SGK'nin hatasından dolayı emekli aylığı yanlış bağlananların herhangi bir hak kaybı söz konusu olmuyor. Hatalı işlem düzeltilerek, emeklilik dilekçesi verilen tarihten itibaren hesaplanan aylık farkı emekliye ödeniyor.
Emeklilik talebinde bulunan bir kamu personeli, emekli olacağını belirttiği tarihten önce veya emeklilik talep tarihinden 1 ay önce, emeklilik talebinden vazgeçebilir. Ancak emekliliğe sevk onayı alındıktan sonra, emeklilik talebinden vazgeçilemez.
Bireysel emeklilik sistemini iptal ettirmek isteyen kişilerin 0850 724 55 00 numaralı çağrı merkezini aramaları gerekmektedir. Bu şekilde telefon aracılığı ile bireysel emeklilik sisteminin iptal ettirilmesi mümkün olabilmektedir.
Emekli aylığı yanlış bağlanan EYT'liler bağlı bulundukları sosyal güvenlik il müdürlüklerine dilekçe ile başvurabilirler. Maaşın yanlış hesaplandığının tespit edilmesi halinde, emeklilik dilekçesi verilen tarih itibarıyla emekli aylığı yeniden hesaplanarak düzeltiliyor.
Ancak sonuçların ilk başvurusunun yapılmasının ardından 1 hafta-15 gün içinde açıklanması bekleniyor. Ayrıca emekliliğe hak kazananlar ilk maaşlarını başvuru dilekçesi verilip süreç sona erdikten sonraki ay başından itibaren alabilecekler.
İlgili 28 soru bulundu
Bunlardan biri Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kendi sitesi. Diğeri de emeklilik ile ilgili birçok işlemi halledebileceğiniz e-Devlet Kapısı'dır. Öncelikle bu adrese tıklayın ve “SGK Evrak Kaydı ve Takibi” başlığı altında başvuru dosyanızın ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz.
Yönetmeliğe göre, “emekli aylığının 90 gün içinde ödenememesi durumunda SGK tarafından aylık bağlamaya hak kazandığı tespit edilen kişilere, yazılı talepte bulunmaları halinde ilerideki emekli aylığı alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödenebiliyor.”
Cevap : Merhaba, itiraz edebilirsiniz. Cevap : Merhabalar,Düşük emekli maaşına itiraz edebilirsiniz.
Kök aylığı 5 bin lira ve altında kalanların emekli aylıkları temmuz ayından sonra da 7 bin 500 lira olarak ödenmeye devam edecek.
Emekli maaşım eksik yattı ne yapmalıyım? Eksik yatma durumunu yaşayan emekliler, Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru yaparak veya e-Devlet üzerinden sorgulama yaparak eksik ödemenin nedenini detaylı bir şekilde öğrenebilirler.
Açıklamalar: Emekli olmaya karar verdiğinde; emekli olacağı tarihin ve açık adresinin bulunduğu dilekçesini çalıştığı birime (1 ay önceden) verecektir. Birim üst yazıyla dilekçenin aslını da dahil belgeleri Personel Daire Başkanlığı'na gönderecektir.
Bu süreç 1,5 – 2 ay sürer.
Sosyal Güvenlik Kurumu, normalde emeklilik başvurularını iki hafta içinde sonuçlandırıyor. Örneğin, 2021 yılında ortalama aylık bağlama süresi SSK'da 15.35 gün, BAĞ-KUR'da 13.56 gün, Emekli Sandığı'nda 11.53 gün olarak gerçekleşti.
Kabul edildi açıklaması ile karşılaşan kişiler, ilk ödeme döneminde maaş almaya başlayabilir. Başvuruların doğru bir şekilde yapılması başvurunun onaylanmasını sağlar. Başvuru belgesinde herhangi bir eksik ya da sorun olmaması durumunda başvuru talebi kabul edilir.
Emeklilikte işçilik hakları
Nihayet işçi emeklilik sebebiyle işten ayrılmaktadır. Bu yüzden ihbar tazminatı hariç, kıdem tazminatı, yıllık izin parası, fazla çalışma ve diğer işçilik haklarının da ödenmesi gerekir. İşçinin, emeklilik dilekçesi sonrası aynı işyerinde yeniden çalışmaya başlaması bu sonucu değiştirmez.
EYT yasası sonrası birçok çalışanın emeklilik nedeniyle çıkışı yapılarak, sosyal güvenlik destek primine tabi işe girişleri yapılmıştır. Ancak bu çalışanlardan cüz'i sayıda da olsa bazılarının prim gün sayılarının yeterli olmaması nedeniyle emeklilik başvuruları reddedilmiştir.
Kök maaşı 6 bin lira olan emeklilier yüzde 25 artışla 7.500 TL olacak. Yüzde 4 ek ödemeyle 7.800 liraya yükselecek. Kök maaşı 7500 TL olan emekli, yüzde 25 artışla maaşı 9 bin 375 TL'ye çıkacak. Yüzde 4 ek ödemeyle 9 bin 750 lira olacak.
Emeklilerin zammı yüzde 25 olacak. EYT'liler de artıştan yararlanacak. Ek MTV de komisyondan geçti. Taşıt kimin üzerine kayıtlıysa vergiyi o ödeyecek.
Örneği kök maaşı 5.000 TL olan dul ve yetim aylığı alan bir vatandaşın maaşı yüzde 25'lik emekli zammı ile 6250 TL'ye yükselecek. Buna yüzde 4 ek ödeme ilave edilecek ve maaş 6.500 TL'ye yükselecek. Yani maaş ödeme gününde hesabına bakan bu vatandaş hesabında 6.500 TL görecek.
Bu yazıda belirtilen tarih ve sayı ilgili tutularak aylık bağlayan SGK Müdürlüğüne bir dilekçe ile itiraz edebilirler. Dilekçede kimlik bilgileri, adres-tarih, imza ve konu ayrıntılı bir şekilde anlatılmalıdır.
Zira süreç içerisinde sigortalı hizmet günleriniz, prim günlerinizin silinmesi, geçmişe dair yapılan sağlık harcamalarının faiziyle birlikte tahsili talebi, emeklilik söz konusu olduysa emekliliğin iptali söz konusu olacaktır.
Banka, emeklinin yaptığı ve imza ederek ödemeyi taahhüt ettiği “Kredi Sözleşmesi” gereğince emekli maaşında kredi borcuna istinaden kesinti yapabilir. Bu ödemelerin emekli maaşından haciz kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.
Avans hakkı, emekli aylığının 90 gün, yani 3 ay gecikmesi durumunda doğacak. SGK önümüzdeki 3 ay boyunca emeklilik işlemlerini tamamlayamadığı yüz binlerce EYT'liye temmuz ayından itibaren avans ödeyecek. Aylık bağlama işlemi eylül ayına kadar tamamlanamayan EYT'liler ekim ayında ikinci kez avans talep edebilecek.
yaşlılık aylığına hak kazanılabilmektedir. Gün koşulunun yerine getirildiği tarihe göre emeklilik yaşını gösteren tablo aşağıdaki gibidir. Örneğin; hizmet akdi ile çalışan kadın 4/a sigortalısı 7200 gün malullük, yaşlılık, ölüm primi bildirilme koşulunu 10/10/2037 tarihinde tamamladıysa 59 yaşında emekli olabilir.
1.8 milyon çalışan, EYT kapsamında emeklilik başvurusunu gerçekleştirdi fakat halen EYT'ye başvurup emekli olamayan 600 binin üzerinde kişi var. SGK'nın ayda 35-40 bin, yılda 450-500 bin kişiye emekli aylığı bağlayacak kapasitesi varken, bunun üzerine 1.8 milyon EYT kapsamında emeklilik talebi sistemi kilitledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri