Hususi pasaport olarak da bilinen yeşil pasaport, sahiplerine bordo renkli normal pasaporta kıyasla birçok ayrıcalık sağlar. Yeşil pasaport, yalnızca devlet memuru olarak çalışan kişilere ve Emekli Sandığı ile bağlantılı çalışan kişilere verilir.
Yeşil pasaport şu kişilere verilir: TBMM eski üyeleri ve eski bakanlar. Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ya da emekli olmuş memur ve diğer kamu görevlileri.
Yeşil pasaport sahipleri, bordo pasaport sahiplerine göre vize konusunda oldukça avantajlıdır. Kamuda çalışan veya kamudan emekli olanların alabileceği yeşil pasaport sayesinde dünyanın her kıtasında yüzlerce ülkeye vizesiz olarak seyahat edebilirler.
1, 2 veya 3 üncü dereceli kadrolar karşılık gösterilerek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilerek sözleşmeli olarak çalıştırılan devlet memurları yeşil pasaport alabiliyor.
Devlet memurları değil, emeklilik bakımından Emekli Sandığına tabi olan veya yeni sistemde 5510 sayılı Kanunun 4/c maddesi kapsamında bulunan örneğin KİT'lerde 399 sayılı KHK'ye tabi olarak çalışan sözleşmeli personel emekli keseneklerine esas alınan derecelerine göre yeşil pasaport alabilecektir.
İlgili 33 soru bulundu
Yeşil pasaport için en önemli şart kamu çalışanlarının derecesidir. Kamuda derece bir tür kıdem göstergesidir ve çalışıldıkça, zamanla elde edilir. Memurlar ve ailelerinin yeşil pasaport hakkından yararlanabilmesi için 1, 2 ve 3. dereceye ulaşmış olması gerekir.
Kaç yıllık memuriyet hizmeti olduğuna bakılmaksızın birinci, ikinci ve üçüncü dereceden kadrolarda çalışanlar yeşil pasaport alabilir.
Hususi(Yeşil) Pasaport,
Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir. Büyükşehir Belediye Başkanları ile İl ve İlçe Belediye Başkanlarına, görevleri süresince Hususi Damgalı Yeşil Pasaport verilir.
Bu itibarla hususi damgalı pasaport alma hakkı bulunan kamu görevlilerine bağlı olarak bunların anne, baba ve kardeşlerine yeşil pasaport verilmesi mümkün bulunmamaktadır.
MADDE GEREKÇELERİ. MADDE 1- 657 Sayılı Devlet Memurluğu kanununa tabii olarak fiilen 10 yıl çalışan Kamu çalışanlarının Hususi Pasaport (YeşilPasaport) hakkından yararlandırılması hükme bağlanmaktadır.
Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli olanlardan (5434 sayılı Kanunun 104. maddesine göre emeklilikle ilgili görevlere yeniden atanamayacaklar hariç) sınıfında yazılı nitelikleri taşımakta bulunanlar Kanunun 92. maddesi hükümlerine göre kurumlarda boş kadro bulunmak şartıyla yeniden memurluğa alınabilirler”.
Mümkün olmasına mümkün ama bunun da bazı şartları var: - 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl, - 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl, - 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl, hizmetiniz olmalı.
Emekliler Nasıl Yurtdışına Çıkar ? Yeşil pasaport alma hakkına sahip emeklilerin yurtdışına çıkarken ekstra hiçbir belge almasına gerek yok.
İhraç edilen memur yeşil pasaportunu yenileyebilir mi? İHRAÇ EDİLEN YEŞİL PASAPORTUNU YENİLEYEBİLİR Mİ? CEVAP: 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 14'üncü maddesi hükmünce, memuriyetten sadece emeklilik veya çekilme (istifa) sebebiyle ayrılanların yeşil pasaport alma hakları bulunuyor.
1. derece memur nedir ve kimleri kapsar? Her yıl 1 tane kademe ilerlemesi yapılır. 3 yılın sonunda ise 1 derece ilerlenir. Derece dik, kademe ise yandır. Master ve doktora yapanlar 1. derece ve 1. kademe uygulamasından yararlanacaklar.
İl Nüfus Müdürlüğünden Randevu Alın
Yeşil pasaport başvurusu sadece İl Nüfus Müdürlüğü'nden yapılabilmekte ama herhangi bir şehirde başvurabilirsiniz.
Memurla aynı düzey görevde bulunan Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Bilgisayar İşletmeni, Zabıt Katibi, İnfaz ve Koruma Memuru gibi kadrolarda bulunanlar 3'üncü dereceye kadar yükselebilmektedir. Dolayısıyla bu kadrolarda bulunanlar yeşil pasaport alabilmektedirler.
Yeşil pasaport yenileme işlemi normal başvuru işlemi gibi İL NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDE yapılmaktadır. Herhangi bir il nüfus müdürlüğüne başvurarak yapabilirsiniz. İkamet adresiniz, çalıştığınız yerin bir önemi yoktur. Yeşil pasaport alma hakkı olmayanların önceden yeşil pasaport almışlarsa yenileme işlemi yapılmaz.
Yeşil pasaport verilmesinde emeklilik derece ve kademesi değil, memuriyet unvanlarındaki kadro derecesi esas alınmaktadır.
Kimler Hususi (Yeşil ) Pasaport Alabilirler? 1- TBMM Eski Üyeleri ve Eski Bakanlar, 2- Kadro derecesi 1,2 ve 3. derece olarak çalışan veya bu kadro derecesinden çalışmakta iken EMEKLİ olan devlet memurları.
Madde hükmüne göre Devlet memurlarının yeşil pasaport alabilmesi için unvanlarına bakılmaksızın kadrolarının 1, 2 veya 3. dereceli kadro olması zorunludur.
Reşit olsa bile evli olmayan ve çalışmayan, bedensel, zihinsel veya ruhsal bir engeli bulunan çocukları( yaş sınırı yoktur) Yukarıdaki koşullardan herhangi birini sağlamayan kişiler hiçbir koşulda yeşil pasaport alamaz.
Yeşil (Hususi) Pasaport
Yeşil pasaporta sahip olan vatandaşlar emekli olduklarında da bu pasaportu koruyabilirler. Yeşil pasaport sahipleri, bordo pasaport sahiplerinin girdiği bütün ülkelerin yanı sıra bordo pasaportun giriş yapamadığı 67 ülkeye de vizesiz giriş yapabilirler.
Yeşil pasaportlular, bordo pasaportluların vizesiz giremediği 67 ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri