Hava filtresi, yakıt filtresi ve yağ filtresi gibi önemli parçaların değiştirilmesi, aracın egzoz emisyonlarını azaltacaktır. Aracın egzoz sistemi, egzoz emisyonlarını düşürmek için tasarlanmıştır. Bozuk veya hasarlı bir egzoz sistemi, aracın egzoz emisyonlarını artırabilir.
Taşıt kaynaklı egzoz emisyonlarının azaltılmasında en etkin yöntemler arasında katalitik konverterler, seçici katalitik indirgeme ve partikül tutucu filtreler yer almaktadır. Bunun yanında alternatif yanma türleri ve yakıtlar ile yapılan çalışmalar taşıt kaynaklı emisyonların azaltılmasında önemli bir yer tutmaktadır.
Yapılan ölçüm sonrasında “Kusurlu” bulunan aracın ölçüm tekrarı, bir ay içinde aynı muayene istasyonunda ücretsiz olarak yaptırılabilir. Ölçüm tekrarı yapılmış olan veya bir ay içinde ölçüm tekrarına gelmeyen araçlardan ölçüm ücreti tam olarak alınır.
Egzoz emisyonunu azaltmak ve kontrol etmek amacı ile araçlarda kullanılan ilk yöntem katalitik konvertörler olur. Emisyon sırasındaki zararlı gazları zararsız olan diğer gazlara dönüştüren bu parça, egzoz sisteminin en komplike parçası olarak bilinir. İki yollu ve üç yollu katalitik konvertörler bulunur.
İlgili 41 soru bulundu
Ek Parça. Aracınızın egzoz çıkış borusuna bağlayacağınız katalitik konvertör, zararlı gaz emisyonunu azaltarak karbon monoksit salınımını büyük ölçüde engelleyecektir. Araç paylaşımı, trafiğe çıkan araç sayısını azaltarak, araç kullanımından kaynaklanan zararlı gaz salınımını azaltacak bir diğer unsur.
Bozuk veya işlevini yerine getiremez hale geldiğinde, aracın egzoz emisyonları artabilir. Katalitik konvertörün içerisindeki özel seramik parçanın özelliğini yitirmesi, veya aracın altını vurma sonucu delinmesiyle motordan gelen gazlar yeterince süzülemez ve zararlı maddeler havaya salınır.
Egzoz emisyonu, motorlu taşıtlarda kullanılan yakıtın yanması ile ortaya çıkan kimyasalların sebep olduğu hava kirliliğini tanımlayan kavramdır. Egzoz emisyon ölçümüyle araçların egzozlarından çıkan gazlar sebebiyle oluşan hava kirliliğinin azaltılması ve önlenmesi amaçlanır.
Standart araçlarda ve resmi araçlarda bu muayene 3 yılda bir yaptırılmalıdır. Ticari araçlarda ise her sene egzoz muayene işlemi yapılmalıdır.
Periyodik egzoz emisyon ölçümü araç sahipleri için oldukça önemlidir. Ancak bazı durumlarda tahmin edilemeyecek sebeplerden dolayı muayene günü geçirilebilir. Bu durumda, araç sahipleri muayene günü 1 gün geçerse dahi mutlaka gecikmiş egzoz muayenesi cezası ödemek zorunda kalırlar.
Emisyon hacminin artması ise paraya olan talebin arttığını göstermektedir. Paraya olan talebin artması ile birlikte Merkez Bankası'ndan borçlanma faaliyeti de artış göstermektedir. Yani emisyon hacminin artması, sanıldığı gibi Merkez Bankası'nın bir para politikası olarak fazla para basması durumu değildir.
Egzoz muayene ücretini kaçıranlara kötü bir haberimiz var. Gecikmeler durumunda gecikme cezası ödemektesiniz. Standartlara uymayan araçlara 5.633 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Araç muayeneden geçmeden önce, egzoz kontrolünün yapılması oldukça önemlidir. Muayene saatinden 1-2 saat önce giderek kolayca ölçüm yaptırılabilir. Ruhsat ve kimlikle başvuruda bulunmak yeterlidir. Egzoz emisyon ölçümü yaptırmamış araçlar, muayeneden geçemez.
Doğru cevap "Katalitik konvertör" yani D şıkkıdır.
Devir Bilgisi: Gelişmiş bir emisyon kontrol sistemi bulunan benzin motorlu taşıtlar için, rölantide (<2000 devir/dakika) ve yüksek rölantide (≥2000 devir/dakika) olmak üzere ölçüm yapılmaktadır.
Hard Yazilim olarak tabir edilen yazilimlarda, örnegin araç oksijen dengesi degistirilmesi ile egzozdan siyah duman elde edilmesi gibi islemler egzos emisyon oranlarini kötü etkiledigi için araciniz egzoz muayenesinden geçemez.
Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan araç sahiplerine uygulanacak idari para cezası da 1 Ocak 2020'den itibaren artacak. Yılbaşından itibaren ölçüm yaptırmayan araç sahiplerine 1895 lira, standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine ise 3 bin 790 lira ceza uygulanacak.
Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı, 16 Ocak 2019 tarihi itibari ile milyonlarca sürücüyü ilgilendiren önemli bir uygulamayı hayata geçirdi. Yapılan düzenlemeyle, eskiden "ağır kusur" olarak sürücünün karşısına çıkan egzoz emisyon ölçümleri, kusurlar tablosu güncellenerek artık hafif kusur kapsamına alındı.
Raporu kesinlikle onaylanmaz ve raporun saklanması gerekir. Emniyetsiz olarak tespit edilen araçlar için de bir aylık tamir süresi tanınır. Bir ay içerisinde yeniden muayeneye gelene kadar araç kesinlikle trafiğe çıkamaz. Gerekli tamir ve bakım yapıldıktan sonra gelen araçlardan yeniden muayene ücreti alınmaz.
1975'ten öncekiler için hacimde %6. 1975-1986 arasında üretilenler için %4,5. 1986 sonrası için %3,5 ideal oran olarak kabul ediliyor.
Egzoz gazı emisyon ölçümü için öncelikle e-devlet üzerinden giriş yapılır. Arama alanına “egzoz gazı emisyon ölçümü sorgulama” yazılır. Sorgulama ekranına ulaşıldığında “sorgulama tipi” seçilir. Bu alandan tescil belgesi ile de sorgulama yapılabilir.
Dizel araçların geleceği pek parlak görünmemektedir. Emisyon değerinin yüksek olması verdiği zararı gözler önüne sermektedir. Dizel araç piston içerideki hava ve yakıt yerine sadece havanın sıkıştırılması ve püskürtülmesi yönteminden dolayı kullanımı azalmıştır.
Araç, yapılan emisyon gazı ölçüm testlerinde istenilen değerleri veriyorsa muayeneden geçip ölçüm pulu alır. Fakat kanuni olarak istenilen değerleri sağlamayan araçlar, ölçümden geçemez ve ağır kusurlu sayılır. Muayeneden geçebilmek için aracın sorunlarını tespit edip ölçüm işlemini tekrarlamalısınız.
2023 Egzoz Muayene Ücreti
Trafiğe çıkan motorlu taşıtların egzoz muayenesine girmesi zorunludur. TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarından vize alacak araçların öncesinde egzoz muayenesi yaptırması gerekir. 2022 yılında muayene ücretleri 110 TL iken 2023 egzoz muayene ücreti 180 TL olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri