Bu gibi alıntılar ünlü ile başlayan bir ek aldıklarında kelime sonlarındaki sert ünsüzler yumuşar: kitap / kitabı, sebep / sebebi; bant / bandı, bent / bendi, cilt / cildi, etüt / etüdü, metot / metodu, standart / standardı; ahenk / ahengi, hevenk / hevengi, renk / rengi vb.
Bu kelime genellikle Etüd şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Etüt şeklinde olmalıdır.
Etüt TDK'ya göre nasıl yazılır diyenler için kelimenin doğru yazılışı Etüt şeklinde olması gerekmektedir.
Önem verilen, sayılan birinden gelen iyilik ve yardım, ihsan, inayet, atıfet anlamına gelir. Bu kelime genellikle lutuf şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı lütuf şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre metot kelimesinin doğru yazılışı "metot"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Artırmak Kelimesinin Doğru yazılışı
Artırmak kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "artırmak" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise arttırmak şeklindedir.
UYARI: Bazı alıntı kelimelerde yumuşama olmaz: ahlak / ahlakın, cumhuriyet / cumhuriyete, evrak / evrakı, hukuk / hukuku, ittifak / ittifaka, sepet / sepeti, tank / tankı vb.
Bu konuda Kelimenin doğru şekilde ele alınışı ve yazılışı, 'Başüstüne' biçiminde bitişik halidir.
Yıl dönümü kelimesi bazı kişiler tarafından yıldönümü olarak yazılsa da bu yanlıştır. Bu nedenle doğru olması için kelimenin ayrı yazılması gerekmektedir. Yıl dönümü ayrı yazıldığında doğru yazılmış olur. TDK sözlüğe göre yıl dönümü ayrı yazılmaktadır.
TDK'ye göre "bende" kelimesi ayrı yazılmaktadır. Yani bu kelimenin doğru yazılımı BEN DE şeklinde olmalıdır. Bu kelimedeki gibi dahi anlamını taşıyan de ekinin doğru yazılımı ayrı yazılmasıdır.
Öğrencinin kavrayamadığı, kafasında soru işaretlerinin kaldığı ders konuları ile ilgili anlayabileceği şekilde konu öğrendiği alandır etütler. Ek çalışmalar ve bir takım tekrarlar yapılarak o öğrencinin konuyu tamamen kavramasına yardımcı olunur. Böylece öğrenmenin tamamen oluşması sağlanır.
Eğitim terminolojisinde anlamı ise ; gelişmiş ülkelerin tamamında uygulanan , bizde de özellikle 8 yıllık eğitimle önem kazanan , Okul Sonrası Destek Eğitim Programı ' dır. Okul sonrasında öğrencinin önce günlük ödevlerini tamamlamak için gerekli öğretim desteği alabildiği bir programdır.
Mimari etüt çalışması belirli bir toprak parçası üzerine yapılacak olan mimari yapının, nasıl bir proje olacağı, tahmini maliyeti, yapının kullanım amacı ve benzeri öngörülerin planlandığı bir çalışmadır.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Özellikle fuarlar, etkinlikler, mağazalar ve diğer ticari alanlarda kullanılır. Örnek cümle: "Fuar standımızda yeni ürünlerimizi tanıtıyoruz." Stand, eğer bir cümle içerisinde farklı ek alarak kullanılacaksa, sondaki t düşerek d harfine dönüşür ve ses yumuşaması oluşur.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Bu kılavuzda kelimelerin doğru yazılış biçimleri yer alıyor. Ülkemizde en çok araştırılan ve yazılışı en çok merak edilen kelimelerden birisi de “gözyaşı” kelimesidir. Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
TDK'ya göre kara yolu kelimesinin doğru yazılışı "kara yolu"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"tespit"tir.
TDK'ya göre ardı sıra kelimesinin doğru yazılışı "ardı sıra"dır.
Sonuç olarak “blok” sözcüğü ünlü eki aldığında, “hukuk”ta olduğu gibi “bloka / bloku” diye yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri