Dilekçe ile emekli maaşına konulan blokenin kaldırılması için başvuru yapılması gerekecektir. Eğer bulunduğunuz yerde bir Tüketici Mahkemesi bulunmuyorsa bu durumda aynı sıfatla asliye hukuk mahkemesine giderek dava açmak da mümkündür. Emekli maaşı üzerindeki bloke nedenine göre blokeyi yöntemler değişebilir.
Maaş hesabına bloke maaş haczi olarak da bilinmektedir. Hukuki olarak maaş hesabına konulan bloke maaşın ¼'i kadar olacaktır. Yasal bir işlem olduğundan maaş hesabına blokeye itiraz edilemeyecekse de maaşın ¼'inden fazlasına konulan bloke için dilekçe verilerek itiraz edilebilecektir.
Krediler ve icra dosyalarını gerekçe gösteren bankalar bloke koyarak emeklinin maaşını başka bankaya taşımasını engelliyor.
Yani emekliler SGK prim borçları nedeniyle emekli maaşı blokesi ile karşı karşıya kalabilirler. Bir başka istisna ise nafaka alacaklarıdır. Nafaka alacakları da diğer borçlardan ayrı bir yerde sınıflandırılmıştır. Emeklinin nafaka borcu varsa bu borçtan dolayı maaşına bloke ve haciz işlemi uygulanabilir.
Emekli maaşına konulan haczin kaldırılması için İcra müdürlüklerine dilekçe verilmelidir. Ancak, söz konusu haciz usulen uygunsa veya izin çerçevesinde konulmuşsa, hukuken herhangi bir aykırılık tespit edilememektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Borçlu borcu Ödemişse yada maaş haczinden önce gönderilen ödeme emri kendisine tebliğ edilmemişse; işçi itiraz ederek maaş haczi kesintisini kaldırması mümkündür. İşçinin Maaşının 1/4'ünden fazlası haczedilemez. Eğer işveren, işçinin maaşının ¼'ünden fazlasını kesinti yapıyorsa işçi, itirazda bulunabilir.
Emekli maaşına icra bloke koyabilmek yasalar gereği mümkün değildir. İki istisnai durum dışında kişilerin borcundan dolayı maaşlarına icra blokesi koyulamaz.
Şayet kanuni şartlar sağlanmadan emekli maaşına haciz konulduğu anlaşılırsa, icra mahkemelerinde icra memur muamelesini şikayet davası açılarak, hukuka aykırılık ortadan kaldırılabilir. Ayrıca tahsil edilen para için istirdat davası açılması da mümkündür.
Bu hizmeti kullanarak; hareketsiz ve blokeli emekli maaşlarınız için geçmişte yaptığınız iade taleplerini takip edebilir, henüz işleme alınmayan aktif talebinizi iptal edebilir ve aktif talebiniz yoksa yeni iade talebinde bulunabilirsiniz.
İşlemin yapılması için PTT şubelerinden e-Devlet şifresi alınır ve internet adresine giriş yapılır. Ana sayfada bulunan e-Hizmetler bölümü açılır ve Sosyal Güvenlik Kurumu başlığı altında bulunan Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı Sorgulama sekmesine tıklanır.
MASAK tarafından hesaba koyulan blokenin ne zaman kalkacağına ilişkin kanun ve diğer mevzuatlarca düzenlenen süre 7 işgünüdür.
Söz konusu kişinin tüm banka hesapları, borç miktarınca bloke edilir. Hesaptaki miktar, borç tutarından fazlaysa bu durumda borç tutarı dışındaki rakam transfer edilebilir ya da kullanılabilir. Ancak blokeli miktar, hiçbir şekilde kullanılamaz. Böylece alacaklı taraf, borç tahsilatını yapabilir hâle gelir.
Maaşın haczedilebilmesi ya da hangi hallerde haczedileceğine odaklanacağımız bu yazıda kafanızdaki bütün soru işaretlerine cevap vermeyi arzuluyoruz. Bankalar, maaş hesaplarına bloke koyarak çalışanların maaşlarını çekmelerine engel olur.
Bunun dışında vatandaşlar bloke kaldırmak için bankanın internet veya telefon uygulamasını kullanarak da kolay ve hızlı bir şekilde bloke kaldırma işlemlerini yapabilir. Vatandaşlar hesaplarındaki blokeyi kaldırdıkları zaman hesapları ile ilgili bütün işlemleri yeniden yapabilir ve hesaplarındaki parayı kullanabilir.
Bloke konmuş. Bu doğru bir işlem midir? Kasıl T. Cevap: Öncelikle, emekli maaşına bloke konulamaz, haczedilemez.
Masak bloke nasıl kaldırılır; 7758 sayılı kanuna göre ''Yetkisiz bahis oynatma'' işlemi masak tarafından banka hesabınıza bloke konulmasına neden olacaktır. Bu işlem yasal bir sürece tabi tutulduğu için bloke işleminin kaldırılması da ''İtiraz dilekçesi'' ile mahkemeye başvuru yapılmasıyla gerçekleşmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli maaşı alan emeklilerin maaşları, banka hesaplarında 12 ay hareketsiz kalması yani hiç çekilmemesi durumunda bankalar bu maaşı 12 ayın sonunda Sosyal Güvenlik Kurumu'na tekrar iade eder. Bu tür maaşlar hareketsiz emekli maaşı olarak adlandırılır.
Bu yazıda belirtilen tarih ve sayı ilgili tutularak aylık bağlayan SGK Müdürlüğüne bir dilekçe ile itiraz edebilirler. Dilekçede kimlik bilgileri, adres-tarih, imza ve konu ayrıntılı bir şekilde anlatılmalıdır.
Uyarı şu şekilde.:Aylığınızda bloke bulunduğundan dolayı, sadece şube değişikliği yapmanıza izin verilmiş olup, banka değişikliği yapmanız engellenmiştir. Kredi borcu yada kredili mevduat hesabı tanımlı o nedenle taşıyamıyorsunuz.
Vatandaşlar e haciz durumlarını ve e-hacize ilişkin işlemlerini e-devlet ya da interaktif vergi dairesi üzerinden sorgulayabilir. E-devlet üzerinden sorgulama yapabilmek için TC kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile platforma giriş yapılabilir ya da diğer e-devlet giriş seçenekleri kullanılabilir.
Blokeli tutar bir ödemenin yapılması için kesilen tutar anlamına gelir. Örneğin kredi ödemesi olan birisinin hesabında para durumu yoksa maaşı yatınca kredi miktarı kadar tutar otomatik olarak kesilir.
Yargıtay son kararında emekli maaşı bloke edilmiş milyonlarca emekliyi ilgilendiren bir karara imza attı. Kararda emekli maaşını teminat göstererek kredi kullanmış emeklilerin kredi ödemeleri geciktiği takdirde bankanın bloke ve kesinti yapma hakkının olmadığı yönünde tespitler yapıldı.
12 ay boyunca hareketsiz kalan emekli maaşı hesabı banka tarafından bloke edilir. Blokeli emekli maaşının iadesi, doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu'na sağlanır. Bloke işlemi, sahibi tek başına yaşayıp maaşını çekemeyen veya vefat etmiş hesaplar için uygulanır.
Son dönemlerde emekli maaşları ile ilgili en çok merak edilen soru ise 'emekli maaşına haciz gelir mi?' Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenen ve çoğu emeklinin elindeki tek geçim kaynağı olan emekli maaşı için belirli şartlar haricinde haciz uygulanamıyor.
Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz. İcra müdürlükleri genellikle bankalara gönderilen yazılarda, maaş hesabı olduğu durumlarda haciz uygulanmayacağını belirtmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri