Emekli aylığını yükseltme konusunda dikkate alınması gereken farklı faktörler bulunmaktadır. Sigorta prim ödeme süresi, yüksek maaşla emekli olma, prim gün sayısını artırma, bireysel emeklilik sistemine katılma ve ek gelir kaynaklarına yönelme gibi adımlar, emekli aylığının artmasına katkıda bulunabilir.
Emekli çalışanlar da ilgili ödemelerden yararlanır. Ayrıca prime esas kazanç, emekli maaşı tutarında de belirleyici olur. Bu kazanç yükseldikçe emeklilikte alınan maaş da artar.
Prim gün sayısının yüksek olması, uzun yıllar çalışmak geliri artırmak için tek başına yeterli olmaz. Brüt kazancın yüksek yatırılması önem taşıyor. Eğer iki işte birden çalışıyorsanız mutlaka ikinci iş için de prim yatırın. SGK'ya bildirilen matrah artınca emekli aylığı da yükseliyor.
Emeklilikte, aylığı bağlayıp ödeyecek kurumun belirlenmesinde, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son 7 yıllık fiili hizmet (360 x 7 = 2520 gün) süresi esas alınıyor. Bu kural sadece SSK'lı çalışanları değil, tüm çalışanları ilgilendiriyor.
Yüksek emekli aylığını sağlamak için çalışırken SGK'ya bildirilen prime esas kazancın yüksek olması gerekir. Düşük maaş bildirip yüksek emekli aylığı almak mümkün değil, çünkü tüm kazançlarınız hesaba katılıyor. O yüzden asgari ücretten gösterilip elden maaş almaya razı olmayın. Bu durumları ALO 170'e mutlaka bildirin.
İlgili 45 soru bulundu
Prim ödeme gün sayısı arttıkça, sigortalının emekli maaşı da artar. Emekli maaşı hesaplaması yapılırken, sigortalının prim ödeme gün sayısının yanı sıra, sigortalılık süresi de dikkate alınır. Sigortalılık süresi arttıkça, emekli maaşı da artar.
Emekli aylığını yükseltme konusunda dikkate alınması gereken farklı faktörler bulunmaktadır. Sigorta prim ödeme süresi, yüksek maaşla emekli olma, prim gün sayısını artırma, bireysel emeklilik sistemine katılma ve ek gelir kaynaklarına yönelme gibi adımlar, emekli aylığının artmasına katkıda bulunabilir.
Buna göre de 9000 günü olan sigortalı toplamda ABO nı % 50 oldu. Ekim 2008 tarihinde 5510 Sayılı Kanun ile asgari ücretle çalıştıkça her ay ileride alacağınız emekli aylığı 3 Lira ile 15 Lira arasında düşmektedir.
Yukarıda söylediğimiz gibi üç ayrı formül uygulanıyor. *1999'A KADAR SÜRE: Aylık bağlama oranı, 25 yıl sigortalılık süresi (9.000 gün) için yüzde 76 olarak uygulanıyor. 3.600 gün için ise yüzde 70 olarak alınıyor.
2024 SGK Tavanı 150.018,90 TL - Verginet.
Emekli maaşını belirlerken önemli olan nokta, fazla prim gününden ziyade 'yüksek kazanç'tır. Bu nedenle asgari ücret ile çalışan birisinin 7000 günü olması yüksek kazancı olan birisinin 5000 günü olmasından daha az maaşa yol açabilir.
Gelelim asıl konumuz olan emekli net aylık tutarı ne demek sorusunun cevabına. Emekli net aylık tutarı birikmiş ödemeden farklı olarak her ay alabileceğiniz ve ek ödeme dahil net maaşınızdır.
Yeni yılda yapılacak zamlar, enflasyon, büyüme verileri emekli aylığını ve kıdemi artıracağı için ekim, kasım, aralıkta değil 1 Ocak 2024'ten itibaren dilekçe vermek daha avantajlı olacak. Bu yıl emekliler refah payıyla birlikte yılın tamamında yaklaşık yüzde 62.5 zam aldı.
Prim ödeme gün sayısı arttıkça, sigortalının emekli maaşı da artar. Emekli maaşı hesaplaması yapılırken, sigortalının prim ödeme gün sayısının yanı sıra, sigortalılık süresi de dikkate alınır. Sigortalılık süresi arttıkça, emekli maaşı da artar.
eleman.net verilerine göre, Emekli 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 26.600 TL maaş alıyor. Emekli, 2024 yılında en düşük 17.000 TL alırken, en yüksek 42.200 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Emekli, Temmuz 2023 yılında ortalama 18.800 TL maaş alıyordu.
Geçen yıl seyyanen zamla 5500 TL'den 7500 TL'ye çıkarılan en düşük emekli aylığı 10000 TL'ye yükseltildi.
10.000 lira maaş alan emeklinin zam oranı %38 olarak hesaplandığında ise 3.800 lira artış alacak ve yeni maaşı 13.380 liraya yükselecek.
2024 OCAK GÜNCEL EMEKLİ MAAŞI TABLOSU
Yüzde 49,25 zam oranı hesaplandığında ise maaş zamları şu şekilde oluştu: 7 bin 750 TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 11.566 TL alacak.
Emekli aylığının yanlış bağlandığını düşünenler sosyal güvenlik il müdürlüklerine yazılı dilekçe ile başvurarak düzeltme talep edebilir. Yanlış hesap yapıldığının tespiti anında dilekçe tarihi itibarıyla yeniden düzeltiliyor.
Yapılacak emekli maaşı hesaplama tablosunda %65 ila 66 arasında GH %4 olması durumunda 2023 ila 2024 arasında emekli olma açısından çok fark ortaya çıkmayabilir. %67 ila 70 arasında GH %4 ila 5 olması durumunda emekli maaşı anlamında 2024 yılı emeklisi nispeten fazla emekli maaşı alabilme olasılığı yüksek olur.
Yıllık çalışma sürelerinin 180 gün ve altında olması halinde kazançların iki katı alınarak (Yıllık Kazanç = Kazanç x 2) prime esas yıllık kazanç tutarı tespit edilir. 4447 sayılı Kanunla getirilen aylık bağlama sisteminde Aylık = Ortalama Yıllık Kazanç x Aylık Bağlama Oranı/12 formülüne göre hesaplanmaktadır.
• Malullük ve Ölüm Aylıkları İçin Aylık Bağlama Oranı
- 4-1/b sigortalıları için % 50'dir. (9000 günden az prim ödeme gün sayısı olanlar için) 9000 günden fazla her tam yıl için bu oran % 2 oranında artırılır. Aylık bağlama oranının hesabında, 360 günden eksik süreler orantılı ola- rak dikkate alınır.
SGK, aldığı uzun vadeli sigorta primlerinin, yaşlılık aylığı bağlayamadığı kısmını geri iade edecektir. Tavanı aşan kısmın tamamının sigortalı hissesi çalışana ödenebilmektedir. Fakat tavanı aşan kısmın işveren hissesi geri ödenmemektedir. Sigortalı kendisi adına fazladan ödenen miktarı talep etmelidir.
Prim günü dolduktan sonra çalışmaya devam edenlerin emekli aylıkları düşer mi? Prim gününü doldurduktan sonra çalışmaya devam eden herkesin emekli aylığı düşmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri