İmparator Timur'un kılıcı Arı, "Bu kılıç, ünlü Türk hükümdarı Timur'a aitti. Yani yüzyıllar önce işlenmiş, üzerinde değerli taşlar olan bir kılıç. Ve bu kılıç, o günden sonra Batı Cephesi Komutanlığı karargahında saklandı.
Ve 15 Eylül'de Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle Timur'un kılıcı Yüzbaşı Şerafettin'e verildi...
Üçüncü Kılıç İzmir'e ilk giren Türk Süvarisi Yüzbaşı Şerafettin Bey'e verilmiştir. Adı hiç duyulmayan bu kahraman Türk subayı o günler de İzmir Fatihi olarak isimlendirilmiş ve Mustafa Kemal Paşa tarafından kendisine İzmir soyadı verilerek adı adeta İzmir'le özdeşleştirilmiştir.
Gençli- ğinde yol kesip, suç işlediği günlerden birinde, koyun çalarken bir çoban tarafın- dan omzundan ve kalçasından vurularak topal kaldığı için “Lenk” (Topal) laka- bını almıştı (İbn Arabşah, 1986: 42, 44; İbn Tagrîbirdî, 1956: XII, 255; İbn Hacer, 1998, I: 17; İbn Kâdı Şuhbe, 1997, IV: 429).
Timur'un ceddi Tumanay'ın beşinci göbekten Cengiz Han'ın da atası olduğu düşünülmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Timur cihangirdi; İslam'ı yaymayı amaçlıyordu. Türk soyundandır ama eşinin Moğol prensesi olduğunu ileri sürerdi ki doğruydu. Cengiz Han soyunun devamı olduğunu ısrarla belirtmiş, bu yüzden de kendini emir ve küregen (gürgan) damat unvanlarıyla anmıştır. Timur, 35 yıllık hanlığı süresinde çok geniş fetihlerde bulundu.
Timur, sağ ayağı aksak kalacak şekilde darbe aldığından dolayı kendisine Aksak Timur anlamına gelen Farsça Timur-i leng, Türkçeleşmiş olarak Timurlenk batılılar tarafından ise Tamerlane denilmekteydi.
Timur tartışmasız çok acımasız bir liderdi.Hindistan seferinde 100.000 esir öldürmüştür hatta bu esirler askerlerin esirleriydi ve bu esirler kendi sahipleri askerler tarafından öldürülmüştü. Bazi kaynaklara göre 17 milyon ki bu abartılı ve o zamanki dünya nüfusunun %5 denk gelmektedir.
Yapılan çalışmaların birçoğunda Timur, zalim, katil, barbar, kültür ve medeniyetten uzak, din ve inanç yönü zayıf bir hükümdar olarak tanıtılmıştır. Hâlbuki Timur, küçük yaşından itibaren memleketi Keş'te mutasavvıflarla tanışarak Ehl-i Sünnet Hanefî çizgisinde siyaset izleyen bir emirdir.
aşıkpaşazâde de "... yezid'in mezarını buldı, sünüglerini (kemiklerini) çıkardı yakdı, mezarını necis toldırdı." diyerek anlatmaktadır bu olayı.
2 Aralık 1402'de (6 Cemaziyelevvel 805) Timur'un kendisi, orta ordusunun başında İzmir kapılarına geldi. Ardından torunu Muhammed Sultan Mirza komutasındaki sol ordusuyla Oğlu Miranşah komutasındaki sağ ordusuna oona katılma emri verdi.
İzmir'e ilk giren ve Türk bayrağını Hükumet Konağı'nda göndere çeken ilk süvari komutan Yüzbaşı Şerafettin. Hafızalardaki ''Baktım bayrağımın kırmızısına kanım bulaşmış. Ölsek ne gam, İzmir'e ilk girenler biz olmuştuk ya'' sözlerinin sahibi... 9 Eylül 1922 sabahı yaşanan o gurur verici anlar haberimizde.
Kürt Reşo olarak bilinen Mehmet Raşit Nazlı (ö. 1972), İstiklal Harbi gazisi Kürt asıllı Türk Millî Mücadele kahramanıdır. Türk ordusunun 9 Eylül 1922 tarihinde işgal altındaki İzmir'e giren öncü süvarilerindendi; o gün İzmir Hükûmet Konağı'na Türk bayrağını çeken askerlerden biri olarak tarihe geçti.
hayatı neredeyse savaş meydanında geçmiş ve tek bir savaş dahi kaybetmemiş timur, döneminde bilinen dünyanın yarısından fazlasına vassali yaptığı, vergiye tabii tuttuğu devletler ile hükmetmiştir.
Timur'un hayatının ilk senelerine dair bilgiler sınırlıdır. 1370'te bir Moğol Hanlığı olan Çağatay Hanlığı'nın Batı tarafında (Mâverâünnehir) hâkimiyeti ele geçirerek Semerkant'ta tahta oturmuştur.
1390 yılında Bayezid ile Alacahisar'da evlendi. Bayezid ile Timur arasındaki savaşta Timur'a kocası ile birlikte esir düşmüştür. Yıldırım Bayezid'ın 1403'teki ölümünden sonra Timur tarafından diğer tüm esirlerle birlikte serbest bırakılmıştır.
Timur aslen Moğol'dur. Moğollar Cengiz Han'dan üç kuşak sonra Müslümanlaşmış ve Türklerle karışmıştı. Timur'un babası 1360 yılında ölmüş, onun yerine geçen amcası Hacı Barlas'da 1361'de öldürülmüştü. Timur o dönemde 25 yaşlarındaydı.
Timur'un ölümünden hemen sonra devlet oğlu ve torunları arasında paylaşılmıştır. Buna göre; Torunu Muhammed başkent Semerkant'ta tahta çıkarken, diğer torunları Pir Muhammed ile İskender İran'da, 3. oğlu Miranşah Bağdat ve Azerbaycan'da, en küçük oğlu Şahruh ise Horasan'da yerleşmişlerdir.
Bu soruya cevap vermek üzere Timurlu kaynakları incelendiğinde karşımıza Timur'un, günlük hayatında namazlarını kılan, orucunu tutan, zekâtını veren, Ramazan ve Kurban bayramlarının vaciplerine mutlaka uyan, kısacası İslâmiyet'in gereklerini yerine getiren samimî bir Müslüman olduğu şeklinde bir manzara çıkar.
Timur, tasavvufla ilk defa memleketindeki mutasavvıf Şeyh Şemseddin el-Fahûrî ile tanıştı. Ardından Horasan mutasavvıflarından Şeyh Ebu Bekir el-Havâfî ile tanışarak nefsin tezkiyesi üzerin tasavvufi bir terbiye aldı. Daha sonra Mekke'den gelen mutasavvıf Seyyid Bereke ile tanışınca her alanda yıldızı parladı.
#Timurdevleti #Timurlenk #Ankarasavaşı Kuruluşundan yıkılışına Timur Devleti 1336 yılında Çağatay Hanlığı toprakları içerisinde yer alan Keş şehrinde dünyaya gelen Timur , çocukluğundan itibaren bir asker olarak yetiştirilerek Türk dünyasının en büyük askeri liderlerinden biri olarak tarihe geçti.
Timur'un tasavvufî eğilimleri
Timur hükûmetinin Sünnî olmasına rağmen Şiîliğin etkileri altında uzun süredir yaşamış olan bu muhitler kendilerini ayni akidelerin tezahürlerinden kurtaramamaktaydılar. Bu nedenle bizzat Timur bile tasavvufî eğilimlerle tanışmıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri