Pırlanta Sertifikası Nedir? Pırlanta sertifikası, renk, karat, berraklık ve kesim özellikleri başta olmak üzere pırlantanın teknik özelliklerine uygunluğunu ve orijinalliğini gösteren belgedir. Bu nedenle pırlanta ürünlerin sertifikalı olmasına dikkat edilmeli ve pırlanta sertifikası olmadan pırlanta alınmamalıdır.
Çünkü sertifikası bulunmayan pırlantalar tamir, satış gibi konularda kullanıcılara oldukça büyük problemler çıkarmaktadır. Bu nedenle pırlanta yüzük gibi mücevherler alırken yapmanız gereken ilk şeyi sertifikası olup olmadığını sormaktadır. Sertifikasız hiçbir pırlantayı satın almamanız, faydalı olacaktır.
Sertifikasız Pırlantamı Satabilir miyim? Uluslararası sertifikası bulunmayan pırlantanızı satmak zordur. Satabilirsiniz ancak çok ucuza gidebilir ölü fiyatına sizden alabilirler. Firmamızda sertifikasız pırlantayı uygun fiyatlara almaktadır.
Pırlanta sertifikası olmadan pırlanta alınmamalıdır. Sertifikaları veren kuluşlar da burada önemli bir yer tutmaktadır. Dünyaca kabul görmüş ve kâr amacı gütmeyen laboratuarlar olan HRD ve GIA bu konuda en güvenilir sertifika kuruluşlarıdır.
Pırlanta Sertifikası Kaybolduğunda Değer Kaybeder mi? Pırlanta sertifikası, bir pırlantanın değerini belirlemek için önemli bir kaynaktır. Ancak, sertifikanın kaybolması veya zarar görmesi durumunda pırlantanın değeri hemen kaybolmaz. Pırlantanın özellikleri hâlâ aynı kalır ve değerini korur.
İlgili 16 soru bulundu
Peki uluslararası sertifika nedir? Biz anlatalım: Herhangi bir pırlanta, uluslararası laboratuvarlarda, taş uzmanları tarafından, firmalardan bağımsız olarak sertifikalandırılabilir.
Sertifika bir taşa parasal bir değer vermez; pırlantanın temel nitelikleri üzerinde bilgi edinmeyi sağlar. Değerleme ise taşa parasal bir değer verir. Gevşek taşlar üzerindeki değerlendirmeler, geliştirilen pırlantaların değerlendirmelerden daha doğrudur çünkü kusurların gizlenebilmesi daha az olasıdır.
Kuyumcular bu anlamda, pırlantanızın değerini karşılayan hizmetler sunmaktadır. Pırlantanızı değerinde satın alarak, değerinden düşük fiyatlara satmaktan kurtulabilirsiniz. İşinizi garanti altına almak istiyorsanız, pırlantanızı sertifikalandırabilirsiniz.
Pırlanta sertifikası nasıl alınır? Pırlanta sertifikası, sertifika veren kuruluşlar tarafından verilir. Dünya genelinde birçok sertifika veren kuruluş bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; GIA (Gemological Institute of America), HRD (Hoge Raad voor Diamant), IGI (International Gemological Institute) gibi kuruluşlardır.
Ürünün üzerinde belirtilen seri numarası pırlantanın kemer bölümüne işlenmektedir. GIA Sertifikası, 4C olarak belirtilen karat, berraklık, renk ve kesim kriterleri dışında pırlantanın sentetik veya sahte, benzer bir madde olup olmadığı, geçirdiği tüm işlemleri belirtir.
Pırlanta baget yüzük sahipleri bu ürünleri satmak istedikleri zaman mutlaka gerekli sertifikalara sahip olmalıdırlar. Aksi takdirde hem satmaları zor olur hem de gerçek değerlerinin çok altında satmak zorunda kalabilirler.
Pırlantanın sivri ucuyla kağıda bakılır. Taşın içinde dairesel bir yansıma görülürse pırlanta sahtedir. Taştaki noktayı veya yansımayı göremezseniz, o zaman elmas gerçektir. Gerçek bir pırlantanın güçlü kırılma nitelikleri olduğu için, ışık düz bir çizgi yerine farklı yönlere doğru uzayacaktır.
Altına benzemeyen pırlanta ilk alındıktan sonra satılmak istendiğinde fiyatlar çok yüksek olacaktır. Pırlantanın yeniden satış değeri aslında birkaç faktöre bağlıdır ve sadece altın oranı gibi dalgalanmaz. Tipik olarak, pırlantanızı satın aldığınız fiyattan %25 ila %50 daha düşük bir fiyata satmayı beklemelisiniz.
GIA Sertifikalı Pırlantalar
Pırlanta sertifikası dendiği zaman ilk akla gelenlerden olan gia sertifikalı pırlanta, 1931 yılında Amerika'da kurulmuş firma tarafından verilen, pırlantanın değerini, kalitesini belirleyen, dünya standartları doğrultusunda pırlantanın gerçekliğini ortaya koyan bir sertifikadır.
Kaliteli bir pırlanta seçerken göz önünde bulundurmanız gereken 4 ana özellik vardır. 4C olarak adlandırılan bu ölçüler Karat Ağırlığı (Carat weight),Berraklık (Clarity), Renk (Color), Kesim (Cut) şeklindedir. pırlantanın karat ölçüsü farklı olacaktır. Çünkü farklı minerallerin farklı yoğunlukları vardır.
Pırlanta sertifikası, renk, karat, berraklık ve kesim özellikleri başta olmak üzere pırlantanın teknik özelliklerine uygunluğunu ve orijinalliğini gösteren belgedir.
Satın alınan tüm mücevherlere hologramlı mücevher sertifikası düzenlenmektedir. Altın gramı, pırlantanın karat, renk ve berraklığı gibi mücevherin özelliklerini açıkça bu sertifikada belirtiyoruz. Sertifikanın taklidini önlemek için özel hologram kullanarak da ayrı bir değer katıyoruz.
Evet, internetten pırlanta alınabilir. Ancak, bu konuda dikkatli olmak gereklidir çünkü pırlanta alımı büyük bir yatırım yapılması anlamına gelir. İnternetten pırlanta alırken, alım yapacağınız firmanın güvenilirliğini kontrol etmeniz gerekir.
Pırlantalar, ticareti en çok yapılan ürünlerdendir. Sadece satın almak için değil, satmak için de bolca kullanılan araçlardır. Pırlanta küpeler, kolyeler, yüzükler veya diğer ürünler istenilirse satılabilir.
Özellikle pırlanta yüzükler, evlilik tekliflerinin en anlamlı parçası olarak kabul edilir. Bununla birlikte pırlanta, satın alındığından itibaren fiyatta değer kaybına uğrar. Ayrıca pırlantanın kullanımdan kaynaklı ne kadar yıprandığı da pırlanta satarken değerinin düşmesine sebep olmaktadır.
Baget pırlantalar genellikle diğer pırlanta kesimlerinden daha ucuzdur çünkü daha az kesim gerekir. Büyük olasılıkla maliyetleri, örneğin yuvarlak bir pırlanta veya zümrüt kesim bir pırlantaya göre karat başına daha ucuzdur.
Pırlanta yüzüğün içinde genelde firma logosu ve altın ayarı yazmaktadır. Örneğin SEM Diamond'dan alacağınız 18 ayar montürü olan pırlantalı bir yüzüğün içerisinde SEM 750 yada SEM 18K yazacaktır.
HRD Antwerp sitesine giriniz. Sertifikanız da bulunan seri numarasını sertifika sorgulama bölümüne yazınız ve tıklayınız. Site kendi datasında verdiği her sertifikanın bilgilerini barındırmaktadır. Bu data size elinizdeki sertifika ile aynı sonuçları verdiyse doğrulama işleminiz tamamlanmış demektir.
Atasay CEO'su Atasay Kamer, “Dünyada pırlantaya sertifika veren iki kurumdan biri olan Elmas Yüksek Konseyi (HRD) ile anlaştık. Bu sertifika ile pırlantalarımıza uluslararası pasaport niteliği kazandırdık” dedi.
Mücevherinizin kaç taştan oluştuğu bu sınıflama için önemsiz bir detaydır. Pırlanta D1 değerine sahip 100 tane aynı büyüklükte pırlanta olsa bile bunlar tek bir grup adı altında, yani D1 olarak toplanacaktır. Karat büyüklükleri bu taşlardan farklı olan diğer taşlar ise D2, D3, D4 gibi ifadelerle belirtilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri