Tanrı'nın yedi ismi Tanrı'nın kutsallığından ötürü bir kez yazıldığında asla silinmemesi gereken adları YHVH, Adonai, El,
Ahd-i Atîk'te Tanrı'nın özel adı olarak geçen İbrânîce kelime. Hz. Mûsâ'nın peygamberi olduğu ilâhî din.
Ve aynı zamanda İbranice metinlerde de Yehova'nın adı sıklıkla geçer. Tanah'da İbrahim, İshak ve Yakup'un tanrısı olarak geçmektedir. Fakat Yahudilik dinin temeline göre tüm insanlığın tanrısıdır. Elohim ya da ha'elohim, Yahudilikte, İsrail'in tanrısına verilen addır.
Tanrı'nın Adı: YHVH veya YEHOVA
YHVH (יהוה) (ya•'ve) İncil'de Tanrı'nın birincil İbranice adıdır. Yahudiler normalde bu ismi, sözlü olarak ifade edilemeyecek kadar kutsal buldukları için telaffuz etmezler. Bunun yerine, ne zaman bu telaffuz edilemeyen ünsüz dizisiyle (YHVH) karşılaşsalar, Adonai adını söylerler.
Yar 22:14 Oraya ‹‹Yahve yire›› adını verdi. ‹‹RAB'bin dağında sağlanacaktır›› sözü bu yüzden bugün de söyleniyor. Çık 3:15 ‹‹İsrailliler'e de ki, ‹Beni size atalarınızın Tanrısı, İbrahim'in Tanrısı, İshak'ın Tanrısı ve Yakup'un Tanrısı Yahve gönderdi. › Sonsuza dek adım bu olacak.
İlgili 20 soru bulundu
Ayrıca, YAHOVA, İLİYON kelimeleri de İbranice'de “Allah” kelimesi yerine kullanılan meşhur isimlerdendir.
Yah, bir bağırış değil Yehova (Yahve) isminin kısaltılmış şeklidir.
Ayrıca Yehova Şahitleri azizleri ve Papa'yı kabul etmez. Bu kitapta Allah'ın adı olarak Tevrat'ta geçen Yehova'yı kullanmaları da Yahudileri kızdırıyor. Çünkü Yahudiler “Allah'ın adını boş yere anmayın” ayeti üzerine Allah'ın en büyük ismi olan Yehova'yı kullanmazlar.
“Allah”; Aramiceden doğan Süryani dilinde “Aloho” ve Tevrat İbranicesinde “Elah/Elahim” demekti. “Allah” adını; Mizrahi/Doğulu Yahudiler, Bahailer, Arapça konuşan Ortodoks ve Katolik Hıristiyanlar, Türkiye'de yaşayan bazı Hıristiyanlar da kullanıyordu.
Tanrı'nın yedi ismi
Tanrı'nın kutsallığından ötürü bir kez yazıldığında asla silinmemesi gereken adları YHVH, Adonai, El, Elohim, Şaddai, Tzevaot ve Ehyeh'tir.
Yehova'nın Şahitleri, binyılcı, restorasyoncu ve teslis karşıtı inanca sahip, ana akım Hristiyanlıktan ayrılan bir Hristiyan mezhebidir.
Arapça Tanrı anlamına gelen İlah'ın Aramice kökeni Elah, İbranice Eloah'tır. El'den türemiş birbirine benzer sayısız isim vardır.
Yehova, Yahudilikte tanrı için kullanılan özel bir isimdir. Yehova, Yahudilerin tanrıya hitap ederken kullandıkları, tanrının özel bir ismidir. Kelime anlamı olarak "O, olmasına neden olur." anlamına gelir. "Her şeyi yaratan O'dur." veya "Ne olması gerekiyorsa o olur." olarak yorumlanır.
Koşer veya kaşer (İbranice: כשׁר; Sefarad Yahudilerince kaşer, Aşkenaz Yahudilerince koşer diye telaffuz edilir), Yahudiliğe göre; yenilmesi ve kullanılmasında dinen bir sakınca bulunmayan ürünlerdir. Bunları belirleyen kurallara ise kaşerut ya da kaşrut kuralları adı verilir.
Namaz, her Yahudi'ye farzdır.
Aynı zamanda Yahudilik, YHVH ile Avraham arasında yapılan ahiti ve Moşe'nin en büyük peygamber olduğunu kabul eder.
“Tanrı” kelimesi, Arapça “ilah” kelimesinin karşılığıdır. tevhid inancını temsil eden ortak bir bağ niteliğindedir. yaratıcılarını “Allah” diye anmaları daha doğru olur. İslam inancına aykırı olmaz.
Mekkeli müşriklerin taptığı birçok put bulunmaktaydı. Bunların en büyükleri ise Uzza, Menat, Hübel ve Lât idi. [1] Günümüz İslam düşmanlarının iddiası ise “Allah” lafz-i celalinin, müşriklerin taptığı “Lât” putundan geldiği yönündedir.
Basra okulu onu irticali bir kelime veya gizli, yüce gibi anlamlara gelen “lyh” kökünden türemiş “lah”ın belirgin formu olarak değerlendirmişlerdir. Diğerleri ise kelimeyi Eski Suriye dili veya İbraniceden ödünç alınma, çoğunluk ise Arapça Al-ilah'ın kısaltılarak Allah şekline dönüştürülmesi olarak kabul etmişlerdir.
Kur'an'da isimleri anılan peygamberler ve bunların kitapları kendilerini sıklıkla Yehova'ya bağlamalarına rağmen İslam'da Yahve/Yehova ismi kullanılmaz ve bilinmez. Kur'an'da Cebrail, Mikail gibi melek isimleri diğer İbrahimî dinlerde olduğu gibi El (ya da İl) ile bağlantılıdırlar.
Tanrı mutlak ve tek bir tanrıdır (Galatyalılar 3:20; Tekrar 6:4). Ancak, ilk ve vasıtasız olarak yaratmış olduğu İsa onun ilk yarattığı olarak oğludur ama ona asla eşit değildir, ona hiçbir şey eşit olamaz. Dolayısıyla Yehova Şahitleri Teslis'e diğer Hıristi- yanların inandığı gibi inanmamışlardır.
Hristiyanlık, teslis adı verilen inanç üzerine kuruludur. Bu inanca göre Tanrı'nın kendini açıkladığı üç kimliği vardır: Baba, Oğul ve Kutsal Ruh.
'yahve' ya da 'yehova' olarak da bilinen "yhvh", yahudilikte tanrının hz.musa'ya vahyettiği özel adıdır.tanrının adının açıkça yazılıp söylenmesi yasak olduğu için, bu adı oluşturan dört ünsüzle belirtilmesine özen gösterilir. ibrani alfabesindeki yazılımıyla yahve biçiminde okunan sözcük 'tetragrammaton(dört harfli)' ...
Tanrının adını lüzumsuz yere ağza almama emrini ihlâl etme korkusuyla, ibadette bile Tanrının adını telaffuz etmezler. Onun yerine, “efendimiz” anlamında “adonay” derler.
Yunus (Arapça: يونس, Yūnus) veya Yonah (İbranice: יוֹנָה, lit. "güvercin"; Grekçe: Ἰωνᾶς, Iōnâs; Latince: Ionas), MÖ 8'inci yüzyılda Kuzey İsrail Krallığı'nda yaşamış, Tanah'da ismi geçen Yahudi din büyüğü ve Kuran'da geçen bir İslam peygamberi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri