev eşyası olduğundan haczedilemez.
Borçlunun Üzerinde Mal Yoksa Ne Yapılır? Borçlunun üzerinde mal yoksa bu durumda borçlunun kısmen haczedilebilir varlıkları değerlendirilir. Tam bu noktada genellikle borçlu olan kişinin maaşının haczedilmesi söz konusu olur.
Eve haciz gelme durumu genel olarak bankalar tarafından oluşur. Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür. Ancak küçük borçlar var ise burada yasal işlem başlatılması bankanın ya da herhangi bir kurumun insaflı olma durumuna göre de değişir.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Eve icra memuru geldiğinde kapı açılmasa dahi memurun çilingirle açma yetkisi vardır. Merak edilen konulardan biri Evime Haciz Geldi Ne Yapmalıyım? Sorusunun yanıtıdır. Haciz memurunun kapı açılmazsa çilingirle kapıyı açtırmasının ardından memur haciz işlemini gerçekleştirme yetkisini kullanır.
Alacaklı olan taraf avukatı aracılığıyla ya da doğrudan icra dairesine giderek, borcundan vazgeçtiğini beyan eder. Bu işleme ibra adı verilmektedir. Alacaklının borcundan feragat ettiğini bildirmesinin ardından icra dairesi ibraname hazırlar. Böylelikle ibraname yoluyla icra dosyası kapatılmış olur.
Cevap: Varlık yönetim şirketleri bankaların batık olarak tabir edilen alacaklarını satın alarak kendileri takip ve tahsil etmekte. Varlık yönetim şirketleri bankanın alamadığı alacakları uzlaşma, icra vb. yollarla tahsil etmeye çalışıyorlar. Emekli aylıklarına emeklinin izni olmadan haciz konamaz.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez. Ancak bu malların size miras kalması halinde mirastan üzerinize düşen hakkınıza haciz gelebileceği unutulmamalıdır.
Artık yargı kararları ile de kabul edildiği üzere, bilgisayar günümüz koşullarında lüzumlu ev eşyasıdır. Bir adet olduğu ve değeri de pek fahiş olmadığı sürece, borcun tahsilini sağlama amacıyla haczedilemeyeceğinin kabulü gerekir.
Edinilmiş mallara katılma rejiminde herkes kendi borcun kendisi sorumludur. Madde 224 - Eşlerden her biri kendi borçlarından bütün malvarlığıyla sorumludur. Sizin adınıza kayıtlı olan araba ve almakta olduğunuz maaşınıza, eşinize ait borçlar nedeni ile haciz işlemi uygulanamaz.
Aynı şekilde LCD bir televizyon veya üç kapılı bir buzdolabı haczedilebilir. Ayrıca ev veya mutfak eşyası olmakla birlikte, eşya antika niteliğinde ise haczedilebilir.
Borçlu haciz sırasında malın bulunduğu yerde bulunmaz ve hemen bulundurulması mümkün olmazsa haciz, gıyabında yapılır. Talep vukuunda borçlu kilitli yerleri ve dolapları açmağa vesair eşyayı göstermeğe mecburdur. Bu yerler icabında zorla açtırılır.
Evime icra kağıdı geldi ne yapmalıyım
Yapılan başvuru dikkate alınarak borçlu kişiye borcun tahsili için tebligat gönderiyor. Tebligat dikkate alınıp İcra dairesine 7 gün içinde itiraz edilebiliyor. Borcun belirtilen süre içinde ödenmesi durumunda dosya kapanabiliyor.
05.04.2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile İcra ve İflas Kanunu'na "Konutta Haciz" başlıklı madde eklenerek hakim kararı olmaksızın konutlarda haciz işleminin yapılamayacağı düzenlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri