Emekli Sandığı`ndan emekli, dul ve yetim aylığı alanların, ayakta ve meskende tedavi edilmeleri halinde, reçete edilen ilaç bedelleri için ödedikleri yüzde 10 katılım paylarını bundan sonra eczanelere ödemeyecekler, katılım payları 3`er aylık dönemler halinde aylıklarından kesilecek.
Emekli maaşlarından yapılan kesintiler ilaç, muayene, sağlık hizmetleri üzerine yapılmaktadır. Bunun yanı sıra emekliliğe ek olarak çalışan emekli vatandaşların emekli maaşlarından %15 oranında kesinti yapılmaktadır.
Emekliler %10, Çalışanlar %20 İlaç Katkı Payı, 10 TL Muayene Ücreti Ödüyor, Mülteciler, Hiç Ödemiyor - YouTube.
SGK, bu maddeye göre kişilerin gelir ve aylıklarına, sağlık hizmetlerinin hayati önem derecesine göre ilaçtaki katkı payını belirliyor.Halen çalışanlar yüzde 20, emekliler ise yüzde 10 oranında ilaç katkı payı ödüyor.
İLAÇ KATILIM PAYI NEDİR? SGK tarafından ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için ilaç bedelinin; kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için yüzde 10'u, diğer kişiler için yüzde 20'si oranında katılım payı alınır.
İlgili 15 soru bulundu
YÜZDE 20 KATILIM PAYI
Kurumun karşıladığı bütün ilaçlar için emekli olmayan kişi ve bakmakla yükümlü olduklarından alınan ücret. Kurum ilaç fiyatının %80'ini öder, kalan %20 hastaya aittir ve elden ödenir.
Sosyal Güvenlik Kurumu (“SGK”), Sağlık Uygulama Tebliği'nde (“SUT”) ve SGK'nın internet sitesinde yayınlanan Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi'nde bulunan ilaçların bedellerini karşılamaktadır.
SSK ve Bağkur emeklilerinden muayene ücretleri ve ilaç katılım paylarının maaşlarından kesilmesi sistem bazında da düzeltilmiştir. Provizyon çıktılarının altında açıkça ifade edilmektedir. Emekli SSK ve Bağkurlu hastaların muayene ücretleri ve ilaç katılım payları maaşlarından kesilecektir.
Sağlık raporu olduğunda Raporlu ilaçlardan eczane para alır mı için sıkıntı yoktur. Bu doğrultuda Raporlu ilaçlara Para ödenir mi sorusu cevaplanır. Paralel olarak Raporlu ilaçlardan fark alınıyor mu da aynı sistemi paylaşmaktadır.
Soru 3: Katılım paylarını geri alabilmem için hangi belgeler ile müracaat etmeliyim? Başvuru sahiplerinden katılım payı ile ilgili herhangi bir belge veya evrak talep edilmeyecektir. Sadece kimlikleri ile ikamet ettikleri il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına müracaat etmeleri yeterli olacaktır.
10 günden önce reçete tekrarlanamaz. *Üç hekim imzalı rapora istinaden günlük 400 mg'a kadar en fazla 1 aylık doz için Morfia 15 mg 30 Tablet en fazla 27 kutu, Morfia 30 mg 30 Tablet en fazla 14 kutu reçete edilebilecektir.
Paylaş: Sosyal Güvenlik Kurumu'nun İlaç e-Reçete/Reçete Bilgileri Sorgulama hizmeti ile, hekim tarafından yazılan ilaç reçeteleri ve katılım payı bilgileri artık e-Devlet Kapısı'ndan sorgulanabilecek.
Hayır, ücretsizdir. Muayene, aşılama, enjeksiyon, pansuman, birinci basamakta yapılan tahlil ve film hizmetleri tamamıyla ücretsizdir. Bu işlemler için herhangi bir sosyal güvence aranmamaktadır. Yazılan reçeteler ise kişilerin sosyal güvencesinin durumuna göre ödenmektedir.
Muayene Katılım ücreti reçetedeki ilaçların verilmesi anında, sağlık kuruluşunun provizyon esnasında aldığı Takip Numarası kullanılmak suretiyle, sigortalılar için eczane tarafından, Kurumumuzdan gelir ve aylık alanların da aylıklarından kesilmek suretiyle tahsil edilmektedir.
Özel hastanelerde SGK muayene katılım payı 2023 yılı için 15 TL olarak belirlenmiştir.
Bu tarih itibariyle, hastaların raporlu ilaçları için muayene olması, gerekli ise rapor ve reçetelerinin tekrar düzenlenmesi gerekmektedir.
Kronik hastalıkların hangileri olduğuna dair yazılı bir liste bulunmamakla birlikte, sistem son 6 ayda alınmış raporlu ilaçları ödemektedir. Uygulamaya yönelik olarak, ilacın temini için gerekli kriter hastanın raporu bulunması ile son 6 ayda en az bir kere ilacın hastaya reçete edilmiş olmasıdır.
Emekli aylığındaki kesintiyi e-devlet üzerinden aylık bilgisi bölümüne girerek öğrenebilirsiniz.
İlaç ve tıbbi malzeme temininde yaşanacak mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla kronik hastalıklar nedeniyle kullanılan ilaç ve tıbbi malzeme teminine ilişkin raporlardan, 1 Ocak 2023 tarihi ve sonrasında süresi bitmiş/bitecek olan tüm kronik hastalık rapor süreleri 30 Haziran 2023 tarihine kadar uzatıldı.
En düşük memur emeklisi maaşı 9.876 tl
En düşük memur emeklisi maaşı da yüzde 25'lik artış sonrası 9.876 TL olarak uygulanacak. Öte yandan SSK, Bağ-Kur emeklisi, dul ve yetim aylığı alanlara yüzde 4-5 ek ödeme yapılıyor. Kök maaşı 5.083,68 TL'nin altında olanlar yüzde 5 üzerinde olanlar ise yüzde 4 ek ödeme alıyor.
İlaç Kullanım Raporu
Hastanemiz bünyesinde uzman doktorlarımızın gerçekleştireceği muayenenin ardından, uygun görüldüğü takdirde sürekli ilaç raporu almanız mümkündür. Verilecek ilaç raporunun süresi ise 3 aylık, 6 aylık ya da 12 aylık olabilir.
SGK' nın ödemediği yeni nesil akıllı kanser ilaçlarını mahkeme kararı ile almak mümkündür. Üstelik ilaç kullanıldıktan sonra yalnızca bedelinin değil; bedeli ödenmeksizin mahkemeden alınacak bir ihtiyati tedbir kararı ile de ilacın temini mümkündür.
İlaç Muafiyet Raporu, hastanın muayenesi sonrasında uzun süreli ilaç kullanımına karar verildiği durumlarda kullanılır. Hastalar, bu form ile oluşturulan raporla ilaçlarını ücretsiz ya da indirimli olarak alabilmektedir. İlaç Muafiyet Raporu formu doktorlar tarafından kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri