Emekli öğretmenlerin yeşil pasaport alabilmeleri için belirtilen hizmet süresini tamamlamış olmaları gerekmektedir. Ancak, emekli öğretmenlerin yeşil pasaport alabilmeleri için hizmet süresi ve emekli maaşı belgesinin yanı sıra diğer pasaport başvurusu gerekliliklerini de yerine getirmeleri gerekmektedir.
– Kadro derecesi 1.,2. veya 3. derece iken emekliğe ayrılan veya görevden çekilen memur ve diğer kamu çalışanlarına, Yukarıda bahsi geçenler emekli olduktan sonra da yeşil pasaport ayrıcalıklarını korurlar.
B) İLİMİZDEN EMEKLİ OLAN ÖĞRETMENLER İÇİN;
1) Başvuru sahibi tarafından Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü web sayfasından https://aydin.meb.gov.tr/Kurumsal/Dökümanlar adresinden indirilerek imzalanmış 2 (iki) nüsha EK-2 Hususi Pasaport Talep Formu(başvuru sahipleri bilgilerin doğruluğundan 1. Derecede sorumludur.)
Öğretmenler yeşil pasaporta sahip olabilir. Yeşil pasaporta sahip olduğu an vizeli tüm ülkelere vize almadan pasaportları ile giriş çıkış yapabilirler. Öğretmenler dışında birçok devlet memuru da şartlar sağlandığında pasaporta sahip olabiliyor.
Bu itibarla hususi damgalı pasaport alma hakkı bulunan kamu görevlilerine bağlı olarak bunların anne, baba ve kardeşlerine yeşil pasaport verilmesi mümkün bulunmamaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Emekli öğretmenler, Emekli Sandığı veya Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı olarak emekli maaşı almaktadırlar. Yeşil pasaport alabilmek için ise Emekli Sandığı'ndan veya Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınan emekli maaşı belgesi gerekmektedir. Bu belge, emekli öğretmenin emekli olduğunu ve emekli maaşı aldığını gösterir.
Çocuklar için şartlar Çocuklar, öğrenimlerine devam ettikleri sürece 25 yaşına kadar pasaportlarını kullanabilirler. Öğrenimleri sona erince bu durumu bildirmek ve yeşil pasaportlarını iptal ettirmek zorundadır. Kız çocuklar da 25 yaşın altında iken evlenirlerse yeşil pasaport statüleri sona eriyor.
Öğretmenler için yeşil pasaport başvuru belgeleri nelerdir? Görevdeki öğretmenler için; Kadrosunun bulunduğu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden onaylı 2 nüsha pasaport talep formu. İlçe Şubeden İle hitaben yazılmış üst yazı
Devlet okullarında çalışan öğretmenlere 10 seneden sonra yeşil pasaport hakkı tanınırken, özel okul öğretmenlerine bu hak tanınmıyor.
Başka bir ifadeyle, yeşil pasaport alma hakkına sahipken istifa eden kamu görevlileri müstafi durumdayken ya da emekli olduklarında yeşil pasaport hakkından yararlanabilecektir.
Kimler Hususi (Yeşil ) Pasaport Alabilirler? 1- TBMM Eski Üyeleri ve Eski Bakanlar, 2- Kadro derecesi 1,2 ve 3. derece olarak çalışan veya bu kadro derecesinden çalışmakta iken EMEKLİ olan devlet memurları.
Bu bağlamda, emekli personel kimlik kartı talebi bulunan emekli personelin, ikamet ettikleri yere en yakın adalet komisyonuna, son 6 ay içerisinde çekilmiş 1 adet vesikalık fotoğraf ile müracaatları yeterli olacaktır.
Hususi pasaport, sadece devlet kuruluşunda memur statüsüne sahip ve Emekli Sandığına kayıtlı kişilere verilmektedir.
Yeşil (Hususi) Pasaport
Yeşil pasaporta sahip olan vatandaşlar emekli olduklarında da bu pasaportu koruyabilirler. Yeşil pasaport sahipleri, bordo pasaport sahiplerinin girdiği bütün ülkelerin yanı sıra bordo pasaportun giriş yapamadığı 67 ülkeye de vizesiz giriş yapabilirler.
İl Nüfus Müdürlüğünden Randevu Alın
Yeşil pasaport başvurusu sadece İl Nüfus Müdürlüğü'nden yapılabilmekte ama herhangi bir şehirde başvurabilirsiniz.
Çalışanlar için talep formu, pasaport alacak kişinin çalıştığı kurumdaki yetkili amirlerince imzalanmış ve fotoğraflarının da mühürlenmiş olması gerekiyor.
Bu yıl için vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranı %122,93 olmuş ve bu oran pasaport ücretlerine de yansımıştır. Buna göre 2023 yılı için 10 yıllık pasaport harcı 4.943 TL olacaktır. Pasaport defter bedeli ise 501 TL'ye yükselmiştir.
Buna göre; hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılması nedeniyle, süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan pasaportların bugünden itibaren geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlanırken, süre uzatma işlemi ücretsiz yapılıyor.
Yeşil pasaport bir diğer adıyla hususi pasaport belirli kademe ve kıdemi dolduran devlet memurlarına, kamu çalışanlarına, eski TBMM çalışanlarına, belediye başkanlarına ve tüm bunların ailelerine verilen, pek çok avantajı bulunan pasaport türüdür.
Yeşil pasaportlular, bordo pasaportluların vizesiz giremediği 67 ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığına sahiptir.
MADDE 1- 657 Sayılı Devlet Memurluğu kanununa tabii olarak fiilen 10 yıl çalışan Kamu çalışanlarının Hususi Pasaport (YeşilPasaport) hakkından yararlandırılması hükme bağlanmaktadır.
Ayrıca yeşil pasaportun asıl hak sahibi olan kişi emekli olmuş olsa dahi eş ve çocukları yine bu haktan yararlanabilir. Bununla beraber 25 yaşından küçük olan çocuk yeşil pasaport ile yurtdışında eğitim alma gibi olanaklardan da öğrenci vizesi olmadan yararlanabilecektir.
1- Ergin olmayan çocuklar için yeşil pasaport alınabilmektedir. 2- Çocuk ergin ise; yanlarında yaşaması, evli bulunmaması ve iş sahibi olmaması halinde 25 yaşın ikmaline kadar çocuklar için yeşil pasaport alınabilecektir. 25 yaşını ikmal eden çocuklar için yeşil pasaport alınamayacaktır.
Reşit olsa bile evli olmayan ve çalışmayan, bedensel, zihinsel veya ruhsal bir engeli bulunan çocukları( yaş sınırı yoktur) Yukarıdaki koşullardan herhangi birini sağlamayan kişiler hiçbir koşulda yeşil pasaport alamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri