* Hususi Pasaportlar hak sahibi memur/emekli/istifa olanlar ve eşleri için 5 (Beş) yıllık süre ile verilir. * Ancak çocuklar için, diğer şartları taşımaları koşulu ile 18 ve 25 yaş sınırı, * Belediye Başkanları için ise görev süreleri dikkate alınarak süre belirlemesi yapılır.
Hususi(Yeşil) Pasaport,
Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir. Büyükşehir Belediye Başkanları ile İl ve İlçe Belediye Başkanlarına, görevleri süresince Hususi Damgalı Yeşil Pasaport verilir.
– Kadro derecesi 1.,2. veya 3. derece iken emekliğe ayrılan veya görevden çekilen memur ve diğer kamu çalışanlarına, Yukarıda bahsi geçenler emekli olduktan sonra da yeşil pasaport ayrıcalıklarını korurlar. Aynı şekilde görevlerinden kurum tarafından çekirlerse de yeşil pasaport haklarını korurlar.
Yeşil pasaport bir diğer adıyla hususi pasaport belirli kademe ve kıdemi dolduran devlet memurlarına, kamu çalışanlarına, eski TBMM çalışanlarına, belediye başkanlarına ve tüm bunların ailelerine verilen, pek çok avantajı bulunan pasaport türüdür.
İlgili 15 soru bulundu
Yeşil pasaportlular, bordo pasaportluların vizesiz giremediği 67 ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığına sahiptir.
Yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin başvurabileceği çeşitli pasaport türleri vardır: Umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil), diplomatik pasaport (siyah) ve hizmet pasaportu (gri). Şartları yerine getiren her Türk vatandaşı umuma mahsus pasaport, yani bordo pasaport başvuru yapabilir.
Emekli olduktan sonra kadro derecelerinin değişmesinin YEŞİL PASAPORT almaya imkan tanımadığını, değerlendirmekteyiz. Bu durumda, sizin emekli olduktan sonra görev yaptığınız unvanın kadro derecesinin değişmesinin size yeşil pasaport alma hakkını vermeyeceğini değerlendirmekteyiz.
– Bunun için kısa yol https://randevu.nvi.gov.tr/application/index linkine tıklamak olabilir. – Linke tıkladıktan sonra sizden sorgulamaları yapabilmeniz için istenen bilgiler kimlik no, adınız, soyad, doğum tarihinizdir. – Eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra dilediğiniz sorgulamayı görebilirsiniz.
Kırmızı pasaport başvurusu genellikle devlet memurları, diplomatik temsilciler, konsoloslar ve hükümet yetkilileri gibi resmi görevlilere verilir. Başvuru süreci ve gereken belgeler ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir.
mümkün bulunmamaktadır. Bilgi edinilmesini rica ederim.
Yeşil pasaport yenileme işlemi normal başvuru işlemi gibi İL NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDE yapılmaktadır. Herhangi bir il nüfus müdürlüğüne başvurarak yapabilirsiniz. İkamet adresiniz, çalıştığınız yerin bir önemi yoktur. Yeşil pasaport alma hakkı olmayanların önceden yeşil pasaport almışlarsa yenileme işlemi yapılmaz.
Yukarıda da belirtildiği üzere son olarak Zabıt Katipleri ile İnfaz ve Koruma Memurlarına 3. dereceli kadrolara kadar yükselme imkanı getirildiği için bu unvanlardaki memurlar da yeşil pasaport alabilecekleridir.
Bu pasaport çeşitleri ise söyledir: Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport): Bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının gerekli belgeleri teslim ederek alabildikleri pasaport çeşididir. Ödenecek harç bedeline göre 6 ay ile 10 yıl arası geçerliliğe sahip olarak başvuru yapılabilir.
"Mavi Pasaport" nedir? Almanya'da mülteci veya sığınmacı olarak kabul edildiğiniz takdirde, mülteciler için seyahat belgesi olarak bilinen belgeyi alırsınız. Seyahat belgesi, ülkenizden veya kaçıp geldiğiniz ülkeden sahip olduğunuz pasaportun yerine geçer.
Buna göre; hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılması nedeniyle, süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan pasaportların bugünden itibaren geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlanırken, süre uzatma işlemi ücretsiz yapılıyor.
Bordo pasaporta kıyasla daha fazla ülkeye vizesiz seyahat imkânı sunması, pasaportun imkânlarından belirli aile bireylerinin de faydalanabilmesi, bazı durumlarda emeklilik sonrasında da pasaporttan yararlanılabilmesi ve harç ücretinin bulunmaması, yeşil pasaportun avantajları arasında yer alır.
(Bu durumu resmi sağlık kurumlarından alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelenmek şartıyla, yaşlarına bakılmaksızın) ÇOCUKLAR anne veya babasının haklarından yararlanarak hususi pasaport alabilir.
Bu pasaport türü, bir ülkenin devlet yetkililerine, hükümet yetkililerine, diplomatik personeline veya belirli görevlerde bulunan diğer kişilere verilir. "Gri Pasaport" sahipleri, resmi görevleri veya diplomatik işleri nedeniyle sıkça yurt dışına seyahat etme ihtiyacı olan kişilerdir.
Bordo pasaport, yurt dışına çıkmak isteyen Türk vatandaşlarına verilir. Pasaport talep eden her kişi için yaş farkı gözetilmeksizin ayrı pasaport defteri düzenlenir.
Yeşil pasaport sahibinin 18 yaşından küçük çocukları, 18 yaşına kadar bu hakkından faydalanır. Ancak çocuklar 18 yaşından büyük ise bu haktan faydalanmak için belirli şartlara bağlıdır. Ama temel bir şart vardır: 25 yaşından büyük çocuklar, anne veya babasının üzerinden yeşil pasaport hakkından faydalanamaz.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
Henley Pasaport Endeksi verilerinden elde edilen verilere göre, vize almadan erişebilecek yer sayısının baz alındığı listede ülke pasaportlarının sıralaması belli oldu. Endekse göre 2021 yılının en güçlü pasaportları listesinde Japonya ve Singapur, 192 vizesiz gidilebilen ülke ile ilk sırayı paylaştı.
Son Henley Pasaport Endeksi 2023 sıralamasında birinci sırayı Singapur aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri