Eğitim gerekliliği olarak üniversitelerin Yazılım Mühendisliği, Programlama, Bilgisayar Mühendisliği, Animasyon ve Dijital Oyun Tasarımı gibi bölümlerinden mezun olunması gerekir; ancak oyun tasarımcısı olmak için üniversite eğitimi şart değildir.
Üniversitelerin yazılım ve programlama ile ilgili bölümlerinden mezun olanlar ya da yazılım ve programlama konusunda eğitim alanlar, Oyun Geliştiricisi olabilir. Ancak dünya genelinde bakıldığı zaman, herhangi bir eğitim almamasına rağmen oyun geliştiricisi olan kişiler de bulunur.
Oyun yazılım uzmanı olmak için grafik ve ışık tasarımı, programlama dilleri veya kullanıcı deneyimine ilişkin UI/UX eğitimleri almanız gerekmektedir. Bu eğitimlere ek olarak nesne yönelimli programlamanın temellerini hakkında eğitim de alarak oyun yazılımı konusunda daha çok bilgi sahibi olabilirsiniz.
Dijital Oyun Tasarımı, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık Sayısal puan türünden tercih edilen bir lisans bölümüdür. DOT bölümü bazı üniversitelerde İletişim Fakültesi kapsamında bulunuyorken, bazı üniversitelerde Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi kapsamında yer almaktadır.
Oyun programlamada en çok kullanılan dil C++'dır. Ama hedef platforma göre genellikle dil değişir. Örneğin Windows ve XBOX oyunları için C#, eski sistemler için Assembly gibi. Bazı şirketler oyunları için kendi dilini üretir.
İlgili 35 soru bulundu
Rockstar Games'in büyük başarı elde eden açık dünya aksiyon-macera oyunu Grand Theft Auto V (GTA V), C++ programlama dili kullanılarak geliştirilmiştir. Oyunun senaryo ve oyun içi betikleri ise Lua programlama diliyle yazılmıştır.
Roblox Studio
Oyunlar, oyun ortamını manipüle etmek için Lua programlama dilini kullanan bir nesne yönelimli programlama sistemi altında kodlanmıştır.
Bir senelik deneyime sahip bir oyun tasarımcı 4500 TL maaş alırken iki yıl ve üzeri deneyime sahip bir oyun tasarımcı 5000 TL ile 9000 TL arasında maaş almaktadır. Dijital oyun tasarımcılarının maaş aralığını belirleyen faktörler çalıştığı sektör, çalıştığı firma sayısı ve uzmanlaştığı sektör bilgisidir.
Animasyon ve Oyun Tasarımı yalnızca Sözel puan türüne göre öğrenci kabul etmekte olup, 2019-2020 yılı YÖK verilerine göre yalnızca bir üniversitede 4 farklı tercih seçeneğiyle tercih rehberlerinde yer almaktadır.
Oyun geliştiricilerin tüm oyunu şekillendirecek kod tasarlamak için donanım teknolojisinin yanı sıra C, C#, C++, Java, Python, Lua ve diğer programlama dilleri konusunda bilgili olmaları gerekir. Bu yüzden yazılım mühendisliği becerilerini geliştirmeyi unutma.
Game Developerlar oyunların fikir aşamasından yayınlanıncaya kadar olan tüm süreçlerde rol alıp, sürecin her anında aktif rol alması gereken kişilerdir. Genellikle yazılım ve tasarım gibi alanlarla ilgilenen oyun geliştiriciler, çoğunlukla oyun stüdyolarında çalışırlar.
Yazılım mühendisi, içinde yazılım yapılması gereken her sektörde çalışabilir. Bunlardan bazıları şöyledir: Bankacılık, oyun, e-devlet, elektronik savaş ve savunma sistemleri, sinyal işleme, sağlık bilgi sistemleri, robotik ve yapay-zeka.
Dijital Oyun Tasarımı Bölümü, oyunlar ve deneyimler yaratmak için öğrencilerin yaratıcı hayal gücünü en son teknolojilerle birleştirmektedir. Dijital Oyun Tasarımı eğitimi kapsamında öğrenciler, oyun tecrübesi yaratmakta; sanat, medya, oyun tasarımı ile ilgili alanlarda kariyerleri için bir temel oluşturmaktadırlar.
Üniversitelerin Dijital Oyun Tasarımı Bölümünden mezun olanlar oyun tasarımcısı olur. Oyun tasarımcısı video oyunları geliştirir, oyunların kodlama ve yazılım işlemleri ile ilgilenir.
Gelişmeye ve yeniliğe müsait iki alan olarak animasyon ve oyun tasarımı, yeni nesil iş alanlarından önü açık mesleklere olanak sağlıyor. Üstelik bu alanlarda uğraş vermek isteyen meraklıların da bölümü okumaları zorunlu değil.
Çizgi Film ve Animasyon Bölümü, üniversitelerin bir kısmında Sanat ve Tasarım Fakültesi, bir kısmında ise İletişim Fakültesi kapsamında yer alan Sözel puan türünden tercih edilmesi mümkün olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Eğitim gerekliliği olarak üniversitelerin Yazılım Mühendisliği, Programlama, Bilgisayar Mühendisliği, Animasyon ve Dijital Oyun Tasarımı gibi bölümlerinden mezun olunması gerekir; ancak oyun tasarımcısı olmak için üniversite eğitimi şart değildir.
Türkiye'de yeni başlayan bir Grafiker, ortalama olarak 12.500 TL ile 24.500 TL arasında bir maaş alabilir. Daha deneyimli Grafikerlerin maaşları ise 18.000 TL ile 26.000 TL arasında değişebilir. Yüksek tecrübeye sahip Grafikerlerin maaşları ise 23.000 TL ile 33.000 TL arasında olabilir.
eleman.net verilerine göre, Grafiker 2023 yılında ortalama 22.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Grafiker , Ocak 2023 yılında ortalama 17.600 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.780 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Common Sense Media, Roblox'u 10 yaş ve üzeri kullanıcılar için uygun olarak değerlendiriyor.
Sizin için kontrol ettiğimde, 800 Robux fiyatını 69.99 TL olarak görüntülemekteyim. Dilerseniz bağlantıdan faydalanarak satın alma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Unity'nin sürükleyip bırakma işlevselliği ile grafikler kolayca oluşturulur. C# programlama dili kullanılarak komut dosyaları düzenlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri