Emeviler, Türklere iyi davranmamışlardır. Emeviler yüzünden türklerin islamiyete girmesi gecikmiştir. Abbasiler, genel olarak Türklere çok iyi davranmışlardır.
Bir Arap kavmi olan Emeviler, İslamiyet'in gelişmesi ve yayılmasında önemli bir role sahip olmuşlardır. Çölün ortasına inşa ettikleri Elhamra Sarayı ile adını duyurmuş olan Emeviler, Hz. Muhammed Dönemi'nde başlayan ilmi gelişmeleri devam ettirmişlerdir.
Emeviler dönemindeki gelişmeler arasında İslam mimarisinin gelişmesi, en ünlü eserler arasında Elhamra sarayı, Kubbet sahra, Ukba camisinin yer alması, 740 yılından sonra ağır vergilere karşılık halkın isyan çıkarması ve Şiiler Hariciler arasındaki çatışmaların büyümesi yer almaktadır.
Emeviler Devleti'nde uygulanan Mevali politikası, tıpkı İslamiyet öncesi cahiliye devrinde olduğu gibi soy ve ırk üstünlüğü anlayışına dayandırılmıştır. Emeviler gerçekleştirdikleri fetihler neticesinde sınırlarını genişletmişler ve birçok bölgeyi hâkimiyet altına almışlardır.
Emevilerin bazı dönemlerinde çok parlak halifeler hükmetmiştir. Ömer bin Abdulaziz bunun en güzel timsalidir. Bu mübarek zâta beşinci Raşid halife nazarı ile bakan İslam âlimleri de olmuştur. Ekseriyetle Emevilerin idarî yapısında dinden ziyade, Arap milliyetçiliği ve saltanat siyaseti hâkim idi.
İlgili 23 soru bulundu
Emeviler'de Mevâli anlayışı
Bir süre sonra ise ele geçirilen bölgelerdeki esirlere/kölelere Mevâlî demeye başlamışlardır. İlerleyen yıllarda ise Mevâlî anlayışı daha da genelleştirilerek özgür veya köle olma şartı aranmadan Müslüman olup fakat Arap olmayan herkes için verilmiş bir isim haline geldi.
Ali'nin ölümünden sonra kurulan Emevi Devleti İslamiyet'e pek çok konuda katkıda bulunmuşlardır. Hem İslamiyet'in yayılmasına yardımcı olmuş hem de kendi sınırlarını genişletmişlerdir. Hz. Muhammed döneminden beri İslam Devleti'nde var olan ilmi Emevi Devleti sürdürmüştür.
DİNİ UYDURMACILIKTA EMEVİLER, ABBASİLER VE DİĞER TARİHİ SEBEPLER. Ne yazık ki bugün “İslam” diye ortaya konulan din, özellikle Emevi döneminden başlayarak, daha sonra Abbasiler döneminde sonuca ulaşan uydurma hareketinin ürettikleriyle karışmış bir yapı arz etmektedir.
Emevi namazı diye bir şey yoktur. Namaz Kur'ân ile sabittir.
İslâm hâkimiyetindeki İspanya. Hz. Peygamber'in amcası Abbas'ın soyundan gelen ve 750-1258 yılları arasında hüküm süren hânedan.
Emevî ismi Dört Halife döneminden (632-661) sonra İslam Devleti'ne egemen olan Emevî Hanedanı'nın kurucusu Muaviye'nin büyük-büyük-babası Ümeyye bin Abdişems'ten ve Mekkeli Kureyş kabilesine bağlı Ümeyye ailesinden gelmektedir.
İlk İslam Parası Hangi Devlet Bastırdı? İslam dünyasının ilk altın parası 685 ile 705 yılları arasında hüküm sürmüş olan Emeviler Devleti tarafından bastırılmıştır.
Böyle bir zulüm karanlığında hikmet-i ilahi tecelli etmiş, İslam'ın nurunu ve adaletini yeniden tesis eden Ömer bin Abdulaziz halife olmuştur. İslam tarihinde kendisinden haklı olarak '5. Halife' ya da '2.Ömer', olarak söz edilmesinin ana sebebi; onun Kur'an ve sünnete uygun adaletli idareyi yeniden tesis etmesidir.
Tanım. Abbasiler, evvela 750'de halifeliği üstlendikten sonra İslami imparatorluğun ekserisine (bazı batı bölgeleri hariç) hükmeden bir Arap hanedanıydı, daha sonra imparatorlukları parçalandı, mamafih 1258'ye kadar halife olarak manevi üstünlüğü korudular.
Abbâsîler (Arapça: العبّاسيّون; al-'Abbāsīyūn), Emevî Hanedanı'ndan sonra başa gelerek İslam Devleti'nin yönetimini ve halifeliği beş asırdan daha uzun bir süre elinde tutan Müslüman Arap hanedanı.
661 yılında kurulan ve 750 yılında Abbasiler tarafından yıkılan Emevi Devleti, 89 yıl boyunca hüküm sürmüştür.
İslâm tarihinde hadis uydurma faaliyetlerinin, genellikle Hz. Osman'ın şehit edilmesinden sonra başladığı kabul edilir. Bilhassa Şîa mensupları tarafından Hz. Ali ve Ehl-i Beytin fazileti, Emevî halifelerinin kötülüğü hakkında çokça hadis uydurulmuştur.
GİRİŞ: Abbâsîler (132-656/750-1258) en parlak zamanlarını kuruluş ve yükseliş dönemlerini içine alan ilk yüzyıllarında yaşamışlardır. Bunu söz konusu döne- min sonlarına doğru devlet merkezinin Bağdat'tan Sâmerrâ'ya nakledilmesiyle başlayan ve yaklaşık altmış yıl süren Sâmerrâ dönemi (221-279/836-892) ta- kip etmiştir.
Kısacası, Emevî Devletinin yıkılış nedenlerinin en önemlilerinden birisi, sistemin temelini oluşturan veliahtlık ve özellikle iki veliaht atama siyesetidir. Bu da Emevî Devletinin yıkılışına kadar süren Emevî ailesi arasındaki iç çekişmeyi beraberinde getirmiştir.
Öz. Hulefâ-yi Râşidîn döneminden sonra (632-661) Suriye'nin merkezi Dımaşk'ta kurulan İslâm tarihinin bu ilk hanedan-devleti, adını kurucusu Müaviye b. Ebü Süfyân'ın mensup olduğu Benî Ümeyye (Ümeyye oğulları, Emeviler) kabilesinden almıştır.
Müslümanların ilk İstanbul kuşatması ise, 668'de Hz. Muaviye'nin Emevi Halifesi olduğu dönemde gerçekleşti. Kadıköy önünde konaklayan ordu kuşatmayı 669'un baharına kadar sürdürdüyse de şehri ele geçiremedi.
Emeviler döneminde fetihler açısından İslam coğrafyası genişlese de uyguladıkları mevali politikası yüzünden İslamiyetin yayılması yavaşlamıştır. - Mevali; Azad edilmiş köle demektir. Emeviler, Arap olmayan müslümanlara mevali demiştir. - Emeviler; Dört Halife döneminden sonra kurulmuş, Arap - İslam Devletidir.
Abbasiler, yönetimde Emevilerin Arap Devleti tezi yerine, İslam devleti özelliği göstermişler, Müslümanlara eşit yaklaşımda bulunmuşlardır. Arap Milliyetçiliği politikası, Ümmetçi anlayışa dönüşmüştür. Fetih politikasından çok, kültür politikasına ağırlık vermişlerdir.
Emevilerin politikası sert ve ırkçıydı. Arapların üstünlüğünü savunuyorlardı. Böyle bir anlayış hakimken Türk'lerde islamiyet yayılmamış.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri