(ağılcık) zakkum ağacı. aynı zamanda afyonkarahisar'ın emirdağ ilçesine bağlı bir köy. ankara'nın çubuk ilçesine dahil olanı da olan köy. sivas ili divriği ilçesine bağlı alevi-türkmen yerleşim yeridir.
Ardından Afyonkarahisar Hacı Bektaş-i Veli Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Mustafa Güllü konuştu. Afyonkarahisar'da 13 alevi köyünün bulunduğunu söyleyen Güllü: “ Şu anda tüm köylerimizde Cemevi var.
Sivas, Türkiye'nin en çok Alevî köyü bulunan ilidir.
Ülkemizin birçok bölgesinde olduğu gibi, Karacalar köyünde de Alevi ve Sünni yurttaşlar birlikte yaşamaktadır. Fakat Karacalar köyünün diğerlerinden farkı, orada yaşayan Alevi yurttaşların Kadiri tarikatına bağlı olmalarıdır.
Sabah olduğunda kâse üzerinde iz görenler, o yılın kendilerine bereket getireceğine inanırlar. Giresun ilinde Alevi inancına sahip yerleşimler mevcuttur.
İlgili 44 soru bulundu
Türkiye'de en çok Alevi köyü ise 57'si karışık olmak üzere toplam yaklaşık 548 adet köy olup Sivas ilinde yer almaktadır.
Gusül ve abdest, Alevi inancında önemli bir yer tutar. Alevilikte vücudu yıkayıp temizlemek dışında iç temizliğinin şart olması gerektiğine önem verilir. Eline, diline, beline sahip olmak ilkesine bağlı kalmaya özen gösterir. O bakımdan ''tarikat abdesti'' alarak ikrarını devamlı kılmaya çalışır.
Emirdağ İsminin Ortaya Çıkışı
Emirdağlılar 1071'den önce Orta Toroslarda bulunan bir dağ serisi üzerinden önce Türkistan'dan Horasan'a gelirler. Sonra bugünkü Irak Suriye taraflarına ge- lirler.
Emirdağ'ın Kökeni Yörük Ve Türkmendir.
ÖZ: Eskişehir ili Arslanbeyli köyünde söylenen dar nefeslerin derlenerek, Alevi kültürü içerisindeki yeri ve öneminin tespit edilmesi amaçlanan bu çalışmada; Alevilerin yoğunlukla yaşadığı yer olan Eskişehir'in Arslanbeyli köyü çalışma sahası olarak seçilmiştir.
(...) hiç tahmin etmeyeceğiniz Trabzon ilinde bile 4 Alevi çoğunluklu, 9 tane ise Alevi nüfusa sahip köy vardır. Akçaabat/Adacık, Akçaabat/Eskiköy, Akçaabat/Gökçekaya, Akçaabat/Karpınar, Çarşıbaşı/Taşlıtepe bu köylerin nüfusunun tamamını/ezici çoğunluğunu Aleviler oluşturur.
Samsun'un hemen bütün ilçelerinde Alevi köyleri bulunmaktadır. Alaçam, Havza ve Ladik ilçelerinde Alevi nüfus, diğer ilçelere kıyasla daha fazladır. Samsun'un Ordu iline komşu Salıpazarı ilçesinin Avut Köyünde yaşayan Aleviler buraya, 1950'li yıllardan sonra Ordu'nun Hoybulut Köyünden gelip yerleşmişlerdir.
Neşet Ertaş da babası Muharrem Ertaş gibi Alevi'ydi. Aleviliğe mensup “Abdallar” diye tanımlanan bir topluluğa aitti. Neşet Baba, Aleviliğini öne çıkartan ve bu davayı güden birisi değildi. Çünkü o zaten “garip”di ve sırtında zaten taşımakta zorlandığı fazla sayıda yük vardı.
tam olarak bilinmese de tahminen 9-12 milyon arasında olan sayıdır. bu rakama ulaşmanın güvenilir olmasa da yine de en kesin yolu seçimlerdir. sivas'ta yaşayan alevilerin oranı %12-13 oranında lakin sivas kütüğüne kayıtlı yaklaşık 2 milyon sıvaslının %30-35'i alevi. en çok alevi köyünü barındırır(450 civarı).
Afyon'da da Alevi yurttaşlar yaşıyor. Asimilasyon nedeniyle Alevi köylerinin sayısının azalması dikkat çekiyor. Alevi olarak kalan köylerden biri de Selçik köyü.
Alevi (Turkish) (Çepni) settlement. user note: Nizip ilçesinin tek Alevî yerleşimidir.
Yöremizdeki Yörükler Kayı boyunun Karakeçili oymağına bağlıdır. Bugünkü köy adlarının pek çoğu aynı zamanda Yörük obalarının da ismidir. Bugün Yörük dediğimiz Türkmenler yöremize 1240 yılından itibaren yoğun olarak dağlık yerlere yerleşmişlerdir.
Emirdağ merkezi Musahocalı aşiretindendir. Hicrî 1146 (m. 1734) tarihinde Musul vilayetinin Rakka sancağından Anadolu'ya gönderilen bu aşiret Musul'dan geldiği için, bir kısım aşiret iskan kayıtlarında Muslucalı ismi ile gelmiştir. Yedi kabile halinde gelen bu Türkmen aşireti büyük Bozulus aşiretine bağlıdır.
Neresi Ziyaret Edilir: Emirbaba Türbesi, Hisar Köy(Amorium), Yedikapı Kaya Yerleşimi, Yedikapı Barajı, Emirdağ Yaylaları ve Yılkı Atları. Ne Yenir: Emirdağ Güveci, Koyun Yoğurdu, Yumurtalı Pide. Ne Alınır: Emirdağ Yoğurdu, Sayalı Emirdağ Bebeği, Topak Ev Maketi.
1931 tarihinde ise kazanın adı Emirdağ olarak değiştirilmiştir. Emirdağ ve köylerine Türk hâkimiyetinden itibaren çok sayıda Yörük - Türkmen aşiretinin yerleştiği bilinmektedir.
İlçenin 70 köyü, 5 kasabası mevcuttur.
Yöreye yerle şen Türkmen boylarının bazıları Kayı, Bayat, Dü ğer, Afşar, Karkın, Kınık'tır. Bunlara bağlı yüzler ce oymak-cemaat Afyon merkez ve ilçelerine yer leşmiştir.
Cinsel ilişkiden sonra yıkanmazlardı. Bilhassa kış mevsiminde su ile hiç işleri olmazdı. Oğuzların arasına tüccarlık ve diğer sebepler nedeni gelen yabancılar, onların yanında yıkanamazlardı.
Örneğin Şiilik Müslümanlığın farklı bir koludur ve onlar da kendi mezheplerine ait camiler bulunur. Oysa Alevilerde camide ibadet etmek gibi bir şey söz konusu değildir çünkü onlar namaz kılmazlar. İbadetlerini cem dönerek yaparlar.
Alevîler, Muhammed'in son Peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'nin ise Veliliğine (ya da İmamlığına) inanırlar. Alevîler, ibâdetlerini Cemevi'nde yaparlar. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar. Muharrem'den sonra da üç gün Hızır Orucu tutarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri